Yeniçağa Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu gerçekleştirildi

    Bolu Valiliği, Üniversitemiz, Yeniçağa Kaymakamlığı, Yeniçağa Belediyesi ve Üniversitemiz Bolu Halk Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAMER) iş birliğiyle düzenlenen Yeniçağa Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, 16 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilen açılış programıyla başladı. Yeniçağa Düğün Salonu’nda düzenlenen etkinlikte akademisyenler, halk kültürü araştırmacıları ve yerel yöneticiler bir araya geldi.

    Açılış törenine Bolu Vali Yardımcısı Remzi Oğuz Yılmaz, Yeniçağa Kaymakamı Fatih Kurt, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, BAİBÜ BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa ve akademisyenler ile vatandaşlar katıldı.

    Etkinlikte açılış konuşmasını BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa yaptı. Katılımcıları selamlayan Yasa, kültürel mirasın korunmasının ve aktarılmasının önemini vurguladı. BAMER’in Bolu’nun halk kültürünü korumak ve aktarmak misyonunu üstlendiğini ifade eden Yasa, BAMER’in faaliyetleri hakkında konuşup Yeniçağa Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’nun amacı hakkında bilgi vererek etkinliğin düzenlenmesinde emeği olanlara teşekkür etti.

    Yasa’nın ardından kürsüye gelen Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar katılımcıları selamlayarak sözlerine başladı. Etkinliğe katılanları misafir etmekten gurur duyduğunu ifade eden Çağlar Yeniçağa’nın tarihi ve kültürü hakkında konuşup etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği olanlara teşekkür etti.

    Çağlar’ın ardından kürsüye gelen Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz Aşık Dertli’nin dizeleriyle konuşmasına başlayıp katılımcıları selamladı. Bolu ve Yeniçağa’yla ilgili bilgi veren Gündüz, kültürel mirasın korunmasının ve aktarılmasının altını çizdi. Üniversitemiz bünyesinde bulunan BAMER’in faaliyetlerine dair konuşan Gündüz, Aşık Dertli’yle ilgili bilgi verip etkinliğin verimli geçmesini temenni ederek etkinlikte emeği olanlara teşekkür etti.

    Gündüz’ün ardından söz alan Yeniçağa Kaymakamı Fatih Kurt katılımcıları selamladı. Yeniçağa’nın tarihine ve kültürüne dair konuşan Kurt, Yeniçağa ilçesine adını Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiğini ifade etti. Sempozyumun verimli geçmesini temenni eden Kurt, sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği olanlara teşekkür etti.

    Protokol konuşmalarının sona ermesiyle Yeniçağa Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu’nun gerçekleştirilmesinde emeği olan Yeniçağa Kaymakamı Fatih Kurt, Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar ve BAİBÜ BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa’ya Bolu Vali Yardımcısı Remzi Oğuz Yılmaz ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz plaket verdi.

    Sempozyumun ilk gününde Başöğretmen İdris Keleş “Yeniçağa’da Zamanın İzi” başlıklı bir sunum yaparken, Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ise “Geçmişten Geleceğe Yeniçağa Gölü” sunumuyla dinleyicilere hitap etti. Sunumların ardından Öğr. Gör. Sıdıka Kilitçi tarafından halk oyunları gösterisi sergilendi ve açılış belge takdimleri ile son buldu.

    Sempozyum kapsamında farklı salonlarda çok sayıda oturum gerçekleştirildi. Turna Salonu Lütfi Aşık Dertli Çalıştayı oturumlarına Prof. Dr. Mehmet Süme, Doç. Dr. Erhan Çapraz, Prof. Dr. Metin Özarslan gibi akademisyenler başkanlık yaptı.

    Şah Kartal Salonunda Tarih araştırmaları kapsamında altı oturum düzenlendi ve bu oturumlara Prof. Dr. Şaban Karasakal, Başöğretmen İdris Keleş gibi isimler başkanlık yaptı.

    Balaban Salonunda Eğitim araştırmaları çerçevesinde gerçekleşen oturumlarda Prof. Dr. Ahmet Yıkmış, Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa gibi isimler başkanlık yaptı. Saz Delicesi Salonunda El sanatları ve giyim-kuşam konularında oturumlar düzenlendi ve Prof. Dr. Zeynep Küçüktural gibi akademisyenler oturumlara başkanlık yaptı.

    Sempozyumun sergi bölümü de yoğun ilgi gördü. Yöresel Kıyafetler Sergisi, Dokuma ve İşleme Sergisi ve Eski Nakliye Fotoğrafları Sergisi, ziyaretçilerin beğenisini kazandı. Ayrıca, “Bir Zamanlar Yeniçağa” ve “Yeniçağa Tarihinden Yansımalar” sergileri, bölgenin tarihine ışık tuttu. Canlı performanslar arasında Makrome Örme Salıncak Yapımı ve Dericilik atölyeleri dikkat çekti.

    Sempozyumun ikinci günü de farklı oturumlar ve etkinlikler gerçekleştirildi ve sona erdi.

    BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa gerçekleştirilen sempozyumun halk kültürünün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/enpp
    Önceki İçerikDörtdivan Sempozyumu’nun bilimsel etkinlikleri yapıldı
    Sonraki İçerikBatı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF) hazırlıkları devam ediyor