Üniversitemizden kadın girişimcilere tam destek

    Üniversitemiz Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesindeki TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğinde ilk kez gerçekleştirilen Girişimci Kadınlar Akademisi’nin sertifika töreni düzenlendi. 9 paydaş kurum arasında Bolu Girişimcilik Akademisi kurulmasına ilişkin protokol imzalandı.

    Rektörlük Senato Odasında düzenlenen programa; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Bolu Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa Gülen, KARMER Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ve Girişimci Kadınlar Akademisi’nde eğitim verilen kursiyerler katıldı.

    Program, açılış konuşmalarıyla başladı. TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Emine Yüce, ilimizde kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve kadınların iş dünyasına katılması için faaliyetlere hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayarak, özetle “Hem istihdam hem girişimcilik açısından kadınlarımızın iş dünyasına katılma sayısını daha da artırmak adına, odamız öncülüğünde kurulumuz tarafından ‘Sanayide Kadın Eli’ projesini hayata geçirerek 8 firmayla protokoller yaptık. Her fırsatta ‘Kadın varsa yarın var’ sloganıyla kadınlarımızın yanında olmaya ve onları iş dünyasına kazandırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda BAİBÜ ve MARKA ile birlikte Girişimci Kadın Akademisi projesini başlattık.” diye konuştu.

    “Kadın istihdamı ve girişimciliğinde örnek bir proje oldu.”

    MARKA Bolu Koordinatörü Mesut Çınar da, özetle “Bu projeyi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2024-2025 yılı çalışma teması olarak belirlediği kadın girişimciliği ve kadın istihdamı çalışmaları kapsamında örnek bir paydaş iş birliği ile gerçekleştirdik. Hem Üniversitemizin Kariyer Merkezi hem de Kadın Girişimciler İcra Kurulu ile birlikte böyle bir eğitim programı planladık ve bu programın başarıyla sonuçlandığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu projeyi sürekli hale getirmek için de Üniversitemizle birlikte Bolu Girişimcilik Akademisi kurmayı planladık.” ifadelerini kullandı.

    “Eğitimler, Bolu Girişimciler Akademisi açılmasının gerekliliğini ortaya koydu.”

    Üniversitemiz KARMER Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan ise, Kadın Girişimciler Akademisi hakkında bilgi verdi. Akademiye 93 kadın girişimci adayının başvuru yaptığını kaydeden Tarhan, mülakat görüşmeleri neticesinde 20 adayın eğitim almaya hak kazandığını vurgulayarak, özetle “Toplam 40 saat ders ve proje eğitimi verildi. 14 girişimci adayı, girişimci destek modülünde; 6 girişimci adayı ise, teknogirişimci modülünde, bireysel proje danışmanı eşliğinde eğitim aldı. Bugün burada teknogirişimcilik akademisinde dereceye giren projelerin sunumları yapılacak. Eğitim süreci içerisinde gerek gelen talepler gerek kurumların destekleri Bolu Girişimciler Akademisi’nin açılması hususunda bir gerekliliği ortaya koydu. Kariyer Merkezi bünyesinde akademinin kurulması, kadın girişimcilik ve teknogirişimcilik alt birimlerinin oluşturulması, teknogirişimcilik sürecinde eğitim alan girişimcilerin start up ve kuluçka merkezinde bireysel mentörlük ile desteklenerek ilerleyen süreçlerde TEKNOKENT bünyesine yönlendirilmesi hedeflendi.” değerlendirmesinde bulundu.

    Bolu’daki kadın girişimciler çalışmalarını anlattı

    Açılış konuşmalarının ardından Bolu’daki kadın girişimciler faaliyetleri hakkında sunum yaptı. DMS Makine Firma Kurucusu ve Sahibi Damla Öztürk Çakmak, endüstriyel tip ambalaj makinelerinin tasarım, otomasyon ve üretimini yapan firmanın kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ülkemizin girişimcilik konusunda başarılı bir konumda olduğunu belirten Çakmak, gençlerin ve kadın girişimcilerin sayısının artmasının gelecek adına hepimizi umutlandırdığını söyledi ve başarılı girişimciliğin ülkeye istihdam, katma değer ve ihracat olarak döndüğünün altını çizdi.

    Ardıç Yaşam firmasından Sündüz Burcu Nalbantoğlu da, kendi kendine yeten, ekolojik ve sürdürülebilir bir tarım faaliyeti uygulayabilmek için bu firmayı kurduklarını söyledi. Kadim tarım gelenekleri ile modern ve ekolojik tarım yöntemlerini bir arada uygulamaya koyduklarını kaydeden Nalbantoğlu, toplamda 6 dönüm bir alanda çeşitli sebze ve meyveler, tıbbi aromatik bitkiler ve şifalı bitkiler yetiştirdiklerini anlattı ve “Bu tarım anlayışı içinde elde ettiğimiz mahsullere katma değer katarak iş planımızı ve kariyerimizi oluşturduk. Ata ve yerli tohum üretimine çok önem veriyoruz. Bir kadın çiftçi ve girişimci olarak felsefemiz tam olarak da bu.” şeklinde konuştu.

    Başarılı 3 projenin sunumu yapıldı

    Konuşmaların ardından Girişimci Kadınlar Akademisi’nde eğitim gören ve teknogirişim alanında hazırladıkları projeleri başarılı bulunan 3 kursiyer projelerini anlattı. İlk olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Gülay Karagülle, tarımsal üretim sorunları ve bunların yarattığı ekolojik sorunlarla mücadele edebilmek için geliştirdiği mikroalg tabanlı gübre projesinden bahsetti. “Projemiz, çiftçilerimiz için daha fazla ürün verimi, daha iyi toprak sağlığı ve uzun vadeli maliyet tasarrufu anlamına gelirken, yatırımcılar için de gelecek vaat eden getiriler ve ölçeklenebilir fırsatlarla bir tarım devrimi yaratabilir.” dedi.

    Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Doktora Öğrencisi Havva Acar ise, “Türkiye’nin endemik bitki kokuları ve bölgesel parfüm koleksiyonu” projesini tanıttı. Türkiye’nin, endemik bitki çeşitliliği bakımdan dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Acar, özetle “Projemizin amacı, bu eşsiz endemik bitkileri tanıtmak ve her şehrin kendine has kokusunu sentezleyip Türkiye’yi bir koku yolculuğuna çıkarmak ve bunları gelecek nesillere aktarmak. Ancak Türkiye’nin endemik mirası birçok tehditle karşı karşıya; bunlar geri dönüşü olmayan kayıplara yol açıyor. Projemiz, bu zengin endemik mirasımızı tanıtma ve yaşatma misyonunu üstleniyor.  Bu endemik bitkilerin kokularını özel yöntemlerle belirleyerek kalıcı hale getiriyoruz.” diyerek, bu çalışmaları nasıl yaptıklarını anlattı.

    ARIP İş Geliştirme Sorumlusu Sena Eyüpoğlu ise, KOBİ’ler için yapay zeka tabanlı kaynak desteğini kapsayan projenin tanıtımını yaptı; projenin iş geliştirme ve yazılım geliştirme süreçlerini anlattı.

    “Kalkınma ajanslarının bu yılki teması, kadın istihdamı ve kadın girişimciliği.”

    Proje sunumlarının ardından protokol konuşmalarına geçildi. MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova’da son 2 yıldır genç istihdamı, kadın istihdamı ve kadın girişimciliği konularında çalıştıklarını anlatarak, “Gördüğüm şu ki, bizim toplumumuzda uyuyan hücreler var. Fırsat verildiği zaman, bir farkındalık oluşturulduğu zaman hem istihdamda hem girişimcilikte bayrağı alıp taşıyacak insanımız var. Sunumlarda da bunu gördüm. Aralarında uluslararası ölçekte iş yapacak projeler var. Kalkınma ajansları olarak 2023-2024 ve 2025’in teması, kadın istihdamı ve kadın girişimciliği. Temamız da bu önemli projeyle denk düştü. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

    Rektör Alişarlı: “Girişimcilik, risk almak ve sebat etmektir.”

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, ete kemiğe bürünmüş, hayalden gerçeğe dönüşmüş projeleri dinlemekten duyduğu memnuniyeti ifade etti ve özetle “Girişimcilik, risk almak ve sebat etmektir; sebat ettiğiniz zaman düzlüğe çıkıyorsunuz. Bu çalışmaları çok kıymetli buluyorum. Kadın girişimcilere önemli bir eğitim verildi. Hem eğitmenleri hem girişimci kadınları tebrik ediyorum.” dedi.

    Projelerin KOSGEB gibi kuruluşlarca destek görmesi kadar yatırımcılara açılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, proje gizliliği, fikri mülkiyet hakkı ve benzeri konulara değindi; bu konuda da girişimcilere eğitim verilmesinin önemine işaret etti.

    Vali Kılıç: “Kadınların ürettiği projelerin, ilimiz için bir şans olduğunu belirtmek istiyorum.”

    Bolu Valisi Erkan Kılıç ise, özetle “İlimiz için önemli bir protokol imzalanması ve kadın girişimciler akademisi faaliyetlerini içeren bir program yaptık. Üniversitemiz buna benzer projeler her zaman yaptı ve yapmaya devam ediyor. Kadın Girişimciler Akademisi ilimiz için önemli. Dijital bir çağda, bilgi çağında yaşıyoruz. Üniversitelerin bu işleri üstlenmesi daha kaliteli projeler üretilmesini ve ülke ekonomisinin gelişmesini sağlıyor. Paydaşların da projeyi desteklemesi, projelerin doğru kurgulandığının göstergesi oluyor. Bilimde, sanatta çok başarılı kadınlarımız var. Bu akademiyle Bolu’da da bu alana hevesli, kendini yetiştirecek, bilgi birikimi ve potansiyeli yüksek kadınlarımız var. Bu eğitim, kendilerini geliştirmeleri için büyük bir fırsat sunuyor. Kadın girişimcilerin projeleri çok etkileyiciydi; kendilerini tebrik ediyorum. Kadınların yaptıkları projelerde çevreye duyarlı olduğunu görüyorum. Bolu gibi doğayla iç içe olan bir ilde kadınların projelerinin ilimiz için bir şans olduğunu da belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

    Sanayi odalarından kadın projelerine destek

    BTSO Başkanı Abdullah Alemdar, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka ve Bolu Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa Gülen ise yaptıkları konuşmalarda, kadın girişimcileri ve projelerini destekleme kararlarını açıkladı.

    Konuşmaların ardından Girişimci Kadınlar Akademisi eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları, protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Eğitim ve organizasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Coşkun Karaca, Doç. Dr. Oya Eru, Doç. Dr. Murat Tarhan, MARKA Bolu Bölge Koordinatörü Mesut Çınar, Bolu SMMMO Başkanı İlkay Bağatır, Öğr. Gör. Murat Er, Öğr. Gör. Elif Çetin, Öğr. Gör. Mehmet Akyüz, Uzman Songül Yorgun ve Gökhan Yüce’ye teşekkür edildi.

    Bolu Girişimcilik Akademisi protokolü imzalandı

    Üniversitemiz, Bolu Karma ve Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bolu KOSGEB, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Bolu Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Bolu Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi paydaşlığında Bolu Girişimcilik Akademisi protokolü yapıldı.

    Protokol hakkında bilgi veren Doç. Dr. Murat Tarhan, KARMER bünyesinde Bolu Girişimcilik Akademisi’nin kurulması ve işletilmesi amacıyla taraflar arasında iş birliğini tesis etmek üzere düzenlenen protokol metninde akademinin amacının, girişimcilik ekosistemini geliştirmek, teknogirişimcilik faaliyetlerini ve kadın girişimcileri desteklemek ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak olduğunu söyledi. Bolu Valisi Erkan Kılıç ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı şahitliğinde protokol metninin imzalanmasının ardından program sona erdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/p5fo
    Önceki İçerikBoşnak milletinin en derin yarası: Srebrenitsa soykırımı
    Sonraki İçerikBolu Girişimcilik Akademisi’nin ilk danışma kurulu toplantısı yapıldı