Kitap Okumamanın Bahanesi Yok
50’nci Kütüphane Haftası dolayısıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlenen panelde, fiyatlarının yüksek olmasından ötürü kitap alamadıklarından yakınan öğrencilere, kitap okumak için mutlaka kitap satın almaya gerek olmadığı, okumak isteyen herkesin kütüphanelerden ücretsiz olarak yararlanabileceği hatırlatıldı.
AİBÜ’de 50’inci Kütüphane Haftası dolayısıyla ‘Kütüphane Kurumu ve İnsan Gelişimine Etkisi’ konulu panel düzenlendi. Panelde, AİBÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nadir Göksügür ‘Akademisyen ve Kütüphane’, AİBÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selami Özsoy ‘Medya ve Kitap’, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet Yaman ‘Kitap ve Duyularımız’, AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Şaban Demir ‘Kütüphane ve Okurluk Algısı’ ve Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğrencisi Handan Başpınar ‘Yazarların Dünyasından Okumak’ konularında sunum yaptılar.
Panelin moderatörlüğünü de yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer, kitabın insanlara ‘analitik düşünmeyi’ öğrettiğini söyledi. Gelecek yıl temeli atılması düşünülen kütüphane binası hakkında da bilgi veren Gencer, “İnşallah gelecek yıl yeni kütüphane binamızın inşasına başlanacak. Binayla ilgili yazılı öneriler bekliyoruz. Öğrenci kütüphaneye geldiği zaman her türlü ihtiyacını karşılayabilecek. Acıktığında bir şeyler yiyebilecek, yorulduğunda dinlenebilecek, isterse ibadet edebilecek. Açık kapalı alanları ve kafeteryası olacak. Kütüphanenin girişinde sadece ders çalışmak için 7 gün 24 saat açık olacak bir alan ile yine girişte sanatseverler için sergi salonu yapmak istiyoruz. Multimedya bölgeleri de yapacağız. Bütün bunlar için araştırma ve çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
‘Yılda 6 Saat Kitap Okuyoruz’
‘Medya ve Kitap’ konusunda sunum yapan AİBÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selami Özsoy ise, ülkemizde okuma oranlarının diğer ülkelerden geride olduğunu rakamlarla açıkladı. Özsoy, “Bir yılda kişi başına okunan kitap sayısı Fransa, İngiltere gibi ülkelerde 21 iken ülkemizde 6 kişiye 1 kitap düşüyor. Yani kitap okumuyoruz. Basılan kitaplara baktığımızda da yine diğer ülkelere göre geride olduğumuzu görüyoruz. ABD’de 72 bin kitap basılırken biz de ders kitapları hariç yılda 6 bin kitap basılıyor. Televizyon ve bilgisayar kitabın en büyük rakipleri. Kitap okumuyoruz ama televizyon izliyoruz, günde yaklaşık 5 saat televizyon izlerken yılda sadece 6 saat kitap okuyoruz.” diye konuştu.
Sunumların ardından paneli izleyen AİBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Leyla Kanık ile Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, panelistlerle birlikte öğrencilerden gelen soruları yanıtladılar. Bir öğrencinin fiyatlarının yüksek olmasından ötürü kitap alamadığından yakınması üzerine Dr. Kanık, kitap okumak için mutlaka satın almaya gerek olmadığını herkesin kütüphanelerden ücretsiz olarak yararlanabildiğini hatırlattı. Kanık, öğrencilerden gelen kitap taleplerini de bütçe imkanları çerçevesinde mutlaka değerlendirdiklerine işaret ederek, “Kütüphanemizdeki eksikliklere rağmen son 3-4 yıldır basılı kitap alımı konusunda kütüphanemiz çok iyi durumda. Yılda kütüphaneye yaklaşık 5-6 bin sadece satın alınan kitap giriyor. Kütüphaneye bağışlanan kitaplarla birlikte bu rakam 8-10 bini buluyor. Yeterli olmamakla birlikte son 4 yılda oldukça iyi bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum.” dedi.
Panelin sonunda panelistlere Dr. Leyla Kanık ve Cemil Şahiner tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.