Bilim insanlarının bilimsel araştırma, makale ve proje süreçlerinde uymak zorunda oldukları akademik ve etik kurallar, Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nce düzenlenen eğitim çalıştayında ele alındı. Çalıştay kapsamında, alanında uzman akademisyenlerimiz, bilimsel araştırma ve tez çalışmalarında uygulanması gereken akademik ve etik kurallar hakkında genç akademisyenlere bilgi verdi.
Süyam iş birliğinde çevrim içi düzenlenen “Bilimsel Araştırma, Etik ve Tez Çalışmaları Eğitim Çalıştayı’nı, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da takip etti.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kürtül, çalıştayın amacı ve içeriği hakkında bilgi vererek, bilimsel alanlarda yapılan araştırma ve çalışmalar kapsamında çok değerli akademisyenler tarafından, akademik bilgi, akademik düşünme ve akademik metotlar hakkında güncel bilgiler verileceğini söyledi.
Rektör Alişarlı, bilimsel çalışmalarda etik kurallara uyulmasının önemine dikkat çekti
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasında, çalıştayın önemine ve kıymetine vurgu yaptı. Bilimsel çalışmaların bazı prosedürleri olduğunu, bunlar atlandığı zaman akademisyenlerce elde edilen çok kıymetli veriler olsa bile bütün bunların akademisyenleri sıkıntıya sokabileceğini belirten Rektör Alişarlı, özetle “Bunların başında gelen kısım etik kurallardır. Çalışmanın özelliğine göre etik kurullar vardır. Örneğin klinik deneysel bir çalışma ya da sosyal çalışma yapılıyorsa bunların etik kurulları vardır. Kıymetli araştırmacılar, doçentlik aşamasında bile etik kurula sevk edilebiliyor. Böylece yıllarca süren çalışmalar ve emekler heder olabiliyor. Bu nedenle basit ama sıkı kurallara bağlı olan prosedürleri atlamamak gerekiyor.” diye konuştu.
Çalıştayda sunulacak bilgilerin, akademik bir rehber olarak kıymetine işaret eden Rektör Alişarlı, özetle “Çalıştayın içeriği çok zengin ve bu zenginliklerden mutlaka faydalanılması gerekiyor. Etik kurallar, bilimsel çalışmaların a, b, c’si. Alanında uzman akademisyenlerimiz tecrübelerini paylaşacak. Bazen bu tecrübeleri edinebilmek ciddi maliyetlere mâl oluyor. Bu nedenle bu fırsatı iyi değerlendirmenizi öneriyorum. Bunlarla başlarsak gömleğimizin ilk düğmesini zaten doğru bir şekilde iliklemeye başlamışız demektir.” diyerek, hayırlı ve verimli bir çalıştay temenni etti ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Çalıştayın kapsamı
Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda; Fen Bilimleri, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Sosyal ve Eğitim Bilimlerinde bilimsel araştırma yöntemleri ve araştırma etiği, disiplinler arası yaklaşımlar ve iş birlikleri, tez çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar ele alındı. Bilimin doğası ve felsefesi üzerine söyleşi gerçekleştirildi.
Sırasıyla Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu “Bilim ve etik nedir? Bilim insanı kimdir?”, Prof. Dr. İbrahim Kürtül “Sağlık Bilimleri alanında akademik düşünmeden makale yazımına”, Doç. Dr. Ömer Yağmur “Sosyal Bilimler alanında sorun tespiti-literatür taramanın önemi ve yurt dışı araştırma süreçleri”, Doç. Dr. Ercan Selçuk Ünlü “Yazarlık kavramı ve haklarına ilişkin etik unsurlar”, Doç. Dr. Tayibe Bal “Bilimsel keşifler ile insan hakları arasındaki dengede yürüyebilmek”, Dr. Öğr. Üyesi Ceren Mutluer “Araştırma süreçlerinde kullanılan yapay zeka uygulamalarındaki etik hususlar”, Prof. Dr. Gürcan Yıldırım “Geçmişten günümüze bilim ve teknoloji alanlarında disiplinler arası çalışmaların rolü”, Prof. Dr. Levent Düzcü “Bir metni kurgulama ve yazmada bilimsel çalışmalara karmaşık ya da disiplinler arası ilişkilerden bakmak”, Prof. Dr. Ekrem Gürel “Tez konusu mu yoksa tez hocası mı daha önemli”, Prof. Dr. Hamit Coşkun “Tez yazımında yaratıcılık ve disiplin” konularında sunum yaptı ve Prof. Dr. Levent Düzcü ve Prof. Dr. Buhara Yücesan ile bilimin doğası ve felsefesi üzerine söyleşi gerçekleştirildi.