Aralarında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi akademisyeninin de olduğu TÜBİTAK destekli proje kapsamında, ağaç işleri ve mobilya endüstrisinde kullanılacak ve 4 farklı cihazın işini tek başına yapan, çevreci ve özgün bir cihaz geliştirildi.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Budakçı, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferzan Katırcıoğlu ve doktorasını Disiplinlerarası Kompozit Malzeme Teknolojileri Anabilim Dalı’nda yapan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İç Mekan Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Kaçamer tarafından, TÜBİTAK destekli 2210551 numaralı proje kapsamında “Görüntü İşleme Tabanlı Ovalama Test Cihazı (GİTOTC)” tasarlanıp üretildi.
Cihaz, Türkiye’de İlk Kez Üretildi
18 aylık Ar-Ge çalışması sonucunda Türkiye’de ilk kez üretilen GİTOTC, ağaç işleri ve mobilya endüstrisinde kullanılan ahşap esaslı levhaların yüzeylerine uygulanan boya, vernik, kaplama ve benzeri film yapısının, ev içi kimyasallara karşı maruz kaldığı etkiyi taklit ederek, kaplama üzerinde hızlı yaşlandırma sürecini gerçekleştiriyor
Bu uygulama ile yeni üretilen mobilya ve dekorasyon elemanlarının ve bu elemanlarının estetik ve koruyucu bütünlüğünü sağlayan boya, vernik, kaplama türü örtücü katmanların ev içi kimyasallarına karşı maruz kaldığı etkinin, hızlandırılmış yaşlandırma yöntemi ile taklit edilmesi ve örnek yüzeylerinde oluşan değişimlerin tespit edilmesi hedefleniyor.
Proje kapsamında, cihazın yaptığı aşındırmanın kısa sürede ölçülmesi amacıyla, cihaza entegre edilen stüdyo kabiniyle, ovalama işlemi öncesi ve sonrasında yüzey görüntüleri dijital ortamda kayıt altına alınıyor.
Yeni Geliştirilen Yöntemle, Aşınma, Renk ve Parlaklık Değişimleri Tek Bir Cihazla Ölçülebiliyor
Yine projeyle levha yüzeylerindeki kaplamalarda meydana gelen değişimlerin analizi için, MATLAB programındaki görüntü işleme tekniği ile görüntü işleme tabanlı aşınma, renk ve parlaklık ölçümü yöntemi hazırlandı.
Yeni geliştirilen bu yöntem sayesinde, örnek levha yüzeylerinde meydana gelen aşınma, renk ve parlaklık değişimlerinin ölçülmesi sağlanıyor. Böylece ovalama işlemi sonrası yüzeyde oluşan değişimleri ölçmek amacıyla aşınma, renk ve parlaklık testlerinde sektörde kullanılan farklı endüstriyel cihazlar yerine, bu özelliklere sahip özgün ve nitelikli tek bir cihazın kullanılması ve görüntü işleme tabanlı olarak aşınma derecesinin belirlenmesiyle enerji, zaman ve insan gücü tasarrufu sağlanması hedeflendi. Proje kapsamında geliştirilen görüntü işleme tekniğiyle, uzaktan algılama sayesinde kullanım kolaylığının sağlanması ve iş güvenliğinin artırılması öngörülüyor.
ASTM D1308-20 ve TS EN ISO 11998 standart esaslarına göre çalışan GİTOTC’nın çalışma parametrelerindeki doğruluk ve sapma ölçümleri, Türk Standartları Enstitüsü tarafından incelenerek, TS EN ISO 11998:2006E çalışma standardına göre sertifikalandırıldı. Cihazın patent başvurusu hazırlıkları sürüyor.