Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde düzenlenen Cam Günleri Etkinlikleri çerçevesinde BAİBÜ Kültür Merkezinde “Sanatsal malzeme olarak camın ifade olanakları” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağatekin katıldı.
Konuşmasına kendisini davet eden etkinlik komitesine ve etkinlikte görev alanlara teşekkür ederek başlayan Ağatekin, cam sanatının tarihi, gelişimi ve cam sanatını geliştiren sanatçılar hakkında bilgi verdi. Camın kendine özgü olan ışık, şeffaflık–yarı şeffaflık, kırılganlık, optik etki, plastisite ve yansıma özellikleri hakkında konuşan Ağatekin, cam sanatçılarının bu özellikler üzerinden malzemeyi ele alışları konuya yaklaşımları ve malzemenin bu bağlamdaki farklılıklarını anlattı.
Camın işlevselliğinden kurtulup bir sanat nesnesi haline gelmesinin 2. Dünya savaşının sonrasına denk geldiğini ifade eden Ağatekin, Çekya’da öncülerini gördüğümüz bazı sanatçıların girişimleriyle camın farklı disiplinler içerisinde dikkat çekmeye başladığını belirtti. 1950’li yıllarda Stanislav Libensky ve Rene Roubicek adlı iki sanatçının yaptığı çalışmalarla cam sanatının öncülerinden olduğunu söyleyen Ağatekin, Bohemya geleneksel cam kültürünün üstünden ve malzemeyi kullanma biçimlendirme alışkanlıklarından sıyırıp bunu özgün bir heykel formuna dönüştürme cesaretini gösterdikleri için iki sanatçının cam sanatındaki önemine değindi.
Libensky’nin çalışmaları cam sanatı tarihi açısından ışığın ve cam heykel formlarında ışığın kullanımında çok önemli etkiler oluşturdu diyen Ağatekin, günümüzde ise neon kullanımının çağdaş sanatlar içerisinde çok fazla kullanıldığını ifade etti. Cam sanatında şeffaflık ve yarı şeffaflık hakkında konuşan Ağatekin, günümüzde pek çok alanda bu yönteme başvurularak sanat eseri üretildiğini belirtti. Camın kırılganlık özelliğinin cam sanatında nasıl kullanıldığını, cam sanatında optik etki yönteminin en çok kullanılan yöntemlerden biri olduğuna değindi. Optik etki yönteminin şeffaflık – yarı şeffaflık yansıma gibi tekniklerle birlikte de kullanılabildiğine, camın oluş haliyle ilgilenen sanatçıların ise plastisite yöntemini kullandığını belirtti. Ağatekin son dönemde kullanılan yöntemlerden birinin de yansıma olduğunu ifade ederek konuşmasını bitirdi.
Konferansın soru cevap bölümünde, kendisinin hangi yöntemleri kullandığı yönündeki soruya ışığın etkisi, şeffaflık – yarı şeffaflık tekniklerini kullanarak eser üretmeyi sevdiğini belirterek cevap verdi. Seramikle camı birleştiren çalışmanız var mı? Şeklinde gelen soruya ise hem seramik hem de cam konusunda eğitim aldığını bu sayede bu iki sanatı birleştirdiğini söyleyerek cevap verdi. Dijital sanat, veri bilimi yada yazılım sanatı gibi alanlarda camın kullanıldığı örnekler var mı? sorusuna ise “son dönemde olmaya başladı. Yurt dışında ciddi anlamda kullanan sanatçılar var” diyerek yanıtladı.
Soruların ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Profesör Doktor Ahmet Serken Ece’nin Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağatekin’e teşekkür plaketi vermesiyle birlikte konferans sona erdi.