Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, 25 ve 26 Mart 2022 tarihlerinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nın (BATIKAF) organizasyon çalışmaları kapsamında, 16 paydaş üniversite ve illerin eşgüdümünde, Bolu Valiliği ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde BATIKAF Hazırlık Çalıştayı düzenlendi.
Bolu Gazelle Resort&Spa Otel’de düzenlenen çalıştaya; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’a vekaleten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rifat Edizkan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Muhammed Hasan Aslan’a vekaleten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Demirbaş, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’a vekaleten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Fuat Bayram’a vekaleten Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan’a vekaleten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ile Rektör Yardımcıları, Bolu İl Müdürleri, 11 ilin Gençlik ve Spor İl Müdürleri, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, 17 üniversitenin Kariyer Merkezi Müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan BATIKAF Hazırlık Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Alişarlı, konuşmasına “Bölgemizin en büyük kariyer fuarı olacak Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Hazırlık Çalıştayımıza, tabiatın kalbi Bolu’muza hoş geldiniz, şeref verdiniz. Tüm değerli katılımcıları hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.” diyerek başladı.
Üniversitemiz ve bölgede bulunan tüm üniversitelerin, giderek artan bir şekilde üzerine düşen temel görevlerden birisi olan topluma katkı hedeflerinden şaşmadan projeler hazırlamaya ve bu minvaldeki çalışmalara katkı vermeye devam ettiğini kaydeden Rektör Alişarlı, “Bu perspektifin son halkası olan kariyer fuarları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda, Yetenek Her Yerde temasıyla gerçekleştirilmektedir. İlk defa 2019 yılında gerçekleşen bölgesel kariyer fuarları, bütün üniversitelerin öğrencileri ve mezunlarını, Türkiye’nin lider kurum ve kuruluşlarıyla bir araya getiren önemli etkinliklerden bir tanesidir.” dedi.
Rektör Alişarlı, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Sürecinin Nasıl Başladığını Anlattı
Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nın bölgemizde yapılmasına nasıl karar verildiğini anlatan Rektör Alişarlı, “Bugün bu toplantının ve kariyer fuarının bölgemizde olmasına vesile olan değerli başkanımla, Gaziantep Üniversitesi’nde ilk fuarlardan biri gerçekleştiği zaman tanışmıştık. Fuara, dinleyici olarak katılmıştım. Fuardaki canlılık, hareketlilik ve dinamizmi görünce, değerli başkanıma benzer bir kariyer fuarını üniversitemizde yapmamız için neler gerekir? diye sordum. Kendilerinin de bize birkaç sorusu olmuştu. Eğer bunlara sahipseniz, biz sizlere destek veririz demişlerdi. Toplantı sonrası Bolu’ya geldim. Aynı zamanda 13 üniversitenin olduğu Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği’miz var. Konuyu değerli hocalarımla paylaştım. Her birine canı gönülden teşekkür ediyorum. Her biri bize ayrı ayrı iyi niyet mektubu verdi. Aynı şekilde Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Türker Ateş Beyle konuyu paylaştım. Sağolsunlar, ‘Hocam destek veririz’ dedi. Kendileri de bölgemizde bulunan, ilçeler dahil olmak üzere tüm ticaret odası başkanlarından iyi niyet mektupları aldı. Biz, ikinci bir Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği toplantısında karar alıp, başkanımıza gönderdik. Kendilerine müteşekkiriz. Sağolsunlar, bizlere bu desteği vereceklerini söylediler. Böylece ilk adımı başlatmış olduk.” diye konuştu.
Bu Yıl 11 Bölgede Gerçekleştirilecek Kariyer Fuarlarından Biri Olan BATIKAF, Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilecek
Rektör Alişarlı, sözlerine “BATIKAF’ı geçen yıl düzenleyecektik. Malum pandemi araya girince gerçekleştiremedik. O zaman da epey mesafe almıştık. Fuara son 1 ay kala salgının şiddetlenmesinden dolayı erteleme kararı almıştık. Şunu açık yüreklilikle söylüyorum ve tekrar başkanıma teşekkür ediyorum. O yarım çalışmayı dahi karşılıksız bırakmadılar. Kariyer fuarına o dönemde kayıtlı 451 bin öğrencimize, yine kariyer fuarlarına kayıtlanmış firmalarda staj imkanı sundular. Bu yıl 11 bölgede olacak etkinliklerden biri de, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı olarak Bolu Valiliği ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde, 16 paydaş üniversitemizin ve meslek odalarının iş birliğinde, 25-26 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir. Katılımcı kurum, kuruluş ve işletmelerin de insan kaynakları alanında destekleyeceği kariyer fuarlarında tüm katılımcılar, özellikle öğrencilerimiz, mezunlarımız meslekler hakkında ayrıntılı bilgi edinme, kariyer planlarına yön verme, bölgemizde faaliyet gösteren birçok firmayla tanışma, kendi markalarını oluşturma ve girişimcilik hakkında fikir alışverişinde bulunma fırsatlarını yakalayacaklardır. Aynı zamanda işverenler, üniversitelerin öğrenci ve mezunları ile iletişim kurma, iş ve staj olanaklarını değerlendirme imkanı bulacaklardır.” şeklinde devam etti.
Rektör Alişarlı: “BATIKAF Özellikle Özel Sektör İşletmelerine Fayda Sağlıyor.”
BATIKAF’ın öğrenci ve mezunların yanı sıra özel sektör işletmelerine de yararlar sağlayacağına dikkat çeken Rektör Alişarlı, özetle “Bizlere bazı işletmeler geliyor ve destek istiyorlar. İş yerlerinde bazı imkanlar sunacaklarını söylüyorlar. Aynı firmaların birçok üniversiteyi gezdiklerini de biliyorum. Bu fuarların en büyük katkıları aslında bu tür işletmelere oluyor. Kapı kapı dolaşmalarına mani oluyor. Bir fuara gelindiği anda, 17 üniversitenin hem rektörleriyle, hem öğrenci ve mezunlarıyla tanışma fırsatını bulabiliyorlar. O yüzden bu kariyer fuarları ayrıca önem arz etmektedir. Yine fuar süresince gerçekleştirilecek kişisel ve mesleki gelişim etkinlikleri, seminerler, bilgilendirme oturumları, atölye çalışmaları, mülakat simülasyonları gibi etkinlikler, gençlerimizin eğitim, bilgi ve becerilerine uygun kariyer alanlarını belirlemelerine fırsat sunmayı hedefliyor.” dedi.
Rektör Alişarlı: “Çalıştay Çıktılarının Çok Değerli Olacağını, BATIKAF’a Değer ve Güç Katacağına Yürekten İnanıyorum.”
Rektör Alişarlı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Batı Karadeniz bölgesinde başta valiliklerimiz olmak üzere, kurum- kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapmak suretiyle, bölgemize büyük katkı sunacak Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nı dört başı mamur bir organizasyon olarak ortaya koymak, öğrenci ve mezunlarımıza istihdam ortamı sağlamak, kariyerlerine yön vermek, iş yerlerini nitelikli iş gücüyle buluşturmak için hepimizin üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Çalıştayımızın çıktılarının çok değerli olacağını, BATIKAF’a değer ve güç katacağına yürekten inanıyorum. Tüm katılımcılara teşriflerinden ve desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Fuara destek veren, emek harcayan tüm üniversitelerimizin kariyer merkezi müdürlerine, fuar sorumlularına, ilgili rektör yardımcılarına, bu çalıştayı düzenleyen Prof. Dr. Kamil Gürel, Murat Tarhan, Fatma Öztürk, Hüsamettin Akar, Şaban Karasakal, Ayhan Çetinkaya, Ahmet Altındağ, Orhun Türker’e ve yine ekipte emek veren asistan arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum, bu gayretleri boşa çıkmaz, el birliği ile güç birliği ile inşallah 25 ve 26 Mart olacak kariyer fuarımızı yüz akıyla tamamlarız.”
Bolu Valisi Ümit: “BATIKAF Hazırlık Çalıştayı’nın Hayırlara Vesile Olmasını Temenni Ediyorum.”
Bolu Valisi Ahmet Ümit ise, “Üniversiteli gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, staj ve iş imkanlarına erişimde fırsat eşitliğinin sağlanması, tüm gençlerimize birer yetenek olduklarının hissettirilmesi amacıyla, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin himayelerinde, Yetenek Her Yerde temasıyla oluşturulan bölgesel kariyer fuarlarının sonuncusu olan Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’na, kamu ve özel sektör kuruluşlarının katılımlarını artırmak ve katılımcılar arasında koordinasyonu geliştirmek amacıyla düzenlenen bu hazırlık çalıştayının, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
“Yüksek Eğitim Almış Nitelikli Gençlerimiz, Bu Organizasyonlar Sayesinde İş Bulma İmkanına Sahip Olacaklar.”
“Her geçen gün ekonomik ve siyasal itibarı artan, dünyanın yükselen yıldızı ülkemizde ve bölgemizde, üretim ve imalat sektörünün en önemli ihtiyacı kalifiye insan gücüdür. Gerek nitelikli insan gücümüz ve gerek iş verenlerimiz, birbirine bir organizasyon kadar yakınlar. İşte bu organizasyon inşallah bu arz ve talep dengesini sağlayacak ve gerçekleştirecektir.” diyerek konuşmasına devam eden Vali Ümit, “Belirli meslek alanlarında yüksek eğitim almış nitelikli gençlerimiz, bu organizasyonlar sayesinde hem iş bulma imkanına sahip olacaklar, hem de istihdamın artırılmasına katkı sağlayacaklardır. Valiliğimizin ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitemizin ev sahipliğinde, 11 Valilik ve 16 Üniversitenin ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların paydaşlığı ve katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan BATIKAF, kariyer imkanlarının artırılması, işveren ve öğrenci iletişiminin sağlanmasının yanı sıra, kurumların da birbirleriyle iletişimlerinin geliştirilmesi anlamında oldukça önemli bir faaliyet olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Batı Karadeniz Kariyer Fuarımızın Hazırlık Sürecinin Verimli Bir Şekilde İlerlemesi En Büyük Temennimizdir.”
Bu fuarların, öğrencilerin, özel kurum ve kuruluşlarla eğitim-öğretim hayatlarındayken tanışmaları, çalışacakları işletmeler hakkında bilgi sahibi olmaları, kaliteli bir eğitim ve istihdamın oluşturulması bakımından da büyük bir avantaj sağlayacağını kaydeden Vali Ümit, “Bu avantajın oluşturduğu fırsatlardan yararlanmak için, fuarın verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Paydaş valiliklerimiz ve üniversitelerimiz ve ilgili kurumlarımızla birlikte, hem çalıştayımızın, hem de hedeflenen fuarımızın hazırlık sürecinin verimli bir şekilde ilerlemesi en büyük temennimizdir. Bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin himayelerinde, Batı Karadeniz Kariyer Fuar Çalıştayı’nın hayırlı olmasını bir kez daha temenni eder; himayeleriyle onurlandığımız Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin saygıdeğer başkanına, çalıştaya değerli katkılarından dolayı tüm katılımcı üniversitelerimizin kıymetli rektörlerine ve akademisyenlerine, kamu ve özel sektör temsilcilerine, bütün davetlilerimize ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür eder, başarılı bir organizasyon olmasını temenni ederim.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Salim Atay: “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin Hedefi, Nitelikli Gençler Yetiştirmek.”
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise, selamlama konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin kuruluş sebepleri hakkında bilgi vererek, “2018 yılında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan 4 ofisten biridir. Buradaki rektörlerin ve rektör yardımcılarının mezun olduğu dönemlerde Türkiye’de temel sorun, eğitim alınacak üniversitenin olmamasıydı. Öğrencilere yükseköğretimden yararlanma fırsatının sağlanamıyor olmasıydı. Ama son 20 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki kararlı tutumuyla, artık üniversitesiz il kalmadı. Üniversiteleşme oranı fevkalade yükseldi. Binaları yaptık ama işin en zor tarafı kaldı. Bu binaların içerisine aldığınız insanların, hem onların amaçlarına hizmet edebilecek, hem de ülkenin menfaatlerine hizmet edebilecek bir düzlemde birleşmesi lazım. Bu gençlerin, nitelikli bireyler olarak mezun edilmeleri lazım. Sadece ellerine 4-5 yıllık bir eğitime ilişkin diploma vermenin yeterli olmadığı bir yüzyılda yaşıyoruz. Geçen yüzyılın ilk yarısında olsaydı, bu çok büyük bir faaliyet olurdu. Üniversite mezunu insan, 1940-50-60 Türkiyesi için önemliydi ama bu yüzyılda bireyi üniversiteden mezun etmek marifet değil. Batı’da birkaç milyon nüfusa sahip, nüfusun neredeyse yüzde 10’u kadar öğrenci barındıran üniversiteler, hatta ülkeler var. Herkes yükseköğretimden yararlanıyor. Uluslararası camiada Türkiye olarak avantajlı olduğumuz konu, genç nüfusa sahip olmamız. Biz bu gençleri yeterince iyi eğitiyor muyuz? Piyasanın, reel dünyanın ihtiyaçlarına uygun olarak eğitiyor muyuz? Asıl soru bu. İşte İnsan Kaynakları Ofisi’nin gündemi bu.” dedi.
“Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Nitelikli İnsan Yetiştirilmesi ve İstihdamda Müdahil Olmak Zorunda Kaldı.”
Konuşmasının genelinde, “Nitelikli insanı nasıl yetiştireceğiz ve istihdam edeceğiz?” sorusuna cevaplar veren Doç. Dr. Atay, “Dediğim gibi, sorun bina yapmak olsaydı, binayı yapardık. Gemi yapmak, uçak yapmak, bunlar mühendislik işi. Projelendiriyorsunuz. Kaynak var, teknik personel var; projeyi yapıp çıkıyorsunuz. Ama bir insanı meslek sahibi yapacağız. Bunun içerisinde onlarca değişken var. Öğrencinin kendi motivasyonu da yetmiyor, üniversite de yetmiyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bu işe müdahil olmak zorunda kaldı.” dedi.
“ÜNİVERİ ile Her Üniversitenin Gerçek Performansını Ölçüyoruz.”
Doç. Dr. Atay, sözlerine şöyle devam etti:
“Bunu Cumhurbaşkanımıza anlattık, kendisi de bu konulara son derece açık. 2018’de YÖK’te üniversitelerin açılışıydı. Orada 4-5 konu deklare etti. Üniversitelerde Kariyer Merkezlerinin kurulacağını söyledi. Aynı zamanda bu fuarlardan bahsetti. Tabii ki sadece fuar yaparak bu işin çözülmeyeceğini biliyoruz. Bu işlerin çözülmesinin birinci sebebi, farkındalıktır. Bu eğitimleri verenlerde farkındalık. Üniversitelerde hangi yöneticiye gitsek çok güzel şeyler anlatıyor. Bir fakültenin dekanına soruyorsunuz, diyor ki ‘Hocam, bir öğrencimiz Google’da çalışıyor, biri Amazon’da çalışıyor.’ Peki, diğerleri ne yapıyor? Herkesin bir başarı hikayesi var ama bu gerçeği ne kadar yansıtıyor? Biz bunu saklayarak ne kadar ilerleyebiliriz? Bunun için ilk yaptığımız iş, hepinizin bildiği ‘Üniveri’ oldu. Her üniversitenin gerçek performansını ölçüyoruz ve rektörlerimiz bir sistem aracılığı ile bu verileri görüyor. Burada üniversitenizin ve fakültelerinizin genel durumu hakkında farkındalık geliştirmenizi istiyoruz. Öğrencilerimiz mezun olduğunda ne kadar zamanda iş bulabiliyor? Nerelerde, ne kadar ücrete iş buluyor? Öğrenci, aldığı eğitime uygun bir yerde mi çalışıyor yoksa yetenek uyuşmazlığı mı var? Bu sonuçları sizlere 2 yıldır sunuyoruz. Bunun amacı ne? Hiçbir zaman, herhangi bir üniversiteyle ilgili, çok başarılı ya da hiç başarılı değil gibi bir beyanımız olmadı. Çünkü kimseyi kimseye kırdırmak, yarıştırmak niyetinde değiliz. Hepiniz burada rektörsünüz, profesörsünüz, akademisyensiniz. Bulunduğunuz konumların öneminin, kıymetinin farkındasınız. Niye biz yaptık da üniversiteler kendileri yapamadı. Türkiye’de bunu yapabilen birkaç vakıf üniversitesi var. SGK ve YÖK’ten verileri aldık ve ortaya gerçek resim çıktı. Peki bunu yapınca sorun çözülüyor mu? Hayır. Çünkü istihdam dünyanın sorunu. Bu sorunu çözebilmek, bir rektörün yalnız başına üstesinden gelebileceği bir durum değil. Bir yakınınızın, eşinizin, dostunuzun iş ihtiyacı oluyor. Birçok kişiye söylüyorsunuz, bulamıyorsunuz. 1 kişiye iş bulamıyorsunuz. 10 bin, 20 bin, 30 bin, 70 bin öğrencisi olan rektörümüz var. Hepiniz farklı disiplinlerden geliyorsunuz. Akademisyensiniz. Aşikar bir durum var ortada. Biz devlet olarak bu duruma destek vermemiz gerektiğini düşünüyoruz.”
Doç. Dr. Atay, Üniveri’nin yanı sıra Kamuveri ile de kamu çalışanlarının memnuniyet aidiyetini ölçtüklerini ve sonuçları üniversitelerin bilgisine sunduklarını kaydetti. Gündemlerinde öğrenci memnuniyeti olduğunu sözlerine ekledi.
“Dünyanın Bu Alandaki En Büyük 3 Yazılımından Biri Olan Yetenek Kapısı Portalını Kurduk ve Üniversitelerimizin Hizmetine Sunduk.”
Üniversitelerde Kariyer Merkezleri kurduklarını anlatan Doç. Dr. Salim Atay, “Biz göreve geldiğimiz zaman, Türkiye’de 7-8 üniversitede kariyer merkezi vardı. Şimdi 203 üniversitenin tamamında kariyer merkezi var. Bu merkezlerin minimum 2 çalışanı var ama tabii ki yetmez. Kariyer Merkezine birini atadınız ama yıllardır bu merkezlerde, böyle bir görevde çalışan insan yoktu. En uygun olduğunu düşündüğünüz bir kişiyi, o işin başına getirdiniz, yanına da bir personel verdiniz. Oluyor mu? Olmuyor. Biz, Kariyer Merkezi el kitabı hazırladık. Bir AB çalışmasını revize ettik ve bunu sizlerin hizmetine sunduk. Düşünün 50 bin-70 bin öğrencisi olan bir üniversitede öğrencilere, istihdamlarını kolaylaştıracak, farkındalık geliştirecek hizmet sunmanız gerekiyor ama kariyer merkezinde 3 ya da 4 kişi çalışıyor. 50 bin öğrencinin eğitim aldığı üniversitede, sizin nitelikli bir hizmet sunabilmeniz için, bir yılda öğrenciyle sadece bir kez görüşebilmeniz için, bir kariyer merkezinde kaç kişinin çalışması lazım? Basit bir planlamayla bunun 3-5 kişiyle olmayacağı aşikar. Ne yapmalıyız? Teknolojiden yararlanmamız lazım. Bunun için Yetenek Kapısı portalı kurduk ve hizmetinize sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman arkamızda ve gerekli her türlü desteği bizlere sağlıyor. Devletin imkanlarının ne kadar büyük olduğunu, ülkemizin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu, ben bu göreve geldikten sonra daha iyi anladım. Türkiye’de aktif 2 yabancı menşeli yazılım vardı. Biri Amerikan, diğeri İsrail menşeli 2 yazılım. Şu an üniversitelerimizin kullanmakta olduğu Yetenek Kapısı, dünyanın bu alandaki en büyük 3 yazılımından birisi. İçeride 2031 üniversiteden kayıt var. Bu sistemde Pakistan’dan da öğrenci var, Amerika’dan da öğrenci var. Dünyanın her tarafından Türk ya da yabancı öğrenci gelerek, sisteme dahil oluyor. Üniversiteler sadece kariyer hizmetlerini değil, kariyer danışmanlığı hizmetlerini de buradan yapıyor.”
“Kariyer Danışmanlığı, Bazı Üniversitelerde Çok Başarılı Bir Şekilde Yapılıyor.”
Kendilerine, “Nereden kariyer danışmanı bulacağız?” diye sorulduğunu kaydeden Doç. Dr. Atay, bu soruya “Siz de Psikoloji Bölümü var mı? Var. Psikolojik Danışmanlık var mı? Var. Psikoloji, Almanya’da kurulmuştur ama Amerika’da yaygınlaşmıştır. Endüstri ve eğitim alanlarında yaygınlaşmıştır. Klinik Psikoloji diye bir alan yoktu o zamanlar dünyada. Endüstriyel Psikoloji, Kariyer Danışmanlığının, İşletme de İnsan Kaynaklarının ana fonksiyonudur. İşletme Bölümü olmayan üniversite var mı aranızda? İktisat, mikro ekonomi neyle ilgileniyor? Çalışma ekonomisi keza öyle. Aslında bütün bu alanlar, aynı zamanda kariyerle ilgili. Niye buradaki master öğrencilerini, doktora öğrencilerini, asistanları, öğretim üyelerini bu işte görevlendirmiyoruz? Kariyer danışmanlığı yapmasında hiçbir engel yok. Bazı üniversiteler bunu çok başarılı yapıyor. Bunları portal üzerinden görebiliyoruz. 2-3 yıl gibi çok kısa bir sürede, bu hizmetlerin hepsini yapabilir hale geldik. Yetenek Kapısı’nda hangi üniversiteden kaç kayıt var, hangi bölgemizde kaç şirket kaydolmuş, hangi etkinlikler açılıyor, kaç öğrenci katılıyor? Hepsini hem sizler, hem biz görebiliyoruz.” cevabını verdi.
“Mustafa Alişarlı Hocamın, Biz de Fuarı Bölgemizde Yapmak İstiyoruz Talebinden Çok Mutlu Oldum.”
Konuşmasında Kariyer Fuarları ile BATIKAF kararı ve hazırlık süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Atay, “Bizim gençleri istihdama kazandırma çabamız, bunlardan ibaret değil. Kariyer fuarlarına, 2019 yılında başladık. Gayet başarılı geçti. Öncelikle dezavantajlı bölgelerden başladık, İstanbul ve Ankara’da yapmadık. Ben de, Mustafa Alişarlı hocamızı bir fuarda tanıdım. Gaziantep’teydik. O zaman Gaziantep valimiz sağolsun bizleri ağırlamıştı. Vali bey ve katılımcı rektörler vardı. Katılımcıları sayıyorum, bir kişi fazla. Orada Mustafa hocam, ‘Ben, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Rektörüyüm’ dedi. ‘Hocam, bir işiniz mi vardı burada, ne için geldiniz?’ diye sordum; ‘Burayı görmek, izlemek için geldim’ dedi. ‘Uygun olursa ben de bölgemizde böyle bir fuar yapmak istiyorum’ dedi. Kariyer fuarları ile ilgili en mutlu olduğum işlerden biri, Mustafa Alişarlı hocamın bu tutumu oldu. Bolu’dan, böyle güzel bir tabiatın içinden kalkıp Gaziantep’e gelmiş diyor ki, ‘Bizim Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliğimiz var. Biz de bu fuarı yapmak istiyoruz.’ Ben de karşımda gönüllü bir insan görünce, az önce kendisinin de söylediği gibi ‘Hemen yapın’ diyeceğim ama ‘Bölgenizde sanayi odası, ticaret odası, reel sektör bu işe destek verecek mi?’ diye sordum. ‘Biz gider hepsinden yazılı beyan alırız’ dedi. Çok mutlu oldum. Hakikaten bize ticaret odasından, civar illerden, ‘Bu bölgede kariyer fuarı yapılırsa desteklemek isteriz’ diye yazılar geldi. O yüzden bu bölge, bu işi arzu eden, gerçekten gönülden inanan üniversitelerin olduğu, yöneticilerin olduğu bir yer. Bunlar ülkenin kendi potansiyeli. 3 sene öncesine kadar, ülkedeki 7-8 vakıf üniversitesi bu işi yaparken, Anadolu’da 2 yıldır kurulmuş olan üniversitelerimizdeki kariyer merkezlerinde, artık o kadar güzel işler, hizmetler oluyor ki.”
“Staj Seferbirliği, 2 Yıl Üst Üste OECD’de Örnek Proje Olarak Gösterildi.”
Staj programı hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Atay, “Staj Seferbirliği dedik . İyi bir şey çağrıştırmadığı için Seferberlik demedik. Birlik olalım manasında kullanıyoruz. 2 yıl oldu, bu yıl üçüncüsünü açıyoruz. Artık Ulusal Staj programına döndü. Kovidle gelen aciliyete bağlı olarak gerçekleştirdiğimiz çözüm, şu anda Ulusal Staj programı oldu. Bu program, 2 yıl üst üste OECD’de örnek proje olarak gösterildi. Ülkenin potansiyeline bakın lütfen. Yetenek Kapısı, dünyanın en etkin 2-3 portalından biri haline geldi. Şu an başka ülkeler bizden bunu istiyorlar ve karma ekonomik koordinasyon toplantıları kapsamında onlara da vermeye başladık. Türki Cumhuriyetlere de vermeye başladık. 5 yıl önce kimse böyle bir şeyden bahsetmezken artık yapabiliyoruz. Bölgesel kariyer fuarları, bu coğrafyanın en büyük fuarlarından biri olacak. Şirket sayısı 200’ü geçti. Kamunun tamamı geliyor. Biz Cumhurbaşkanlığı olarak onları zorladığımız için de gelmiyorlar; çok mutlu olarak geliyorlar. Sizler de fuarlar da göreceksiniz. İlk zamanlar ‘Biz ne yapacağız orada, KPSS ile eleman alıyoruz’ diyorlardı. Şimdi personeller sırayla gitmeye başlamış. Devlet kurumları, bazı özel sektör şirketlerinden çok daha iyi etkinlikler yapar hale geldiler. Yine Ulusal Staj programı, henüz açalı birkaç hafta oldu. Başvuru sayısı 85 bini geçti. Şu anda sistemde 140 bine yakın öğrenci var. Mart sonunda bittiği zaman 250 bini bulacağız inşallah. Öğrenciler akademik, sosyal ve sportif becerilerini tanımlıyorlar ve yüzlerce, binlerce şirket onlara teklif gönderiyor. Paradigma değişti burada. Öğrenci artık elinde dosyayla eş dost peşinde gezmiyor. Sisteme giriyor ve kendisine gelen teklifleri seçiyor. Bu süreç başarıyla devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Her Üniversite Öğrencisine Sahip Çıkarsa, Genç İstihdamı Diye Bir Sorunumuz Kalmaz.”
YTNK TV hakkında bilgi vererek konuşmasını sürdüren Doç. Dr. Atay, “YTNK TV kurduk. Öğrenci 3’üncü, 4’üncü sınıfa geldiği zaman, onu kariyer fuarı üzerinden ne kadar farklı dalda geliştirebilirsiniz; 1’inci sınıfta bunu ne kadar yapabilirsiniz? Batılılar bunu yıllardır yapıyor. Kariyer Merkezleri, İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde 1892’lerde başlamış. Herkes öğrencisine sahip çıkarsa, genç istihdamı diye bir sorunumuz kalmaz, kalmayacak inşallah. YTNK TV diye dijital bir platform üzerinden 14 haftalık kariyer planlama dersi veriyoruz. Bazı rektörlerimiz ‘Biz bu dersi vermek istiyoruz ama biz de bu konulara vakıf akademisyen yok’ diyebilir. Bu dersleri bu nedenle sisteme yükledik. 50’den fazla şirket gönüllü geldi ve videosunu bıraktı. Söz Yetenekte programları yapıyoruz. YTNK TV size destek veriyor ve 17 üniversitenin tamamında seçmeli ya da zorunlu ders olarak konulmuş durumda. Önemli olan gençlerin bu farkındalığa birinci sınıftayken varması. Dolayısıyla bu yıl sonu itibariyle, 400 bin civarında birinci sınıf öğrencisi kariyer planlama dersini almış olacak. Bu yıl, Ulusal Staj programına başvuran çocuklar, doğrudan İSG eğitimlerini de YTNK TV üzerinden alacaklar. Kamu veya özel sektörde staja giderken, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini orada tamamlamış olacaklar. İş hayatına hazır birer birey haline gelecekler.” dedi.
“Organizasyonlarımız Ülkenin Tamamını Kapsar, Herkese Hizmet Verir, Gönüllülük İlkesine Dayanır, Şeffaf ve Hesap Verebilirdir.”
Bu çalışmaların hepsinin son derece hassas bir şekilde takip edildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Atay, “AB projeleri kapsamında bazı kavramlar vardır. Kapsayıcılık, sürdürülebilirlik gibi. Yaptığımız ürünlerin hepsi bu tür temel, vazgeçilmez unsurları içerisinde barındırıyor. Yaptığımız işlerin hepsi kapsayıcıdır. Bu programın, organizasyonunun sloganı, Yetenek Her Yerdedir. Yetenek sadece İstanbul’da, Ankara’da, birtakım ismi çok belirgin üniversitelerde demek değildir. Biz yeteneğin her yerde olduğuna inanıyoruz ve böyle olduğunu da görüyoruz. O yüzden bizim organizasyonlarımız da ülkenin tamamını kapsar, herkese hizmet verir, gönüllülük ilkesine dayanır, şeffaftır, hesap verebilir.” diye konuştu.
“Tüm Bunları Etkin Kullanırsak Üniversiteli İstihdamını Sağlarız.”
Doç. Dr. Atay, “Tüm bunları etkin kullanırsak üniversiteli istihdamını sağlarız. Çünkü bu işi başarmış olanlar, bunlardan daha fazlasını yapmıyorlar. Tüm bunlar birbiriyle entegre çalışır. Bunları etkin bir şekilde kullandığımız zaman, Türkiye’de yükseköğretimdeki istihdamla ilgili sorunu, gündemi sorun olmaktan çıkaracağız, değiştireceğiz ve birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da dünyaya örnek bir ülke haline geleceğiz. Bu işin diğer tarafı olan meslek odalarına, ticaret odalarına, reel sektör temsilcilerine de bu araçları tanıtmış olduk. Bunların hepsi çalışıyor. Bu araçlar size de açık. Senenin bir günü kariyer fuarına gelerek üniversiteyle olan irtibatınızı sürdürmeyi düşünmeyin. Üniversitelerle sürekli irtibatın adresi kariyer merkezleridir.” dedi.
“Sayın Rektörüm Mustafa Alişarlı Hocama, Bu Çabasından ve Gayretinden Dolayı Ayrıca Teşekkür Ediyorum.”
Doç. Dr. Atay, sözlerini “Geldiğimiz bu noktada desteğini esirgemeyen sevgili rektörlerimiz, bu konuya sahip çıkan yerel yöneticilerimiz, sayın valilerimiz, kaymakamlarımız, sanayi-ticaret odamızın temsilcileri, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kariyer merkezi çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Gençlerine iş ve istihdam imkanı üreten, objektif, liyakata dayalı, hesap verebilir sistemler üzerinden bunu yapan bir ülke olmak yolunda göstermiş olduğunuz bu üstün çabadan ve destekten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun çok başarılı bir organizasyon olacağına inancım tam. Sayın Rektörüm Mustafa Alişarlı hocama, bu çabasından ve gayretinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı.
Bölgesel Kariyer Fuarları ve BATIKAF tanıtım filminin gösterilmesinin ardından Tasarım, Kariyer Etkinlikleri, Hizmet Temini, Sponsorluk, İletişim ve Tanıtım çalışmaları hakkında BATIKAF ekiplerinin sunumları yapıldı.
Çalıştay Koordinasyon Toplantıları Yapıldı
Çalıştay Koordinasyon Toplantıları kapsamında; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın katılımlarıyla paydaş Üniversiteler Rektörleri çalışma grubu, Kariyer Merkezlerinden sorumlu Rektör Yardımcıları çalışma grubu, Kariyer Merkezleri müdürleri çalışma grubu ve Bolu İl Müdürleri, illerin İŞKUR, Gençlik ve Spor İl Müdürleri ile Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları çalışma gruplarının toplantıları gerçekleştirildi.
Çalıştay sonunda çalışma gruplarından gelen öneri ve kararlar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Hazırlık Çalıştayı toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.