BAİBÜ’de Bor Madeninden Yara ve Cilt Kremi Üretildi

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde, bor madeninden yara ve cilt bakımında kullanılacak krem geliştirildi.

    Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu tarafından finanse edilen proje kapsamında bilimsel çalışmaları ve testleri tamamlanan kremin patent başvurusu yapıldı.

    Proje hakkında bilgi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Arzu İlçe, dünya rezervinin yüzde 73’ü Türkiye’de bulunan bor madeninin, ülke için önemli bir kaynak olduğunu hatırlattı.

    Bor madeninin dünyada kozmetik, metalurji, uçak sanayi, enerji, tarım, sağlık gibi birçok sektörde kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. İlçe, “Ülkemiz boru daha çok ham madde olarak satıyor ama bunu endüstriyel ürüne çevirmemiz gerekiyor. Ülke olarak daha fazla para kazanabilmek ve dünyada bununla ilgili bir rekabet unsuru oluşturabilmek için bilim insanları olarak daha fazla çalışmalıyız. Biz de buradan yola çıktık. Borun yara üzerine yapılmış az sayıda çalışması vardı. ‘Bu konuda ne yapabiliriz?’ diye düşünerek, kimyager ve biyolog arkadaşlarımızla, Tıp Fakültesi’nden hocalarımızla bir araya gelerek bu projeyi gerçekleştirdik.” diye konuştu.

    Çalışmalarda iki molekül keşfedildiğini kaydeden Prof. Dr. İlçe, “Bunların testlerini Üniversitemizin olanaklarıyla gerçekleştirdik. In Vitro dediğimiz hücresel düzeyde testler ile In Vivo dediğimiz hayvan deneylerini yaptık. İki molekülün de etkin olduğunu gördük. Molekül 1’in özellikle açık yaralarda, akut ve kronik yaralarda daha etkili olduğunu gördük. Bu çok umut verici. Çünkü yaşlı nüfusu artan bir ülkeyiz; yaşlılık, diyabet ve yatağa bağımlılık gibi sebeplerle oluşan pek çok yarayı tedavi ediyoruz. Yara bakım ürünlerinde alternatif ürünler ne kadar çok artarsa, farklı yaralarda farklı etkinliklerini de görebiliriz. Molekül 2 ise, güzellik ürünlerinde el ve vücut kremi olarak, dermotolojik testleri yapıldıktan sonra da pişik kremi gibi pek çok alternatif üründe kullanılabilecek.” ifadelerini kullandı.

    Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel de, pek çok alanda kullanılan bor madeninden Tıp alanında da faydalanıldığını, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi akademisyenlerinin geliştirdiği bor içerikli ürünler için patent başvurusu yapıldığını söyledi.

    Önceki İçerikBAİBÜ, Nature Index’te Son 4 Yıldaki Yükselişini Sürdürdü
    Sonraki İçerikBAİBÜ NÜRDAM’da Akciğer ve Lenf Kanserini Teşhis Edecek Biyosensör Geliştirildi