Üniversitemizin Kurumsal Akreditasyon Programına (KAP) başvurusu sonrası Kalite Komisyonu ve Kalite Alt Komisyonları KAP’a Hazırlık Çalıştayı Yapıldı.
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı; yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir. Söz konusu değerlendirme için oluşturulan bağımsız değerlendirme takımları, üniversite tarafından yazılan Kurum içi Değerlendirme Raporu (KİDR), üniversite web sayfasındaki bilgi ve belgeler üzerinden yapılan ön değerlendirme sonrası, ön ziyaret ve saha ziyareti yapılmakta, bunlar sonrasında YÖKAK tarafından üniversitenin akreditasyonuna dair karar verilmektedir.
Üniversitemizin KAP’a başvurusu için alınan senato kararı sonrasında, 01.04.2022’ye kadar devam eden 2021 KİDR yazımında dikkat edilecek konular ve olası ziyarete kadar yapılabilecek hazırlıklar konuşuldu. Sabah 09.30 da başlayan çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Üniversitemiz Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Kamil Gürel yaptı. Bu çalıştay ile KİDR’deki düşük olgunluk düzeyindeki (PUKÖ çevrimi eksik olan) ölçütler, bu ölçütlerde ve Kurumsal izleme raporunda işaret edilen iyileştirme alanlarında 3-6-9-12 aylık eylem planları, olası KAP değerlendirmesine kadar olabilecek (3 ve 6 ayda bitirebilecek) gerekli iyileştirmelere odaklanılmasının faydalarından, sonucundan bağımsız olarak KAP başvuru sürecinin kendisinin ve üniversitemizde kalite güvence sistemleri perspektifiyle yapılacaklara hız vereceğinden ve kaldıraç etkisi yaratacağından bahsedildi.
Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Güvencesi Yönetmeliğine göre, Kalite Komisyonu ve onun ihtisas komisyonu gibi çalışan Kalite Alt Komisyonları üniversitelerde iç kalite sistemini kurmaktan ve üniversiteyi dış değerlendirmeye hazırlamaktan sorumludurlar. Bu kapsamda, çalıştayın ilk oturumunda Eğitim-Öğretim Alt Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zeki Arsal, Araştırma-Geliştirme Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, Toplumsal Katkı Alt Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun, Yönetim Sistemleri Alt Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kamil Gürel ve Uluslararasılaşma Alt Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aydın Him ve üyesi Prof. Dr. İbrahim Kürtül tarafından, alt komisyonlarda ‘şu ana kadar yapılan’ faaliyetler (2021 stratejik plan gösterge değerlendirme ve 2021 KİDR’den şu ana kadar yazılanlar, alt komisyonlar bazında yapılan toplantı ve diğer çalışmalar, vs.) hakkında 15’er dakikalık sunumlar yaptılar.
İkinci oturumda ise, yine ilgili alt komisyon başkanları tarafından ‘şu andan sonra yapılacaklar’ hakkında 10’ar dakikalık sunumlar yapıldı. İkinci oturum sonrasında 2017 Kurumsal Geri Bildirim Raporumuz, 2020 Kurumsal İzleme Raporumuzdan yola çıkılarak gelişmeye açık yanlardan oluşturulan ve bu alanlarda yapılabilecek eylemler tablosu paylaşıldı.
Öğle arası sonrasında, önceki dış değerlendirme ve izleme değerlendirmesinde önerilip yapılanların raporda yazılı olarak belirtilmesinin önemi vurgulandı.
Stratejik planda gerçekleşmeyen göstergeler, 2017 Kurumsal Geri Bildirim raporumuzda ve 2020 Kurumsal İzleme Raporumuzda yer aldığı halde henüz iyileştirmesi devam eden yanlar, eylemler ve KİDR yazımında yeterli olgunluğa henüz ulaşmamış ölçütler için 3 ve 6 aylık planlamalarla saha ziyareti öncesi tamamlanabilecek eylemlerin tamamlanması için atölye çalışması yapıldı. Birim Kalite Komisyonlarının ve paydaş-danışma komisyonlarının aktif çalışmalarının önemi vurgulandıktan sonra dilek ve temenniler kısmında, YÖKAK öğrenci kalite elçisi ve Üniversitemiz Kalite Komisyonu Öğrenci Temsilcisi olan Nida Bayhan süreçte öğrencilerin rolü hakkında bilgiler verdi. Program soru cevap kısmı ardından sona erdi.