Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi akademisyenlerinin, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmaların meyvelerini vermeye başlaması neticesinde, ilk yerli ve milli şeker pancarı çeşitleri geliştirilerek üretim aşamasına gelindi.
Üniversitemiz Rektörlüğü ile Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü arasında “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı 3 yıllık üniversite-sanayi iş birliği protokolü imzalanmıştı.
Yerli şeker pancarı çeşitleri konusunda yaklaşık 30 yıldır akademik çalışmalar yapan öğretim üyemiz Prof. Dr. Songül Gürel ile aralarında Prof. Dr. Ekrem Gürel’in de yer aldığı araştırma ekibi, protokol kapsamında yaptıkları çalışmalar neticesinde, Cumhuriyet tarihinin ilk milli ve yerli hastalıklara dayanıklı şeker pancarı çeşitlerini geliştirerek, “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlarında tescil başvurusu yapıp üretim izni almayı başardı.
Şeker Pancarı İsimlerinde 2023’e ve 2053’e Atıf Yapıldı
Çeşit isimlerindeki “2023” Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına, “2053” ise İstanbul’un fethinin 600’üncü yılına atfen kullanılarak, her iki şeker pancarı çeşidi Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi.
Prof. Dr. Gürel: “Şeker Üretiminde Dışa Bağımlılık, Milli ve Stratejik Bir Sorun Olmuştur.”
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Songül Gürel, “Ülkemizde yaklaşık 1 asırdır şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi yapılmasına rağmen, günümüz koşullarına cevap verecek nitelikte yerli ve milli bir şeker pancarı çeşidimiz maalesef mevcut değildir. Tohum temini, Almanya ve Belçika başta olmak üzere tamamen Avrupa ülkelerinden sağlanmakta olup bunun için yılda yaklaşık 40 milyon Avro’luk bir bedel ödenmektedir. Siyasi bir kriz ya da benzeri bir sorun yaşanması ve buna bağlı olarak tohum temininin durdurulması halinde bu durum, ülkemizdeki şeker pancarı tarımının da tamamen durması, diğer bir ifade ile kendi şekerimizi üretemeyeceğimiz anlamına gelmektedir. Söz konusu bu dışa bağımlılık, şeker üretimi adına ülkemiz için sürekli bir milli ve stratejik sorun olmuştur. Bu bağlamda, ülkem adına böylesi bir katkıyı yapmış olmaktan ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitemizi bu başarının bir paydaşı olarak görmekten büyük bir gurur duymaktayım.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Gürel, Projeye Verdiği Destekten Dolayı Rektör Alişarlı’ya Teşekkür Etti
Üniversite-sanayi iş birliği protokolü çerçevesinde yapılan akademik çalışmalar boyunca vermiş olduğu destekten dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya teşekkür eden Prof. Dr. Gürel, “Tüm bu süreç boyunca Rektörümüzün göstermiş olduğu yakın ilgisi, desteğinden dolayı en kalbi şükranlarımı arz ediyorum. Projenin bu aşamaya gelmesinde Rektörümüzün payı büyüktür” diye konuştu.
Yerli Şeker Pancarı, 2024 Yılında Çiftçilerin Hizmetine Sunulacak
Şeker pancarı tohumu ve üretiminde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak, nitelikle ve verimli yerli tohum üretimini bilimsel çalışmalarla desteklemek amacıyla imzalanan iş birliği protokolü kapsamında üretime hazır hale getirilen şeker pancarı çeşitlerinin, 2024 kampanya döneminde çiftçilerin hizmetine sunulması hedefleniyor.
Yerli Şeker Pancarı Çeşitleri Müjdesini Bakan Kirişçi Verdi
Geliştirilen şeker pancarı çeşitlerinin müjdesini, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, 23 Eylül 2022 tarihinde, Kars Şeker Fabrikası’nda yapılan kampanya açılış töreninde verdi. Bakan Kirişçi, son yıllarda şeker pancarı tohumuyla ilgili çeşit ıslahına yönelik çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını vurgulayarak, “Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Şeker Enstitüsü tarafından ‘Türkşeker 2023’ ve ‘Türkşeker 2053’ adlarında iki adet çeşit geliştirilmiştir. Ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun. Geliştirilen bu çeşitlerin ticarete girmesi için 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu çerçevesinde Milli Çeşit Listesi’ne kayıtları yapılmış ve üretim izinleri alınmıştır. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. adına üretim izni alınmış bu çeşitlerin farklılık, yeknesaklık, durulmuşluk testleri sürmektedir.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı’dan Tebrik Mesajı
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da, Prof. Dr. Songül Gürel ve araştırma ekibini tebrik ederek, “ ‘Türkşeker 2023’ ve ‘Türkşeker 2053’ adlı bu yerli ve milli çeşitlerimizin yasal ıslahçısı olan Prof. Dr. Songül Gürel hocamızı ve araştırma ekibini, ülkemizi bu konudaki dışa bağımlılıktan kurtaracak bir projeye imza attıkları ve Üniversitemizi böyle bir ulusal başarı hikâyesine ortak ettikleri için yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ocak ayında Üniversitemiz ile Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (TÜRKŞEKER) ortaklaşa yürüttükleri “Yerli Şeker Pancarı Çeşidi Geliştirme Projesi” hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere kurumu ziyaret etmişti.
İlgili haber linki:
https://ajanda.ibu.edu.tr/rektor-alisarli-turksekeri-ziyaret-etti/