Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, Bolu Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve AFAD iş birliğiyle bu yıl güz döneminde 6’ncısı düzenlenen Anneler Üniversitesi Okulu başladı.
“Güçlü Anne Güçlü Türkiye” sloganıyla 26-30 Aralık 2022 tarihleri arasında Üniversitemizde gerçekleştirilecek olan güz programında, çeşitli nedenlerle üniversite eğitimi alamamış anne ve anne adaylarına güncel birçok konuda teorik ve uygulamalı eğitim verilecek. Program kapsamında bundan böyle tematik konulara da yer verilecek. Programın bu dönem ki ana teması ise bağımlılık olacak.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, akademisyenler Bolulular, anneler ve anne adayları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil yaptı.
“Gönüllü Eğitimcilerin Bilinçlendirilmesinde Üniversitelere Büyük Görevler Düşüyor.”
Mavil, “Anne sadece bir çocuk meydana getirip onun insan olma sürecini yöneten kimse değildir. Aslında o, ilmek ilmek bütün bir toplumu inşa etmektedir. Bu yönüyle kadın, toplumun diğer yarısı olmakla kalmaz, annesi olduğu her bir ferdin hayata bakışı ve ahlak anlayışını şekillendiren ilk eğitimci olarak anılmayı hak eder. Kuşkusuz bu gönüllü eğitimcilerin bilinçlendirilmesi noktasında üniversitelere büyük görevler düşmektedir. ‘Güçlü Anne Güçlü Türkiye’ sloganıyla yola çıkan 6. Anneler Üniversitede Okulu projesi, bu çerçevede bölgemiz kadınlarının farklı alanlardaki bilgi ve deneyimlerini artırmayı, daha müreffeh bir gelecek için birçok konuda farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda siz kıymetli annelerimizin Üniversitemizin bilgi birikimi ve akademik tecrübesinden azami ölçüde yararlanmasını arzu ediyoruz.” diyerek, eğitim programının içeriği hakkında bilgi verdi.
Rektör Alişarlı: “Anneler Üniversitede Okulu’nda Artık Tematik Konular da Olacak.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, üniversitelerin eğitim-öğretim yuvası ve araştırma-geliştirme merkezi olmasının yanı sıra edindikleri tecrübe ve bilgiyi toplumla paylaşma görevi olduğunu vurgulayarak, özetle “Bizim burada yapmak istediğimiz, üniversite-halk kaynaşmasını sağlamaya çalışmak. Bugün Anneler Üniversitede Okulu’nun 6’ncısını düzenliyoruz. Programın belli başlı benzer konuları var ancak sürekli yeni konular ekliyoruz. Bundan böyle de programı tematik ele alacağız. Yani bundan sonraki organizasyonlarımızın bir teması olacak. Çünkü biz, bir şeyler vermek istiyoruz, amacımız bu. Talep toplumdan geldiği için biz de böyle bir kapıyı açmıştık. Bu program bağımlılıkla ilgili olacak. Bu konuların yanı sıra özellikle Mengen mutfağı, atıkların değerlendirilmesi ve vermikompost yapımı ve benzeri sunumlar yapılacak.” diye konuştu.
“Annelerimizin Görüş ve Talepleri Bizler İçin Çok Kıymetli.”
Anne ve anne adaylarından gelen görüş ve taleplerin çok değerli olduğuna işaret eden Rektör Alişarlı; “Örneğin kampüse ulaşım zor ise ilerideki programları Gülezler Konağı veya uygun diğer mekanlarda yapabiliriz. Bu konuda sizlerden gelecek talepler bizler için önemli. Bu konuda yapılacak bir anket, Anneler Üniversitede Okulu eğitim programına katkı sağlayacaktır. Konuşmacılar, alanında deneyimli insanlar. Bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyorum. Özellikle Gelincik Kadın Kooperatifimizin üretimlerini çokça konuşur olduk. Bu noktada Emine Özdoğan’a ayrıca teşekkür ediyorum. Çok mütevazı bir şekilde başladıkları işi, şirketleşmeye kadar götürdüler. Bu, el birliği yapıldığı zaman neler yapabileceğimizin de bir göstergesi aslında. Bu nedenle birlik olmaya ama doğru işte birlik olmaya özen göstermek gerekiyor. Bu tür programların özelliği de aslında bir ışık tutmak.” ifadelerini kullandı.
İlk Gün 3 Sunum Yapıldı
Açılış konuşmalarının ardından Bolu AFAD Eğitim Şube Müdürü İbrahim Sarıdoğan “Afete Hazırlık Aile Eğitimi” başlıklı sunum yaptı. Afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiği hakkında bilgi veren Sarıdoğan, özetle “Afet sırasında ve sonrasında ne kadar hazırlıklı olursak, bu durumu daha az zararla atlatırız. AFAD, 2021 yılını afet eğitim yılı ilan etti. 2022 yılını da eğitime bağlı olarak tatbikat yılı ilan etti. 2021 yılında eğitim alan kişi sayısı bakımından Türkiye genelinde il birincisi olduk. 12 Kasım’da ülke genelinde çök-kapan-tutun takbikatı yapıldı. Maalesef ülkemizde eğitim ve tatbikatlara ilgi az. Peki biz bunları neden yapıyoruz? İnsanlara işkence olsun diye mi yapıyoruz? Bir alışkanlık kazandırmak için yapıyoruz. Alışkanlık kazanırsak afet anında ve sonrasında ne yapacağımızı biliriz.” dedi.
“Afet, bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur.” diyen Sarıdoğan, ülkemizdeki afet ve acil durum oluşturabilecek tehlikeleri anlatarak, afet öncesi hazırlık ile afet ve acil durum aile planı hazırlığının önemine değindi.
“Afet ve Acil Durum Aile Planımız Mutlaka Olmalı.”
Sarıdoğan özetle, “Afetlere hazırlık çok önemli. Örneğin sizin binanız sağlam değilse, çök-kapan-tutun hareketini çok iyi yapabilirsiniz ama işe yaramaz. Siz önce binanızı sağlamlaştıracaksınız, sonra çök-kapan-tutun hareketini yapacaksınız. Deprem sonrası çıkıp binanın dibinde bekleniyor. Bunu en yakın Düzce Gölyaka depreminde gördüm. Oysa gidilecek yer toplanma alanları. Bu alanların yerini bilmemiz gerekiyor. Afet ve acil durumda aile planımız yok maalesef. Oysaki en kötü plan, plansızlıktan iyidir. Aile planı, bütün aile bireylerinin afet sonrasında neler yapacağıdır. Örneğin, buluşma yeri. Deprem oldu diyelim. Telefonlar kesildi. Eşiniz iş yerinde, çocuğunuz okulda. Siz de evde ya da iştesiniz. Birbirinizden nasıl haberdar olacaksınız? Dolayısıyla bizim bir buluşma yerimiz olacak. Bunu tüm aile bireyleri bilecek. Bizim tavsiyemiz, evde küçük bir birey varsa, mutlaka okulda buluşun. Odalarımızda deprem olursa bize zarar verebilecek bir eşya var mı? Biz odadan çıkarken, çıkmamızı zorlaştıracak bir eşya var mı? Bunları mutlaka sabitleyin. Bu odada depreme yakalanırsam nereye çök-kapan-tutun yapalım. Deprem sonrası evden çıkarken su, elektrik ve doğalgaz vanalarını kim kapatacak? Çıkarken merdivenleri nasıl kullanalım? Deprem sonrası telefonla konuşmayın sadece mesajlaşın. Bütün bunlar birer plan.” açıklamalarında bulundu.
“AFAD Acil Mobil Uygulamasını Telefonunuza İndirin.”
Vtandaşların afet öncesi, afet sırasında ve sonrasında ihtiyaçlarını tek uygulamada karşılamak için geliştirilmiş AFAD Acil Mobil Uygulaması hakkında bilgi veren Sarıdoğan, tek tuşla acil çağrı, en yakın toplanma alanı ve afet eğitim videoları gibi özelliklere ulaşılabilecek uygulamayı herkesin telefonuna indirmesi gerektiğini söyledi.
Sunumun ardından Bolu AFAD Eğitim Şube Müdürü İbrahim Sarıdoğan’a Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak tarafından teşekkür belgesi verildi.
Aile İçi Sağlıklı İletişim
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Arş. Gör. Dr. Emine Tunç ise, “Aile İçi Sağlıklı İletişim” konulu sunum gerçekleştirdi. Çatışmasız bir ilişki mümkün mü? sorusu kapsamında ‘Sağlıklı Eş İlişkisi’ temasını ele alan Tunç, özetle “Sağlıklı ilişkilerin temelinde isteklerimizi ve amaçlarımızı düzgün bir şekilde, usülünce karşı tarafa iletmemiz yatıyor. Karşı tarafın da isteklerini, beklentilerini aynı şekilde bize iletmesi gerekiyor. İşin özünde bu var.” dedi.
“İlişkide Önemli Olan Her İki Tarafın da Geçinmeye Gönüllü Olmasıdır.”
Anne çocuk, eş, komşu, arkadaş ve benzeri tüm ilişkilerde çatışmasız bir ilişkinin mümkün olmadığının altını çizen Tunç, özetle “Eğer çatışmasız bir ilişkim var diyorsanız, orada bir soru işareti vardır. Sürekli alttan alıyorsunuz, hiçbir şeye hayır diyemiyorsunuz, aman ağzımızın tadı kaçmasın misali davranıyorsunuzdur. Ama bu durumlarda da belli bir yaştan sonra özellikle depresyon, panik atak, kaygı bozuklukları çıkmaya başlıyor. Ya da ilişki koptuysa zaten çatışma olmuyor. O halde çatışmasız bir ilişki mümkün değil. İlişkiler yakınlaştıkça çatışmalar artıyor. En uygun olan çatışmayı sağlıklı bir şekilde yürütebilmek. Çiftlere bakıldığı zaman çiftler hep bir anlaşmazlık içinde. Çiftlerin, sürekli anlaşmazlıkta oldukları sorunların sadece yüzde 31’inin çözülebildiğini görüyoruz. Yüzde 69’u ise tekrarlanan ama çözülemeyen problemler oluyor. İlişkide önemli olan geçinmeye gönüllü olmaktır. İlişki çift taraflıdır. Sadece tek tarafın deposundan, heybesinden beslenerek ilerlenmez. Dolayısıyla ilişkiler sizin iyilik halinizi, fiziksel sağlığınızı belirler. Bu her türlü ilişkidir. Bizim mottomuz, ilişkiyi her şeye rağmen sürdürebilmek değil de, sağlıklı ve mutlu ilişkiler içerisinde olabilmektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Sunumun ardından Dr. Emine Tunç’a Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil tarafından teşekkür belgesi verildi.
“Organik Atıklar, İnsanların Oluşturduğu Atıkların Yüzde 25 ila Yüzde 50’sini Oluşturur.”
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, “Sıfır Atık: Evde Vermikompost Yapımı” konusunda sunum yaptı. Evsel organik atıkların ne yapılacağı konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Demir, özetle “Yemek ve bahçe atıkları gibi organik atıklar, insanların oluşturduğu atıkların yüzde 25 ila yüzde 50’sini oluşturur. Ürettiğiniz tüm organik atıkları ayrıştırmayacak olsanız da kompostlama yöntemiyle atıklarınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Kompost, gübreden farklı olarak toprağı ıslah edici organik değeri ve su tutma kabiliyeti çok yüksek malzemedir. İçerisine azot ve fosfor verilerek istenilen şekilde gübre elde edilebilir. Kompost tarımda tıpkı hayvan gübresi gibi zemine iyileştirmek için bahçelerde, spor alanlarında, parklarda, seralarda ve çiçekçilikte kullanılır.” diyerek, Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile vermikompost kiti yapımı ve kullanımını uygulamalı olarak anlattı.
Sunumun ardından Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir’e Dr. Emine Tunç tarafından teşekkür belgesi verildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından ilk gün sona erdi.
- Anneler Üniversitede Okulu Eğitim Programı
Anneler Üniversitede Okulu’nda ikinci gün Dr. Eczacı Selen Söylemez “Aroma Terapi ve Eczanede Aroma Terapi Uygulamaları” ve Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Evren Tufan “21. Yüzyılda Çocuk Olmak” konulu sunum yapacak. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Aydoğan öncülüğünde Girişimcilikte Kadın Eli Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ziyaret edilecek.
Üçüncü gün, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Komiser Filiz Ceyhan “En İyi Narkotik Polis: Anne, Bağımlılıkla Mücadele”, İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Polis Memuru Mehmet Ali Akdemir “Teknoloji Bağımlılığı ve SİBERAY Bilgilendirme” ve Bolu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Kuruluş Müdür V. Selma Alkın Karabıyık ile Bolu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nden Psikolog Demet Taşören “Kadına Şiddetle Mücadele, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünce Sunulan Hizmetler” konusunda bilgilendirme yapacak.
Dördüncü gün, Mengen Aşçılık ve Gastronomi Kampüsü’nü ziyaret edecek anne ve anne adayları, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Osman Çavuş öncülüğünde Türk ve dünya mutfaklarından örnekleri uygulama fırsatı yakalayacak; mutfak atıklarının doğru şekilde dönüştürülmesini öğrenecek.
Programın beşinci ve son günü, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur “Hangi Diyet? Sağlıklı Beslenme Önerileri” ve Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı “Gıda Güvenliği” konularında aydınlatıcı bilgiler verecek. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan oda orkestrasından müzik dinletisi sunulacak. 6. Anneler Üniversitede Okulu sertifika töreni ile sona erecek.