BAİBÜ’nün Öncülüğünde Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Karaköy Camii’nin Açılışı Dualarla Yapıldı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nün öncülüğünde yapılan çalışma ve hayırseverlerin katkılarıyla aslına uygun olarak restorasyonu tamamlanan tarihi Karaköy Cuma Camii’nin açılışı geleneksel Karaköy Erenler Mevlid-i Şerif’i ile yapıldı.

Açılışa Vali Erkan Kılıç, Milletvekili Arzu Aydın, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Kamil Gürel, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Üniversitemiz akademik ve idari personelleri, AK Parti İl Başkanı Suat Güner, Merkez İlçe Başkanı Kazım Konak, Karaköy Mahallesi Muhtarı Fatih Mülayim, Karaköylüler ve Bolulular katıldı.

Bolunun en eski camilerinden olan Karaköy Camii, Karaköy Mahellesi sakinlerin geleneksel olarak düzenlediği Erenler Mevlid-i Şerif’i ile doldu taştı. Öğle namazı sonrasında kurulan sofrada köy konağında yapılan pilav misafirlere ikram edildi.

Tarihi Karaköy Camii

Tarihi 16’ncı yüzyıla uzanan Karaköy Camii, Karaköy Mahallesi’nde bulunuyor. 1562-1563 yılında Musa Paşa’nın Hanımı, diğer deyişle Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’in annesi tarafından yaptırılmıştır. Tek katlı, tek minareli, dikdörtgen planlı, taş örgülü, düz ahşap tavanlı cami, çinileri ile mihrap ve minberindeki işçiliği ile dikkat çekiyor. Tavanı, iki sıra halinde 4 ahşap direkle taşınan caminin kuzeyinde, yine ahşap direklerle taşınan açık bir son cemaat yeri bulunuyor. 5 kenarlı ve mukarnaslı mihrabı ile sade bir minberi olan camideki 4 kare kesitli ayak, ahşap mahfili taşıyor. Caminin giriş kapısı üzerinde yer alan sülüs hatlı çini kitabe ile mermerden yapılmış basık kemerli cümle kapısının ahşap kapı kanatlarındaki kündekâri tekniği dikkat çekiyor.

Restorasyon Aslına Uygun Şekilde Tamamlandı

Tarihi Karaköy Cuma Camii onarım çalışmaları, Karaköy Mahallesi Muhtarı Fatih Mülayim ve Muhtarlık İhtiyar Heyetinin Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı ziyaret ederek destek taleplerinde bulunması üzerine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü girişimleri ve hayırseverlerin destekleriyle başlanan çalışmalar doğrultusunda başlatıldı.

Bu doğrultuda caminin 1999 depreminde yıkılan ve sadece minare kütüğü ayakta kalan minaresi blok taştan yontularak, kurşun zıvana ve kenetle aslına uygun şekilde yeniden yapılmıştır. Cami içinin boyanması, zemin üzerindeki ahşap, keçe ve halıları yenilenmesi yapılmıştır. Erkek abdesthane onarılarak ve bayan abdesthane eklenmiş ayrıca bahçe yürüyüş yolları onarılarak ve çevre düzenlemesi yapılmış olarak yeniden ibadete hazır hale getirildi.

Bolunun değeri tarihi Karaköy Cuma Camii restorasyonuna hayırseverler; Abdullah Uzun, Hüseyin Altındağ, Hüseyin Bayraktar, Kazım Konak, Kubilay Vernik, Kütahya Seramik, Leyla Bedük, Fahri Aydın, Necip Çarıkçı, Osman Akdağ, Recai Çağlar ve Selahattin Şayır (alfabetik olarak sıralanmıştır) katkıda bulanarak destek olmuşlardır. Değerli hayırseverlere Bolu halkı adına teşekkür ederiz.

Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/y3bh
    Önceki İçerikTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TEKNOFEST’te BAİBÜ Ekibini Ziyaret Etti
    Sonraki İçerik2022-2023 Akademik Yılı Pedagojik Formasyon Eğitimi Ön Kayıt Başvuru İlanı