Otizmli bireylerin eğitimlerini ve bağımsız yaşamlarını desteklemeyi, toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırmayı, otizimli bireyler ile onlara hizmet sunan kişiler ve ebeveynleri arasında bilimsel uygulamaların yaygınlaşmasını hedefleyen TÜBİTAK destekli projemiz, 6 günlük eğitim programının yapılacağı Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda düzenlenen açılışla başladı. Açılışa; Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da katıldı.
Yürütücülüğünü Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir’in yaptığı “Sürdürülebilir Bahçe Temelli Tarım ve Doğa Uygulamalarının, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler ve Bireylerin Ebeveynleri Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi-II” başlıklı projenin ikincisi, geçen yıl başarıyla gerçekleştirilen ilk proje gibi, TÜBİTAK 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
İlk projenin de gerçekleştirildiği Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda düzenlenen açılış programına; Düzce Valisi Selçuk Aslan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın ve Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir katıldı.
Proje, OSB’li bireylerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine katkı sağlayacak
Açılışta yaptığı konuşmada proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, projenin ana amacının, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış bireylerde ve onların ebeveynlerinde bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerinin sağlanması olduğunu vurgulayarak, “6 gün sürecek olan projemizin hedef kitlesini, OSB tanısı almış 15 öğrenci, onlara refakat edecek 15 ebeveyni ve gruba yol gösterici nitelikte olan 15 özel eğitim öğretmeni oluşturuyor. Projemizde disiplinler arası bir yapı ile biyolojiden kimyaya, tıptan gastronomiye, arkeolojiden sanata, teknolojiden spora kadar çok geniş bir yelpazede, tarım entegreli, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak tasarlanmış 45 etkinlik gerçekleştirilecek.” diye konuştu.
Proje paydaşlarına teşekkür edildi
Projede emeği ve desteği olan kurumlara teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Dr. Öğr. Üyesi Demir, özetle “Proje yürütücüsü kurum olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde Eğitim Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde görev yapmakta olan 17 akademisyen hocamız, uzmanlık alanları doğrultusunda proje etkinliklerini zenginleştireceklerdir. Yine Düzce Üniversitesi bünyesinde Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, GETAT ve DAGEM merkezlerinde görev yapmakta olan 10 akademisyen hocamız, projemiz için eşsiz bir zengin ortam oluşturacaktır. Proje uygulamalarının merkezi konumunda olan Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu, kampüsü, hidroterapi havuzu, tarım serası, hayvan bakım atölyeleri, el becerileri atölyesi, duyu ve hareket geliştirme alanı ve özel eğitim kütüphanesi gibi birçok alanı proje için kullanıma açarak, sürecin büyük destekçisi olmuştur. Proje yazım ve hazırlık sürecinin başından sonuna bizimle senkronize hareket ederek maddi ve manevi desteğini yanımızda hissettiğimiz Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere, proje paydaşı olarak diğer kurumlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarına müteşekkir olduğumuzu belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.
Projemiz, 618 proje arasında TÜBİTAK desteği alan 68 proje arasına girdi
TÜBİTAK’ın 2023/1 çağrı dönemi kapsamında, Türkiye genelinde 77 ilden toplam 618 proje sunuldu. Desteklenmeye değer bulunan 68 proje arasında yer almayı başaran projemiz, 16-21 Eylül 2024 tarihleri arasında Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
45 eğitmen ve 15 rehberin aktif olarak görev alacağı proje kapsamında, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar ve ebeveynleri ile disiplinler arası farklı uygulamalar yapılacak. Proje kapsamında, akademisyenler ve alan uzmanları tarafından eğitimler, alan uygulamaları, saha etkinlikleri ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Proje, Üniversitemiz yürütücülüğünde birçok paydaş kurumun desteğiyle gerçekleştiriliyor
Üniversitemiz himayesinde gerçekleştirilecek projenin paydaşları arasında Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi ve Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu başta olmak üzere Düzce İl Sağlık Müdürlüğü, Düzce Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bolu Orman İşletme Müdürlüğü, Düzce Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve Kartalkaya İzcilik Kulübü ile Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) birimlerinden birçok araştırmacı ve uzman yer alıyor.
Proje; Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir yürütücülüğündeki projede, Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Özak, Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Talha Aydoğan, Öğretmenler Fatihcan Sürer, Ecenaz Aydoğan ve Duygu Sürer ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Özel Eğitim Öğretmenleri Hacı Bekir Boz ve Şükriye Kandemir Boz, proje ekibinde yer alıyor.