10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeniyle Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü tarafından “Sağırlarla İletişim: Türk İşaret Dili” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansı, Mehmet Tanrıkulu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Nurcan Doğru Altay verdi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen konferans, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Öğr. Gör. Altay, işitme engelli bireylerle etkili iletişim kurma yolları, Türk işaret dilinin rolü ve toplumda bu alandaki farkındalığın nasıl artırılabileceğini ele alan aydınlatıcı bir konferans verdi; doğru iletişim yöntemlerini öğrenmenin, hepimizin daha kapsayıcı bir toplum oluşturmasına katkı sağlayacağına vurgu yaptı.
Konferansın açılış konuşmasını Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Sivrikaya yaptı; engelliliğin sadece fiziksel engellilerle sınırlı bir kavram olmadığını, zihinsel, duyusal, psikolojik ve nörolojik engellerin de bu kavramın bir parçası olduğunu kaydetti.
“Türk işaret dilinin toplumda bilinmemesi, engelli bireylerin yaşamını zorlaştırıyor.”
Her bireyin toplumsal yaşamda farklı zorluklarla karşılaşabileceğini hatırlatan Sivrikaya, “Bireyler, karşılaştıkları zorlukları aşmak için toplumun desteğine ihtiyaç duyar. İşitme engelli bireyler için de etkili iletişim kurabilmek, hayatlarının her anını doğrudan etkileyen bir faktördür. Türk işaret dili, işitme engelli bireylerin kendilerini ifade edebildiği, dünyayla bağlantı kurabildiği çok önemli bir araçtır. Ancak toplumsal olarak bu dilin yeterince bilinmemesi ve anlaşılmaması, engelli bireylerin yaşamını zorlaştırmaktadır.” diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz ise, özel eğitimin önemine vurgu yaptığı ve öğrencilere tavsiyelerde bulunduğu konuşmasında özetle “Özel Eğitim öğrencilerinin, insanı iyi tanıyabilmesi, insanların ihtiyaçlarını görebilmesi ve doğal zenginliklerini tespit edebilmesi, bu zenginlikleri yetenekleriyle güçlü şekilde bütünleştirerek üst düzeye taşıyabilmesi önemlidir. Bütün bunların yolunun sevgiden geçtiği söylenir; bu doğrudur ama diğer en önemli faktör sabırdır. Öğretmenlik sadece sevgiyi değil, aynı zamanda üst düzey sabrı gerektirir. Özellikle Özel Eğitim öğrencisi, bu alanda öğretmen olduğu zaman, sabır daha da önem kazanıyor. Sabır, sizlere de birçok şeyi öğretip terbiye ederek, olgunlaştırır. Bilgi seviyeniz ne kadar çok olursa olsun, sabrınız yoksa ne kendinize ne de eğitim verdiğiniz insanlara katkı sağlayamazsınız.” dedi ve verimli bir konferans temennisinde bulundu.
Öğr. Gör. Nurcan Doğru Altay’ın “Sağırlarla İletişim: Türk İşaret Dili” başlıklı konferansının sonunda soru cevap bölümü gerçekleştirildi. Teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından konferans sona erdi.