Düzce Teknopark’ta gerçekleştirilen 4. Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı’nda 53 proje sergilenmeye değer bulundu. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (BAİBÜ) iki projesi, “Akademisyen Ödülleri” kategorisinde, birincilik ve üçüncülük ödüllerini aldı.
BAİBÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi TTMER, Düzce Üniversitesi, Bolu ve Düzce Teknokentleri, TÜBİTAK, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA ile Sanayi ve İş Dünyası İşbirliği Uygulamaları ve Araştırma Merkezi DÜSİMER iş birliğinde, 4’üncü Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı gerçekleştirildi. Etkinlikte, akademisyenlerin ve girişimcilerin geliştirdikleri prototipler sergilendi; dereceye giren projelere ödülleri takdim edildi.
Etkinliğe; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, BAİBÜ TTMER Müdürü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, Düzce Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özkan Şahin, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler, iş dünyasından katılımcılar, girişimciler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Düzce Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özkan Şahin, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı’na başvuru sayısının sürekli arttığını kaydederek, artık geleneksel hale gelen proje pazarında sergilenen çalışmaların, iş fırsatlarını da arttırmasını temenni etti.
“Dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu, akademik bilgi ve projelerin, üretime ve yatırıma dönüştürülmesinden geçiyor.”
BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman ise, akademi camiasının bu tür proje pazarlarında ön planda olması gerektiğini söyledi. Üniversitelerde üretilen ve geliştirilen prototiplerin, ticaret ve sanayide üretime dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yaman, Avrupa ülkelerinin 2000’li yılların başında bu sisteme geçtiğini, ülkemiz üniversitelerinin de bu yolda ilerlemeleri gerektiğini belirtti.
“Dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu, akademik bilgi ve projelerin, üretime ve yatırıma dönüştürülmesinden geçiyor.” diyen Prof. Dr. Yaman, bu amaçla TÜBİTAK’ın, anaokulundan üniversiteye kadar uyguladığı destekleme programlarıyla, gençleri girişimci olarak yetiştirmeyi hedeflediğini söyledi.
Konuşmasında üniversitelerin potansiyellerini birlikte kullanmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Yaman, Düzce Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı’nın buna güzel bir örnek olduğunu dile getirdi. İki üniversitenin de üyesi olduğu Batı Karadeniz Üniversiteleri Birliği’nin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 6-7 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştireceği Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’na BAİBÜ’nün ev sahipliği yapacağını hatırlatan Prof. Dr. Yaman, savunma sanayinden sağlık sektörüne birçok alanda yaklaşık 200 firmanın fuara katılacağını ve fuarda gençlere iş imkânlarının sunulacağını vurguladı.
“Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı, Sürdürülebilirliğini Kanıtlamıştır.”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı’nın kurumsallaştığını ve sürdürülebilirliğini kanıtladığını söyledi.
Proje Pazarında kimyadan çevreye, ekonomiden biyomedikale kadar yaşamın her alanından 53 projenin sergilenmeye hak kazandığını kaydederek, “Proje üretilmesi, bunlara ilgi gösterilmesi ve yayınlanması çok önemli. Ancak asıl önemli olan, yapılan projelerin patentlerinin alınarak ticarileşmelerinin sağlanması. Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı’nda sergilenen projelerin en kısa zamanda ticarileşmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar, Düzce Teknopark’ta sergilenen projeleri inceleyerek, proje sahiplerinden bilgi aldılar.
Akademisyen Ödülleri BAİBÜ’ye
Düzce-Bolu Ar-Ge Proje Pazarı kapanış programında dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin iki projesi, Akademisyen Ödülleri kategorisinde birincilik ve üçüncülük ödüllerini aldılar.
BAİBÜ Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi NÜRDAM’dan Prof. Dr. Ercan Yılmaz, Prof. Dr. Hüseyin Karaçalı ve Öğr. Gör. Ramazan Lök’ün “Mevcut Platinyum Sıcaklık Sensörlerinin Yerli Üretimi ve Duyarlılıklarının Geliştirilmesi” projesi birinciliğe layık görüldü.
BAİBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’ndan Akif Hakan Kurt, Fatma Avcıoğlu, Derya Kılıçaslan, Alaaddin Gündeş, Mehmet Ali Kurt ve Cansu Kara Öztabağ’ın “Antibakteriyel Özellikli Kuersetin Yüklü Gümüş Kitosan Nanopartiküllerin Sentezi” projesi ise üçüncü oldu.