Tasarımı ve üretimi Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz tarafından yapılan ve TÜBİTAK yarışmalarında Üniversitemizi başarıyla temsil eden elektrikli milli aracımız Ayvaz Elektromobil, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ndeki (TÜBİTAK MAM) 60 takım arasında “İvmelenme” alanında 4’üncü ve “Verimlilik” alanında 10’uncu olarak tarihindeki en yüksek dereceyi yapmış oldu.
2005 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda talep edilen rapor ve belgelerde başarılı olan Ayvaz Elektromobil, yarışmalarda aldığı başarılı sonuçlarla TÜBİTAK’ın Gebze Yerleşkesindeki TÜBİTAK MAM’a girmeye hak kazanan 60 takım arasında yer aldı.
Danışmanlığını Doç. Dr. Rıfkı Terzioğlu’nun ve Takım Kaptanlığını Mehmet Can Kara’nın yaptığı ekip, Ayvaz’ın elektrik ve mekanik parçalarının tamamına yakınını yerli ve milli olarak üretmeyi başardı. Ekipten Serhat Ekinci ve Ceyda Demir, elektrik motoru, batarya, batarya yönetim sistemi ve araç kontrol sistemi gibi elektrik aksamlarını; Eren Özürt ve Yiğit Kılıç ise fren sistemi, şasi, yürür aksam gibi mekanik aksamlarının üretimini gerçekleştirdi.
Ayvaz Elektromobil
Bu yılki çalışmalarda aktif bir batarya yönetim sistemi tercih eden ekip, bataryadaki enerji kaybını yüzde 0’a yakın bir değere indirerek, yüzde 100 verimli bir bataryaya ulaşmayı hedefliyor.
Ayvaz’ın, tasarımı ve analizleri Serhat Ekinci’ye ait olan BLDC Hub Motoru, yüzde 90 verimle çalışıyor. Enerji, sıcaklık, hız gibi sürüş fonksiyonları, direksiyon yanındaki ekranda görüntüleniyor. Saatte 90 km hıza sahip Ayvaz, uygun hava şartlarında 140 km’ye kadar sürüş imkanı sunuyor. Kolay ve hızlı şarj edilebiliyor.
Rektör Alişarlı’dan Tebrik
Milli teknoloji hamlesine çerçevesinde Üniversitemiz öğrencileri ve akademisyenlerinin eseri Ayvaz Elektromobilin başarını yakından takip eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Ayvaz Elektromobilin son yarışmalarda aldığı başarılı derecelerden memnuniyetini ifade ederek takım öğrencilerini ve danışmanlarını tebrik etti.