Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) üretilen Türkiye’nin ilk milli Nükleer Radyasyon dedektörünü, Emniyet birimleri test etmeye başladı. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, nükleer silah ve malzeme kaçakçılığını önlemek amacıyla yapılacak arama ve kontrollerde, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) tarafından üretilen nükleer radyasyon dedektörlerini deneme amaçlı kullanacak.
Bolu İl Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine üretilen dedektörler, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından Bolu İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya’ya düzenlenen törenle teslim edildi.
Dedektörler ile ilgili bilgi veren NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, 2012 yılında temelini attıkları NÜRDAM’ın hedeflediği çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ürünü sunmaktan son derece mutlu olduklarını dile getirdi.
Dedektörlerin tamamen yerli üretim olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu ürünler, herhangi bir nükleer silah veya malzemenin kaçakçılığının tespitinde kullanılacaktır. Özellikle yol devriyelerinde veya jandarmanın görev yaptığı sınır boylarında yurtdışından ülkemize sokulmak istenen nükleer silah ve ‘kirli silah’ dediğimiz nükleer başlık içeren mermilerin tespit edilmesinde kullanılabilecektir.” diye konuştu.
Yılmaz, “Gerek duyarlılık gerekse maliyet açısından bu ürünü yapan firmalardan daha kaliteli bir üretim gerçekleştirmiş olduk. Yurtdışında benzer üretimlere göre satın alma maliyeti de düşük. Çünkü Merkezimiz, benzer araştırma merkezlerine nazaran alt yapı anlamında oldukça ileri bir durumda. Sektörün yer aldığı ülkeler olan Kanada ve İrlanda’da firma ya da fabrikaların üretim kapasitelerinin çok ilerisinde bir durumdayız.” diye konuştu.
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise NÜRDAM’ın ülkemizin yerli ve milli teknoloji üretimi açısından önemli bir merkez olduğunu vurguladı.
NÜRDAM’ın çalışmaları sonucunda radyasyon tespiti yapan dedektörleri üreten bir üniversite haline geldiklerini anlatan Coşkun, “İleri teknoloji üreten bir üniversite olmak bizim için gurur kaynağı. TÜBİTAK gibi kurumlara sunduğumuz projeler desteklendiği takdirde üniversitemizin ileri teknoloji üretme potansiyeli önümüzdeki yıllarda çok daha iyi seviyeye taşınacak. Burası daha çok araştırmaya ve yeni ürün geliştirerek, yeni teknolojileri yerli ürün olarak kurumlarımıza sunma amaçlı bir merkez. İlerleyen dönemde bunu daha net şekilde göreceğiz.” şeklinde konuştu.
İl Emniyet Müdürü Kızılkaya da Bolu’da üretilen ürünü kullanacak olmalarından duyduğu mutluluğu dile getirerek, dedektörlerin geliştirilmesi ve yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
Teslimi gerçekleştirilen 20 dedektörden 2’si incelenmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Diğer dedektörler, Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılacak operasyon ve uygulamalarda kullanılacak. Dedektörlerin kullanımına, emniyet personeli eğitimden geçtikten sonra başlanacak.