Üniversitemiz Bolu Halk Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAMER) öncülüğünde, Mengen Kaymakamlığı ve Mengen Belediyesi iş birliği ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Mengen Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’nun hazırlık çalışmaları başladı.
Hazırlık çalışmaları kapsamında Mengen Meslek Yüksekokulu’nda I. Paydaş Danışma Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Mengen Kaymakamı Fatih Yıldız, Mengen Belediye Başkanı Vural Turan, BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa ve BAMER Yönetim Kurulu Üyeleri, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Köse, Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Osman Çavuş, Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci, akademik-idari personel, ilçe müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, Bolu’nun kültürel zenginliğini tanıtmak, korumak ve geleceğe aktarmak amacıyla, kurulduğu 2008 yılından bu yana önemli çalışmalar yapan BAMER öncülüğünde gerçekleştirilen ve Bolu ilçelerinin (Seben, Mudurnu, Kıbrıscık, Göynük, Gerede, Dörtdivan ve Yeniçağa) halk kültürünü akademik bakış açısıyla ele alan sempozyumlar ve hazırlık çalışmaları hakkında detaylı sunum yaptı.
Paydaş kurumlar arasında iş bölümü yapıldı
24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Mengen’de düzenlenecek Mengen Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu kapsamında yapılması hedeflenen müzik dinletileri, halk oyunları gösterileri, sergiler, belgeseller, atölye çalışmaları, defileler, canlı performanslar, çalıştaylar ve bildiriler ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu; paydaş kurumlar arasında iş bölümü yapıldı.
Gastronomi kültürü ve aşçılarıyla dünyaca ünlü ilçemiz Mengen’i tarihinden kültür ve sanatına, yöresel lezzetlerinden iklim ve coğrafi koşullarına kadar geniş bir yelpazede inceleyecek sempozyumun, ilçe hakkındaki bilgileri güncelleyerek Mengen arşivi oluşturulması ve bu konudaki akademik çalışmaları bilim dünyasının istifadesine sunması hedefleniyor. Sempozyum kapsamında, “Mengen Gastronomi ve Aşçılık Geleneği” ve “Mengen El Sanatları” konulu iki çalıştay da gerçekleştirilecek.