Okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap sevgisini geliştirmek ve kütüphane bilinci oluşturmak amaçlarıyla her yıl Mart ayının son Pazartesi günü kutlanmaya başlanan Kütüphane Haftası, kitap okuma oranının son derece düşük olduğu ülkemizde daha da önem kazanıyor. Bu özel haftada ülkemizin geleceğini aydınlık kılmak için kitap okuyan bireyler yetiştirmenin gerekliliği de bir kez daha ortaya çıkıyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Merkez Kütüphanesi ile Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından AİBÜ Genç Kalemler Topluluğu’nun katkılarıyla düzenlenen etkinliklerle 50’nci Kütüphane Haftası kutlanmaya başlandı. Bu yıl Üniversitemizde ‘Düşünce Özgürlüğünün Kaynağı Kütüphanelerdir’ temasıyla kutlanan hafta, 6 Nisan Pazar gününe dek sürecek.
Etkinlikler kapsamında ilk olarak ‘Kitapseverler Yürüyüşü’ yapıldı. Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşte AİBÜ öğrencileri, ellerinde kitabın önemine işaret eden pankartlar ve dövizler taşıdılar. Bolu Belediye Bandosu eşliğinde İzzet Baysal Caddesi boyunca yürüyen öğrencilere Garnizon Komutan Vekili Albay Sami Taşabat, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hasan Kaplan, Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner ile AİBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Leyla Kanık da eşlik etti. Vatandaşların da ilgi gösterdiği yürüyüş Atatürk Anıtı’na çiçek sunulmasıyla sona erdi.
Hafta kapsamında ikinci etkinlik İzzet Baysal Kültür Merkezinde düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan AİBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Leyla Kanık, Kütüphane Haftasının ülkemizde 50 yıldır büyük bir coşkuyla kutlandığını ifade ederek, tüm kitapseverlerin bu anlamlı haftasını kutladı.
‘Düşünce Özgürlüğünün Temeli Kütüphanelerdir’
Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner ise 50’nci Kütüphane Haftasını ‘Hayat Boyu Kütüphaneler’ ve ‘Düşünce Özgürlüğünün Temeli Kütüphanelerdir’ temalarıyla kutladıklarına işaret ederek, “Yan etkisi en az olan, insana en faydalı ilaç kitaplardır, okumaktır.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer ise ülkemizin son yıllarda hızla geliştiğini ama bu gelişimi ilim, bilgi ve teknolojiyle tamamlamak gerektiğini ifade ederek, “Kullandığımız cep telefonunun üreticisi yabancı şirketler, iletişim sektöründe kullandığımız ürünler yabancı şirketler. Teknoloji üretmezsek, bilgi üretmezsek şu anda sahip olduğumuz seviyenin üstüne çıkmak yerine daha da aşağıya inebiliriz. Bu anlamda okumanın önemini kavramamız gerekiyor.” diye konuştu. İnsanların görüşlerini şiddet yoluyla ifade etmesinin nedeninin bilgisizlik ve okumanın önemini kavrayamamak olduğunu anlatan Gencer, öğrencilere merhum İzzet Baysal’ın ‘Okumaya vakit ayır, okumak bilginin pınarıdır.’ öğüdünü hatırlattı.
Prof. Dr. Gencer, konuşmasında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin yeni bir kütüphane binasına kavuşacağının müjdesini de verdi. Gencer, 10 bin metre kare alana sahip olacak binanın temelinin 2015 yılında atılmasının planlandığını söyledi.
Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı ise bireysel olarak başarılar kazandığımıza ancak çağdaş ülkeler gibi ortak akıl üretemediğimize dikkati çekerek, okumadığımız için farklı görüşlere kapalı bir toplum olduğumuzu ve sadece kendi düşüncelerimizi savunduğumuzu söyledi. Modern insanın her an her yerde kitap okuyabildiğine işaret eden Kartlı, okumanın bizlere çok yönlü düşünmeyi öğreteceğini de sözlerine ekledi.
En Çok Okuyanlara Ödül Verildi
Konuşmaların ardından AİBÜ Merkez Kütüphanesinden yıl boyunca en çok yararlanan akademik ve idari personel ile öğrencilere ödülleri verildi. Etkinlik kapsamında ayrıca İl Halk Kütüphanesi’nden en çok faydalananlar ile Üniversitemiz Kütüphane personeline de ödülleri ve teşekkür belgeleri takdim edildi. AİBÜ Türk Musikisi Öğrenci Topluluğu Yurdumdan Sesler Müzik Eğitimcileri Grubunun verdiği Türk Halk Müziği konserinin ardından etkinlik AİBÜ Türk Halk Oyunları ve Halk Müziği Topluluğu’nun (TÜHOM) gösterisi ile sona erdi.