
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli uzman ekipler tarafından Üniversitemiz yemekhanelerinin üretim alanlarında ve yemek numunelerinde yapılan inceleme ve analizler sonucunda, insan sağlığına zararlı herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığı ve gıdaların numune sonuçlarının temiz çıktığı bildirildi.
Öğle ve akşam yemeklerinden önce gıda mühendisleri tarafından düzenli bir şekilde denetimleri gerçekleştirilen yemeklerin servis edildiği Üniversitemiz yemekhanesinde akşam yemeği yedikten sonra 14 öğrencimizin mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle ilimizdeki çeşitli hastanelere başvurması üzerine gıda zehirlenmesi iddiaları gündeme geldi. Öğrenciler aynı gün gerekli tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonra taburcu edildi.
İddialar üzerine hemen harekete geçildi
Olayın duyulmasının ardından Üniversite yönetimi, konuya ilişkin derhal inceleme başlattı. Öğrencilerin bir önceki gün yemekhane hizmetinden yararlanmış olması nedeniyle, ilk değerlendirmelerde gıda zehirlenmesi ihtimali üzerinde duruldu. Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, öğrencilerin hastanelere başvurduğu gün, yemekhanelerin üretim alanlarında gerekli denetim ve incelemeleri yaptı; bir gün önce alınan şahit yemek numuneleri alarak, analiz yapılmak üzere ilgili laboratuvarlara gönderdi.
Bu kapsamda; öğrencilerin tükettiği menüden, yemekhanede kullanılan malzemelerden, su ve yüzey örneklerinden, hazırlık ve üretim alanlarından numuneler alınarak laboratuvarlarda analiz edildi.
Laboratuvar testleri gıda kaynaklı bir sorun olmadığını tespit etti
Yapılan çok yönlü analizler sonucunda zehirlenme bulgusuna rastlanmadığı bildirildi. Mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerde; gıdalarda bozulma, toksik madde, bakteriyel yük artışı ve gıda güvenliğini tehdit edecek herhangi bir unsur tespit edilmedi. Böylece gıda zehirlenmesi iddialarını destekleyecek herhangi bir bulguya rastlanmadığı kesinleşti.
Rektörlük: “Gıda zehirlenmesi iddiaları asılsızdır.”
İnceleme ve analiz sonuçlarının temiz çıkmasının ardından Üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada ise özetle şu ifadelere yer verildi:
“Kamuoyunda yayılan zehirlenme iddiaları üzerine yapılan tüm laboratuvar testleri, gıdalarda herhangi bir risk unsuru bulunmadığını ortaya koymuştur. Gıda zehirlenmesi iddiaları asılsızdır. Gıda güvenliği açısından herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Olay, hassasiyetle takip edilmeye ve benzer durumlarda şeffaflıkla bilgi paylaşımına devam edilecektir.
Kamuoyuna önemli mesaj
Yetkililer, bu tür olaylarda bilimsel veriler ortaya çıkmadan yapılan paylaşımların gereksiz panik ve bilgi kirliliğine yol açabildiğine dikkati çekerek, resmi makamlarca doğrulanmamış iddialara itibar edilmemesi konusunda kamuoyunu uyardı.


























































































































