Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi’nce, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve kadın çiftçilerin bu süreçteki rolünü güçlendirmek amacıyla eğitim programı düzenlendi. Program; tarım sektöründe önemli rol üstlenen kadın çiftçilerin, iklim değişikliğinin zorlukları ile mücadele edebilmesi için bilgi ve becerilerini artırmayı hedefliyor.
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Gamze Doğdu Yücetürk’ün yaptığı ve Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün paydaşı olduğu Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri destekli “İklim Dirençliliğinin Artırılması İçin Tarımda Kadınların Güçlendirilmesi-Bolu İli Örneği” projesi kapsamında “Geleceği Yeşerten Eller: Tarımda Çalışan Kadınlar İçin İklim Direnci ve Sürdürülebilir Yeşil Çözümler Eğitimi” gerçekleştirildi.
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, Dekan Yardımcısı, Çevre Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Gamze Doğdu Yücetürk, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yönetici ve çalışanları, akademik-idari personel, öğrenciler ve kadın çiftçiler katıldı.
Eğitim programının açılış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı, Çevre Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Gamze Doğdu Yücetürk yaptı. Projenin, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve tarımda çalışan kadınların bu süreçteki rolünü güçlendirmek amacıyla hayata geçirildiğini belirten Yücetürk, “İklim değişikliği, tarım sektörünü derinden etkilemekte ve bu durumdan en çok da kadın çiftçilerimiz etkilenmektedir. TÜİK 2022 verilerine göre, Türk kadınları tarımsal iş gücünün neredeyse yarısını oluşturmakta ve diğer uluslardan daha fazla saat ücretsiz emek harcamaktadır. Ancak kadın çiftçiler kaynaklara ve bilgiye sınırlı erişimleri, artan iş yükü ve sağlık sorunları, ekonomi, kayıplar, gıda güvensizliği gibi nedenlerle iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı savunmasız konumdadırlar.” dedi.
“Projeyle, kadın çiftçilerimizin iklim değişikliğine karşı dirençlerini artırmayı hedefliyoruz.”
İklim değişikliği ile mücadelede kadınların güçlendirilmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının kritik önem taşıdığına vurgu yapan Yücetürk, özetle “Projemiz işte bu gerçekten hareketle kadın çiftçilerimizin iklim değişikliğine karşı dirençlerini artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda eğitim programımızda iklim dostu tarım teknikleri, sürdürülebilir yeşil çözümler, iklim akıllı tarım teknolojilerine uyum, iklim değişikliği ve sağlık, uyum ve riskler, tarımda atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi konuları ele alacağız.” diye konuştu.
“İklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile mücadele etmeliyiz.”
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt ise yaptığı konuşmada, eğitim başlığı kapsamında “İklim Direnci” ve “Sürdürülebilir Yeşil Çözümler” olmak üzere iki ayrı proje olduğuna dikkat çekti.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yaşadığımız bugünlerde projenin sürdürülebilir tarım uygulamalarının geliştirilmesine katkı sağlayacağını kaydeden Özyurt, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile hep birlikte mücadele etmenin önemine değindi ve özetle “Nisan ayının başında yaşadığımız felaket, zirai don olayı iklim değişikliğinin bir sonucu. Birçok tarım ürününü bu yaz sofralarımızda göremeyeceğimiz anlamına geliyor. Peki biz ne yapacağız. Bu durumu seyredecek miyiz? Hayır. Bütün enstrümanlarımızla gerek akademi gerek sektör hep birlikte, el birliği ile bununla mücadele edeceğiz. Bu proje de, iklim değişikliğinin getireceği olumsuz senaryolara karşı mücadeleyi içine alan bir proje. Aynı zamanda atık yönetimi ve iklim dostu tarım teknikleri hakkında bizleri aydınlatacak. Yeni projelere ilham kaynağı olacak. Proje kapsamındaki eğitimimizde, akademisyenler ve uzmanlar sahip olduğu bilimsel bilgiyi kadın çiftçilerimize teorik ve uygulamalı olarak aktaracak.” ifadelerini kullandı.
“Tarımın yükünü omuzlayan, emeğiyle toprağı berekete dönüştüren kadın çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi önemlidir.”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca ise, tarımın yükünü omuzlayan, emeğiyle toprağı berekete dönüştüren kadın çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen projenin önemini vurguladığı konuşmasında özetle “İklim değişikliği çağımızın en büyük küresel sorunlarından biridir ve etkilerini en derin şekilde hissettiren sektörlerin başında tarım gelmektedir. Bu zorlu süreçten en fazla etkilenen kesimlerden biri ise kadın çiftçilerimizdir. Zira onlar yalnızca üretimin değil aynı zamanda evin, ailenin ve geleceğin de yükünü omuzlamaktadır. Bugünkü eğitim programımız, kadınlarımızın iklim değişikliğine karşı daha bilinçli, hazırlıklı ve dirençli hale gelmesini amaçlamaktadır. Aynı zamanda kadınlarımızın sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmelerini hedeflemekteyiz.” şeklinde konuştu.
Eğitim Programı
Konuşmaların ardından eğitim programına geçildi. Eğitim kapsamında, İklim Dostu Tarımsal Teknikler, Yeşil Çözümler, İklim Değişikliği ve Sağlık: Uyum ve Riskler, Tarımda Kadınların Rolü ve Danışmanlık ana başlıkları altında teorik ve uygulamalı etkinlikler gerçekleştirildi.