Mengen MYO’dan Afetlerde gıda krizine akademik çözüm: Üniversitemizden Türkiye’ye öncü eğitim modeli

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, afet anlarında yaşanan gıda yönetimi sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Türkiye’de ilk kez “Afetlerde Mutfak Organizasyonu ve Yönetimi” dersini müfredata dâhil etti. Öğrencilerin uygulamalı eğitimle tamamladığı bu dersin finalinde sahra mutfağı tatbikatı ve yeni gıda ürünleri sergisi yoğun ilgi gördü.

    6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerinde yaşanan gıda sevkiyatı sorunları, mutfak altyapısının yetersizliği ve kriz yönetiminde yaşanan eksiklikler, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni (BAİBÜ) harekete geçirdi. Üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Aşçılık ve Pastacılık-Ekmekçilik Programları müfredatına, Türkiye’de bir ilk olarak “Afetlerde Mutfak Organizasyonu ve Yönetimi” dersi eklendi.

    Ders kapsamında öğrenciler; afet türleri, mutfak yönetimi, kriz ve koordinasyon, sahra mutfağı kurulumu, afetlere uygun menü planlaması, mobil mutfak kaynak yönetimi ve besleyici dayanıklı ürün geliştirme gibi başlıklarda teorik ve uygulamalı eğitim aldı. Eğitimler, Valilik aracılığıyla yapılan protokoller kapsamında AFAD, İl Sağlık Müdürlüğü ve İletişim Başkanlığı tarafından desteklendi.

    26 Mayıs 2025 tarihinde Mengen Yerleşkesinde gerçekleştirilen sahra mutfağı tatbikatı, dersin final etkinliği olarak düzenlendi. Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Osman Çavuş’un koordinasyonunda yürütülen tatbikatta öğrenciler sahra mutfağı kurup senaryo gereği afetzedelere yemek hizmeti sundu.

    Tatbikat, gerçek afet senaryosuna uygun biçimde planlandı. Daha önce AFAD’ın 2024 yılı tatbikat programında da test edilen bu modelde, öğrenciler 72 saat boyunca dış destek almadan hem kendi barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamış hem de afetzedelere ve müdahale ekiplerine hizmet vermişti.

    Tatbikatın ardından öğrencilerin, afetlerde kullanılmak üzere geliştirdiği dayanıklı ve besleyici yeni gıda ürünlerinin sergilendiği özel bir stant açıldı. Raf ömrü uzun, pratik taşınabilir ve afet koşullarında kullanılabilir şekilde geliştirilen ürünler, protokol üyeleri tarafından büyük ilgi ve takdirle karşılandı.

    Etkinliğe Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Garnizon Komutanı Albay Cavit Nartop, Bolu ve Mengen protokol üyeleri, BAİBÜ akademik kadrosu ve Bolu AFAD İl Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

    Tatbikat sonunda konuşan Doç. Dr. Osman Çavuş şu açıklamada bulundu: “Biz burada küçük bir kıvılcım yaktık. Temennimiz, bu kıvılcımın büyüyerek tüm üniversitelere örnek olması ve ülkemizin afetlere daha hazırlıklı hâle gelmesi. Afet anlarında sadece barınma değil, nitelikli ve güvenli gıdaya erişim de hayati önemdedir. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz.”

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/plue
    Önceki İçerikYaşam Boyu Öğrenme Deneyimleri Paylaşıldı
    Sonraki İçerikÖzbekistan KIUT Personelinin Katıldığı Eğitim Programı Başladı