Mengen Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu devam ediyor

    Üniversitemiz Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER), Mengen Kaymakamlığı ve Mengen Belediyesi iş birliği ile organize edilen Mengen Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu Üniversitemiz Mengen Kampüsünde devam ediyor.

    Hem göze hem kulağa hem de damağa hitap eden sempozyumun 2. gününde alanında uzman isimler bir araya gelirken toplamda 6 salonda 22 oturum ve 11 farklı atölye çalışması yapıldı. Oturumlarda Mengen’in tarihi, kültürü, sosyal yapısı, yöresel ürünleri v.b konularda sunumlar yapılıp Mengen’in geçmişi kayıt altına alındı.

    Etkinliklerin 2. gününe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Mengen Kaymakamı Fatih Yıldız, Mengen Belediye Başkanı Vural Turan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, il ve ilçe protokolü, akademisyenler ve vatandaşlar ile öğrenciler katıldı.

    Sempozyumun 2. gününde Aydın Yılmaz Salonunda; Bitinya’dan Bolu’ya Mengen, Yiğit Lakabıyla Anılır: Mengen’de Kullanılan Unvan ve Lakaplar, Saray Aşçılarının İzinde Mengenli Aşçılar ve Hayatını Vatana adayan Mengenliler başlıklı oturumlar yapılırken Necip Ertürk Salonunda; Yöresel Ürünler ve Kültürel Miras, Gastronomi Eğitiminde Kültürel Miras, Yerel Ürünler Üzerine Bilimsel Çalışmalar ve Sürdürülebilirlik ve Coğrafi İşaretler oturumları yapıldı. Cemal Türkan Salonunda ilk olarak Patikten Poğa Oyadan Anlatıya: Mengen’de El Sanatlarının İzleri başlıklı oturum yapılırken sonrasında Renk, Motif ve Anlam: Mengen’in Sessiz Emekleri, Doğadan Aileye, Eğitimden Turizme: Sürdürülebilir Bir Mengen Tasavvuru ve Gençlerin Gözünden Mengen Mutfağı Öğrenci Oturumu gerçekleştirildi.

    Yoğun ilgi gören sempozyumun 2. gününde Durmuş Çetin Salonunda; Mengen’in Eğitim ve Kültür Mirası, Mengen’in Kalkınmasında Yeni Ufuklar, Geçmişten Geleceğe Mengen’de İletişimin Serüveni ve Tenceresinde Tarih, Tabağında Kimlik: Mengen’de Yemek Kültürü başlıklı oturumlar yapılırken Halit Atay Salonunda; Mengen’in Kültürel Değeri ve Mengen’de İnanışlar, Mengen’de Ziyaret Yerleri ve Sözlü Edebiyat, Mengen’in Kıyafetleri ve Kıymetleri ve Mengen’de Halk ve Âdet Uygulamaları başlıklı oturumlar yapıldı. Kemal Erten Salonunda ilk olarak Mengen’de Dil ve Edebiyat başlıklı oturum yapılırken sonrasında Geçmiş, Bugün ve Geleceğiyle Anadolu’nun Lezzet Akademisi Mengen başlıklı oturum yapıldı.

    Yoğun bir takvimin yaşandığı sempozyumun 2. gününde Mum Batik Atölyesinde: Poğ İşlemeleri, Seramik Atölyesinde: Mengen Sofrası, Doğal Boya Atölyesinde: Doğanın Renkleri, Baskı Resim Atölyesinde: Baskı Resimlerle Mengen Doğası, Dokuma Atölyesinde: Birlikte Dokuyalım, Kitre Bebek Atölyesinde: Mengen’den Kitre Bebekler, Müzik Atölyesinde: Mutfağın Sesi, Yemek Atölyesinde: sırasıyla Yaratıcı Tatlar ve Yöresel Tatlar, Halk Müziği Atölyesinde: Mengen Yöresi Çiftetellilerinde Ritim Öğesi ve Tombalacık Halimem Türküsünde Şarkı Söyleme Tekniği ile Ritimsel Yolculuk ve Halk Oyunları Atölyesinde: Mengen’de İcra Edilen Davul Oyunları başlıklı atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

    Programın tam içeriği için: https://ajanda.ibu.edu.tr/wp-content/uploads/2025/04/Mengen-Arastirmalari-ve-Halk-Kulturu-Sempozyumu-PDF.pdf

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/h5xr
    Önceki İçerikÜniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşen Üniversitelerarası Futsal Turnuvası Sona Erdi
    Sonraki İçerikSağlıkta Sürdürülebilir Gelecek: Çevresel Ayak İzinin Yönetimi / Konferans