Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (BAMER) Gülezler Konağı’nda düzenlediği geleneksel BAMER konferanslarına bu hafta Boluluların yakından tanıdığı bir isim konuk oldu. İzzet Baysal Vakfı (İBV) ve Üniversitemizin gelişmesinde fedakârca büyük katkılar sağlayan İBV Mütevelli Heyeti Üyesi, Eğitim Koordinatörü ve Sekreteri Mustafa Yaman, ‘İzzet Baysal Vakfı ve Üniversite’ konusunda konferans verdi.
Konuşmasına çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığı zorlukları anlatarak başlayan Yaman, “1968 yılında memurluğa başladım ve 1975’te öğretmen olarak Bolu’ya tayinim çıktı. Eğitimcilik hayatımda böylece başlamış oldu. Ardından birçok okulda çeşitli kademelerde yöneticilik yaptım. 1986 yılında Ahmet Baysal’ın benimle tanışmak istemesiyle hayatım başka bir anlam kazandı. Ahmet Baysal, vakıf kuracaklarını ve bu alanda Bolu’dan kendisiyle çalışacak genç, dinamik, atak ve eğitimci birini aradıklarını, bu özelliklerim itibariyle tavsiye üzerine benimle çalışmak istediklerini söyledi. Vakıf olarak Bolu’ya yapılanların yanında daha büyük bir hedef olarak 1988’de Cahit Dinçtürk, Şerafettin Erbayram ve ben, İzzet Baysal’a ‘Bolu’ya bir üniversite kurmasını teklif edelim’ dedik ve hazırladığımız dosya ile İstanbul’a İzzet Baysal’la görüşmeye gittik. Baysal’a konuyu açtığımızda ilk tepkisi ‘Ben kim, üniversite kurmak kim’ oldu. Biz bu konuda kendisine gerekli açıklamaları yaptığımızda ise Ahmet Baysal dönerek: ‘Ahmet oğlum biz bu konuyu bir inceleyelim.’ dedi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin
ilk adımı böylece orada atılmış oldu.” diye konuştu.
Konuşmasında hayatını, İBV’yi ve göreve gelişini, Üniversitemizin kuruluş aşamalarını ve Üniversitemizdeki yöneticilik görevini anıları eşliğinde anlatan Mustafa Yaman’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer tarafından teşekkür plaketi verildi.