BAİBÜ, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne Katkı Veriyor

    Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda beyaz kıta Antarktika’ya bilim seferi düzenleniyor.

    6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Güney Yarımküre’nin en güneyindeki Antarktika’da King George Adası açıklarındaki Şili bayraklı Betanzos isimli araştırma gemisinde 30 gün boyunca bilimsel çalışmalar gerçekleştirecek Türk ekip arasında, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu da yer alıyor.

    TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırma enstitüleri ve üniversitelerde görev yapan araştırmacı ve bilim insanlarından oluşan Türk ekibi, uzun, yorucu ama bir o kadar heyecan verici bir yolculuğun ardından Antarktika’ya ulaşarak, çalışmalarına başladı. Antarktika yolunda ekibe, Portekiz ve Bulgaristan ile yapılan iş birlikleri kapsamında 2 uluslararası bilim insanı da katıldı.

    21 Ocak 2022 Cuma günü İstanbul’dan hareket eden ekip, Güney Yarımküre’de yerleşimin olduğu en son noktadaki Puerto Williams’ta 7 günlük karantina sürecinin ardından 2 saatlik uçak yolculuğuyla Antarktika’nın King George Adası’na ulaştı.

    Külköylüoğlu: “Merak ve Sabırla Beklediğimiz Bir Dönem Sonunda, Betanzos Araştırma Gemisindeyiz.”

    Canlı bilimleri, yer bilimleri ve fiziki bilimler alanında 29 kurumun paydaşı olduğu 14 bilimsel projenin gerçekleştirileceği bilim seferine katılan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, “Merak ve sabırla beklediğimiz bir dönem sonunda, King George Adası açıklarında Betanzos araştırma gemisindeyiz. Gemiye, tecrübeli 2 kişinin kullandığı botlarla geçerken, doğal ortamındaki penguenleri görmek bizlere nerede olduğumuzu anımsattı. Daha ilk günden, gemi mürettebatının sıcak ve yakın ilgisi ile karşılaştık.” diye konuştu.

    Antarktika’yı Dış Etkilerden Korumak İçin Her Türlü Tedbir Alındı

    Türk ekibi, Antarktika Çevre Koruma protokolü uyarınca, yerel olmayan canlıların kıtaya taşınmasını engellemek amacıyla tedbirler aldı. Yolculuk öncesinde bütün valiz ve kıyafetlerini, olası kalıntılar için dikkatle kontrol eden ekip, uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonda temizleyerek karaya ayak bastı. Ardından King George Adası açıklarında bulunan Betanzos araştırma gemisine botlarla ulaşan ekip, lojistik ve bilimsel faaliyetlerine ilişkin ilk planlama toplantısını gerçekleştirdi.

    Önceki İçerikTürk Eğitim-Sen ve Ülkü Ocakları Bolu Başkanlarından Rektör Alişarlı’ya Ziyaret  
    Sonraki İçerikTürkiye Muharip Gaziler Derneği’nden Rektör Alişarlı’ya Ziyaret