Annelerimiz, iklim değişikliği okuryazarlığını başarıyla tamamladı

    Annelerimiz, iklim değişikliği okuryazarlığını başarıyla tamamladı     

    Bolu Valiliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü ve Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) iş birliğinde düzenlenen 8. Anneler Üniversitede Okulu, 5’inci gün etkinliklerinin ardından sona erdi. İklim değişikliği okuryazarlığı temalı etkinlikte son gün, Eğitim Akademisi başlığı kapsamında 3 konferans verildi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen 5’inci gün etkinliğinde ilk olarak, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Öztürk, küresel iklim değişikliğinin ne olduğu hakkında sunum yaptı. İklim değişikliği sürecine katkı yaptığımızı vurgulayan Öztürk, “Ne kadar çok kömür yakarsak, ne kadar çok özel aracımıza binersek, ne kadar çok beyaz eşyalarımızı değiştirirsek, ne kadar çok çöp üretirsek daha çok zararlı gazı atmosfere vereceğiz. Dolayısıyla sıcaklık, normalde olması gerekenden daha hızlı bir şekilde artmaya devam edecek.” dedi.

    1980’lerden itibaren atmosferdeki karbondioksit oranının hızla arttığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, dünyamızda sıcaklığı son yıllarda 1,1 derece arttırdığımızı kaydederek, “1 derece önemsizmiş gibi görünebilir. Ama şu anda yaşadığımız iklim değişikliğini düşünürsek, önemsiz olarak algıladığımız sıcaklığın bile ne kadar ciddi bir boyutta zarar verdiğini görebiliyoruz. İçinde bulunduğumuz Akdeniz bölgesi, küresel iklim değişikliğinden daha fazla etkilenecek bölgelerden biri. Ülke olarak dezavantajlı durumdayız. Dolayısıyla iklim değişikliği ile mücadele ve adaptasyona,  diğer ülkelerden daha fazla önem vermemiz gerekir.” diye konuştu.

    “Su tasarrufu için daha az kıyafet alın.”

    Sera gazı ve tüketim çılgınlığının iklim değişikliğine etkilerini anlatan Prof. Dr. Öztürk, neler yapabileceğimize değinerek, özetle “Ormanlarımız çok önemli. Herkesin yılda bir kez bile olsa ağaç dikmesi çok önemli. Çünkü saatte emdikleri karbondioksit miktarı 2.3 kg, atmosfere verdikleri oksijen miktarı ise 1.2 kg. Kışın ormanların olduğu yerler daha sıcak, yazın daha serin olur.  O yüzden ağaç dikelim ve ormanlarımızı koruyalım. Çocuklarımızla birlikte doğaya çıkalım; hayvanlarla ve bitkilerle birlikte yaşadığımızı ve onların hayatımızdaki önemini anlatalım. Tekstil, en çok su kullanılan sektörlerden biri. Dolayısıyla su tasarrufu yapmak, su ayak izinizi azaltmak için daha az kıyafet alın.” değerlendirmesinde bulundu.

    Soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Fatma Öztürk’e Prof. Dr. Fatih Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    İklim değişikliğinde çarpan etkisi tehdidi vurgulandı

    Üniversitemiz Teknokent İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkanı ve İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Sağsen, iklim değişikliğinin enerjiyle bağlantısını ele aldı. “Bizim kullandığımız enerji kaynakları iklim değişikliğine sebep oluyor.” diyen Sağsen, özetle “Aynı zamanda teknolojiyi kullanarak ortaya çıkardığımız yenilenebilir enerji, iklim değişikliğinin çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla hem sorunun kaynağı hem sorunun çözümü anlamında iklim değişikliğiyle enerjinin birebir bağlantısı olduğunu görüyoruz. Bireylerin enerjiyi verimli kullanmasından başlayarak devletlerin bu konudaki tercihlerine kadar ulaşan ciddi bir konu bu. Çünkü iklim değişikliği çok boyutlu bir tehdit aslında. AB bu tehdidi, çarpan etkisi olan bir tehdit olarak değerlendiriyor. Yani katlanarak artan negatif etki diyebiliriz bu duruma. Bugün iklim değişikliği dolayısıyla suların yükselmesi, kıyı ülkelerinin yok olma tehlikesi, göçler, küresel sağlık sorunları yaşamaya başladık. Buzulların altında, ormanlarda bilmediğimiz pasif virüsler var. Yani buzullar eridiğinde, ormanlar yandığında ya da kesildiğinde bu virüsler ortaya çıkacak. Bizler vücudumuzun tanımadığı ya da unutulmuş yeni hastalıklarla karşılaşacağız. Dünyanın farklı bölgelerinde şu anda bile sürekli maskeyle yaşamak zorunda olan insanlar var. Bu büyük ve önemli bir tehdit.” ifadelerini kullandı.

    Soru cevap bölümünün ardından Doç. Dr. İlhan Sağsen’e Prof. Dr. Fatma Öztürk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    Teknolojinin hayatımızdaki çelişkileri anlatıldı 

    Üniversitemiz Teknokent İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkan Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Aydın, iklim değişikliği ve teknoloji okuryazarlığı başlığında sunum yaptı.

    İç içe yaşadığımız teknolojinin problemli ve çelişkili olduğunu, bir yandan bizi kucaklarken bir yandan sırtımızdan bıçakladığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, teknolojinin ikilemli yapısını; 90’larda sokaklarda top oynayan çocuğun 2020’lerde bilgisayar başında oturan obez bir bireye, uçurtma ipinin selfie çubuğuna, sınıfa girmeyen çocukların sınıftan çıkmamasına dönüşümünü eğlenceli görsellerle anlattı.

    Hep çözüm olarak görülen teknolojinin her zaman en az bir negatif etkisinin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydın, özetle “Teknolojinin mutlaka başka hangi amaçlar için de kullanılabilir olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Eskiden büyüklerimiz yokluk gördükleri için eşyalarını kolay kolay atmazlarmış. Bu da öyle bir şey aslında. Şu anda her şeyin bir teknolojisi olması ya da bunun için çalışılması, bu kıymetli bakış açımızı da yok ediyor maalesef. Özellikle teknoloji üreten ülkeler, bunu pervasızca yapıyor. Daha yeni, daha yeni, daha yeni… Bu bitecek mi? Hayır. Şu anda aldığımız en iyi ürün, bugünden 5 sene sonra, belki bu kadar da beklemeyecek, çöp olacak. Teknoloji, var olduğu dönemde seni hapsediyor; zamanını, paranı çalıyor. Aynı görevi yapacak çok çeşitli ürünler önümüze konuluyor. Bize de ‘Alın’ deniyor. Biz de sürekli tüketiyoruz. Halbuki teknolojinin kendini yenileme özelliği var.” diyerek, doğa ile uyumlu teknoloji geliştirmenin ve kullanmanın önemini ve bunun iklim değişikliğine olumlu katkılarını anlattı.

    Soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Fatih Aydın’a KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    8. Anneler Üniversitede Okulu’nun kapanış programına Rektör Alişarlı da katıldı

    8. Anneler Üniversitede Okulu’nun kapanış programına Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da katıldı. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinin Türk Halk Müziği konseri beğeniyle dinlendi. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Sözen ve Dr. Öğr. Üyesi Can Doğan ve öğrencilerimizden oluşan ekibe teşekkür belgelerini Rektör Alişarlı verdi.

    5 günlük eğitime katılan kıymetli annelerimiz, eğitim programıyla ilgili duygu ve düşüncelerini anlattı. Doğa için, sürdürülebilir bir yaşam için, kendileri ve aileleri için toplumun kalbi ve geleceğin fidanlarını yetiştiren anneler olarak daha doğru davranıp bunları yaşamlarının bir parçası yapacaklarını söylediler. Emeği geçenleri sıralayıp hepsine teşekkür ettiler.

    Annelerimizin hazırladığı geri dönüşüm çantaları sergilendi

    Kıymetli annelerimize ve programda görev yapan öğrencilerimize katılım sertifikaları ve teşekkür belgeleri, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından verildi. Rektör Alişarlı, annelerimizin, akademik ve idari personelimizin el emeği göz nuruyla hazırlayıp sergilediği geri dönüşüm çantaları masasını ziyaret ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/232q
    Önceki İçerikSarıkamış Harekâtı Yıl Dönümü Mesajı
    Sonraki İçerikŞeb-i Arus Sema Gösterisi gerçekleştirildi