Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlenen panelde dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ele alındı. ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ romanı aynı adla Türk sinemasına uyarlanan ve Yeşilçam tarihinde hem konusu hem de oyuncularıyla çok önemli bir yer edinen bu filmle ülkemizde tanınan ve sevilen ünlü yazar; hayatı, eserleri, fikirleri ve fıtriliği ile ayrıntılı şekilde dile getirildi.
Milli Türk Talebe Birliği tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi’nde ‘Gençlerin Gözünden Cengiz Aytmatov’ konulu panel düzenlendi. Panele, Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panelde Cengiz Aytmatov’un eserleri hakkında bilgi veren Doğan Ümit Özlük, ünlü yazarın eserlerinde ‘mankurtlaşmış’ (yabancılaşma) bireylere yer verdiğine dikkati çekerek, “Çünkü o Dünya’nın gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini biliyordu ve buna kalemiyle savaş açmıştı. Kahramanları yereldi ama onların verdikleri mesajlar evrenseldi. Mankurtlaşmanın tüm Dünya için tehlike arz ettiğini düşünüyordu. Mankurtlaşma tüm Dünya’da devam ediyor. Kültürüne, diline, dinine, tarihine, örf ve adetlerine, kısaca öz değerlerine mankurtlaşmış bireyler yetişiyor.” diye konuştu.
‘Cengiz Aytmatov’u Mutlaka Okuyun, Seveceksiniz’
Sunumların ardından Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü ile Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun panel hakkında değerlendirme yaptılar. Prof. Dr. Güçlü, Cengiz Aytmatov’un her zaman ‘Dünya’nın yükünü çeken insanlardan biri’ olduğunu anlatarak, “ Aytmatov aslında kendi kültürümüzün en önemli kaynaklarını toplumda yaşatmaya çalışıyor. Cengiz Aytmatov’un sadece kendi ülkesinde değil Türk dünyasında ve hatta İslam coğrafyasında pozitif etkiler bıraktığı kanaatindeyim. Aytmatov’u mutlaka okuyun, seveceksiniz.” şeklinde konuştu.
Rektör Coşkun ise, Aytmatov’un eserlerindeki fıtriliğe değinerek, “Selvi Boylum Al Yazmalım’da pek çok sahnede ön plana çıkan bir husus var. Son sahnede Asya’nın vermek istediği mesaj ‘Sevgi neydi?’ diye…Bunun cevabı yine fıtrilikte yatıyor. Önemli olan insanoğlunun fıtri özelliklerini korumasıdır. Vefa, güven, sadakat, doğruluk, çalışkanlık, güzel şeyler uğruna mücadele…Bunlar korunmalı ve hayata yansıtılmalıdır.” dedi. Panelin sonunda Rektör Coşkun, paneli düzenlemelerinden ötürü öğrencilere teşekkür ederek tebrik etti.