Çocuk migreni araştırmasına uluslararası bilim ödülü

    Aralarında Üniversitemiz Tıp Fakültesi akademisyenlerinin de olduğu bir grup araştırmacının, migren hastalığı yaşayan çocuklarda doğru tanının konmasını kolaylaştıracak ve ileride kişiye özel migren tedavisine imkân sağlayabilecek bilimsel çalışması, dünyanın önde gelen saygın dergilerinden biri olan Headache The Journal of Head and Face Pain dergisinin 2023 yılı Temel Bilim Ödülü’ne layık görüldü.

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erkan Kılınç,  Doç. Dr. Ayşegül Danış ve Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Baranoğlu Kılınç ile Gazi Üniversitesi (NÖROM) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Hancı ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim Türay, “Mitochondrial metabolism related markers GDF-15, FGF-21, and HIF-1α are elevated in pediatric migraine attacks” başlıklı ortak araştırma makalesi yayımladı.

    Çocuklarda migren hastalığının sebepleri ve ileride yeni tedavilere temel oluşturabilecek süreçleri araştıran çalışma hakkında bilgi veren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Kılınç, migreni ortaya çıkaran etkenlerin tam olarak bilinemediğini ve uzun yıllardır bu etkenlerin neler olduğunun araştırıldığını vurgulayarak, “Migren, dünya çapında en çok kısıtlılığa yol açan ikinci hastalıktır. Migren tedavisinde, baş ağrısı ortaya çıkmadan önleyici ya da atak geldiğinde atağı dindirici ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak ilaçlar tam olarak iyileşme sağlamamaktadır.” diye konuştu.

    Çocuklarda migren çalışması, en iyi ikinci yayın oldu   

    Migrenin kadınlarda görülme oranının erkeklere göre 3 kat fazla olduğunu, bu kapsamda 8-18 yaş arasındaki migren hastası kız çocuklarında araştırma yaptıklarını belirten Doç. Dr. Kılınç, “Çocuklar yaşadıkları semptomları yetişkinler gibi doğru bir şekilde tarif edemiyor. Bu nedenle çocuklara migren tanısı koymak zorlaşıyor. Biz de, kandan ölçülebilecek muhtemel biyobelirteçleri (vücuttaki normal veya anormal süreci belirten moleküller) tespit etmek amacıyla bir çalışma yaptık. Migren hastası 68 kız çocuğundan migren atakları arasında ve atak sırasında kan aldık. Çalışmanın sonucunda, migren hastası çocuklarda enerji üreten hücresel yapılardaki işlevsel bozukluk sonucunda miktarı artan moleküllerin, migren ile ilişkili olduğunu ve bu moleküllerin migreni tetikleyebileceği sonucuna ulaştık.” değerlendirmesinde bulundu.

    Migren hastalığının sebepleri ve tedavi süreçlerine katkı sunacak çalışmanın kişiye özel migren tedavilerinin geliştirilmesine de öncülük edebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Kılınç, “Migreni yansıtan moleküllerin tespit edilmesi ve buna bağlı olarak hastalığın gidişatını ve uygulanan tedaviye cevabı takip edebilme açısından, ilerisi için umut vadeden önemli bir çalışma yürüttük. Araştırma bulguları, dünyanın önde gelen saygın dergilerinden biri olan Headache The Journal of Head and Face Pain dergisinde yayımlandı ve en iyi ikinci yayın olarak 2023 yılı Temel Bilim Ödülü’ne layık görüldü.” ifadelerini kullandı.

    Derginin 2023 Temel Bilim Ödülü linki:

     https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.14747

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/eyd4
    Önceki İçerikRektörlüğümüzden aşure ikramı
    Sonraki İçerikMinik öğrencilerden çevre temizliği