Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel başkanlığında, Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürleri, Teknokent Müdürü, TTMER Müdürü ve Kalite Ar-Ge Alt Komisyon Üyesi akademisyenlerin, KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta ve KOBİ Uzmanı Hakan Alumur’un katıldığı iş birliği imkanlarına yönelik toplantı yapıldı.
Abdurrahman Usta, özellikle üniversitelere yönelik olarak Ar-Ge, Ür-Ge, İnovasyon ve İleri Girişimcilik destek programları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Üniversitemiz ile KOSGEB Bolu İl Müdürlüğü arasında ortak çalışma alanları, KOSGEB İl Müdürlüğü’nün patent, proje, ürün geliştirme ve benzeri destekleri ele alındı.
Toplantıda; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Güdümlü Proje Destekleri hakkında bilgilendirme yaptı. Üniversitemizin mevcut Ar-Ge kalite politikası üzerinde katılımcıların görüşleri yazılı olarak alındı. Ar-Ge yapılanması ve 2022 yılı Ar-Ge projeleri konusunda görüş alışverişinin yapılacağı toplantı tarihi belirlendi.
“Öğretim Elemanları, Projelerin Hazırlanmasından Değerlendirme ve İzlenme Aşamalarına Kadar Tüm Süreçlerde Yer Alabilir.”
Rektörlük Senato Odası’nda düzenlenen toplantıda bir sunum gerçekleştiren KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, firmaları, proje hazırlama aşamasında üniversitelere yönlendirdiklerini belirterek, öğretim elemanlarının, projelerin destek programlarına hazırlanması ve değerlendirilmesi ile desteklenen projelerin izlenmesi aşamalarında, tüm bu süreçlere dahil olabileceklerini kaydetti; bu aşamalarda görev alan öğretim elemanlarına, kadro derecelerine göre belli miktarlarda ödenek ayrıldığını da sözlerine ekledi.
Öğretim elemanlarının, KOSGEB’in web sayfasındaki e-hizmetler bölümünden, Öğretim Elemanı işlemlerini takip ederek, danışman havuzuna kayıt olabileceklerini, Nisan sonu Mayıs ayından itibaren danışmanların bu havuzdan belirleneceğini aktaran Usta, danışman olmak isteyen öğretim üyelerinin bu elektronik sisteme kayıt sırasında üniversiteden alınacak muvaffakatnamenin sisteme yüklenmesi zorunluluğu getirileceğini bildirdi.
“PDO Desteğiyle, KOBİGEL Destek Programı’na 4 Firma İçin Hazırlanan Projeden Memnun Kaldık.”
Abdurrahman Usta, Üniversitemiz Proje Destek Ofisi’nin destekleriyle, 2020 yılında KOBİGEL Destek Programı’na Bolu’daki 4 firma için proje hazırlandığını ve bu çalışmadan memnun kalındığını söyledi.
Ar-Ge, Ür-Ge, İnovasyon, İleri Girişimcilik Destekleri Anlatıldı
Ar-Ge, Ür-Ge, İnovasyon ve İleri Girişimcilik destekleri hakkında akademisyenlere bilgi veren ve soruları cevaplayan Usta, özetle “Girişimcilik kapsamında bir proje, herhangi bir Ar-Ge ve inovasyon teşkil etmiyorsa, teknoloji seviyesine göre orta-düşük teknolojide 100 bin, orta-yüksek teknolojide 200 bin, yüksek teknolojide 300 bin. Bunun tamamı hibe desteği, destek oranı yüzde 75. Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon destekleri kapsamında, orta-yüksek teknolojiden ürün geliştirme gelirse ya da patenti, herhangi bir kamu kurumu tarafından desteklenmiş ve tamamlanmış başarılı bir çalışma varsa direkt Ür-Ge’ye başvurabiliyor. Böyle bir durum yoksa, Ar-Ge İnovasyon desteğine başvurabiliyor. Üzerinizde herhangi bir işletme yokken, Ar-Ge girişimcisi olarak buraya başvurabilirsiniz. Projeniz geçtikten sonra işletmenizi kurup destekleme süreciniz başlar. Böyle bir alternatifiniz de var.” diye konuştu. Yenilikçi yanı olmasa da prototipi hazır ve seri üretime geçilebilecek çalışmalara 750 bin TL tutarında destek sağladıklarını sözlerine ekledi.
“Ar-Ge ve İnovasyon, Bolu’da daha çok desteklenmeli”
2019 yılından sonra KOSGEB’in destek modellerini daha çok imalat sanayi alanında yoğunlaştırdığını vurgulayan Usta, özetle “Sosyal alanlarda, eğitim, sağlık, tarım-yetiştiricilik ve benzeri alanlar, KOSGEB’in desteklediği sektörler değil ama basit girişimcilik desteklerimiz var. Herhangi bir imalat ya da ticari bir girişimde bulunuluyorsa, girişimcilik desteklerimiz var. Bolu’da Ar-Ge ve inovasyonun daha çok desteklenebileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürel, Üniversitemizin Proje Çalışmalarından Örnekler Sundu
Sunumun ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel, yaptığı değerlendirmede, Nisan sonu Mayıs başında devreye girecek yeni havuz sistemine kadar geçerli olan KOSGEB destek programlarında izleyici ve değerlendirici olarak görev yapacak öğretim elemanlarının listesinin, Üniversitemiz Senato ve Yönetim Kurulu kararı alındıktan sonra, ilgili kuruma iletildiğini söyledi.
Prof. Dr. Gürel: “Kanser Tespitinde Kullanılmak Üzere Üretilmiş 2 Farklı Sensörümüz Var.”
Üniversitemizde yapılan proje çalışmaları hakkında örnekler veren Prof. Dr. Gürel, özetle “Kısa adı NÜRDAM olan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Türkiye’de benzer isimde bir eşi yok. Radyasyon ölçümü ile ilgili sensörler yapıyor. NÜRDAM, çok spesifik çalışıyor. Aslında ürettikleri temelde sensör ama bunların modelini biraz değiştirdiğiniz zaman otomobil üretiminde kullanılan çipe dönüşebiliyor; yeni bir üretim teknolojisi ile temiz enerji denilen güneş enerjisi sensörleri de üretilebiliyor. Yine sağlıkta teşhis ve tanı için kullanılabilecek sistemler üzerinde çalışıyor. Kanser tespitinde kullanılmak üzere üretilmiş 2 farklı sensörümüz var. Oldukça güzel sonuçlar elde ediyoruz. Herhangi bir kanser hücresi vücutta çoğalmaya başlayınca, ya vücuttaki hormanların seviyesini çok arttırıyor ya da normalde vücutta olmayan bazı hormanları yani özel proteinleri sentezlemeye başlıyor. Eğer kansere spesifik bir ürün varsa ve sizin sensörünüz onu algılıyorsa, kanseri bizim radyolojik olarak görmemiz için 1 cm’ye varan bir büyüme gerekli ve gerekli ve o boyuta ulaşması 6 ay, 1 sene alıyordu. Bu büyüme ve ilerlemeden sonra tümörü ortadan kaldırmak, tamamen temizlemek daha zor ve zaman alıyor. Yani henüz görünmez haldeyken, sensörlerle saptamak, ve daha hızlı ve etkili tedavi etme imkanı da sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Gürel, MARKA’nın Güdümlü Proje Destekleri Hakkında Bilgi Verdi
Prof. Dr. Kamil Gürel, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Güdümlü Proje Destekleri konusunda sunum yaptı. Güdümlü Projelerin, MARKA’nın özel bir proje grubu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürel, özetle “Güdümlü projeler, biraz daha Avrupa Birliği projelerine benziyor. Daha yüksek bütçeli ve aşama süreçleri zor olan nadir projeler. Projenin şartları şöyle: Bir eş finansman isteniyor. Eş finansmanda, yüzde 75’ini MARKA, yüzde 25’ini finansör karşılıyor. Mesela 1 milyon liraysa, 250 binini; bazen 3-4 milyonluk bütçeye çıkıyor proje. Yüzde 25’i şunun için alınıyor: Kişinin bu projeye inancı ya da katkısını görmek istiyorlar. Yaklaşık 24 aylık, TR42 projesi deniyor. Diğer projelerden farkı ise, burada yine diğer projelerde olduğu gibi özel sektör, sivil toplum kuruluşları ortaklıkları daha fazla destekleniyor. Birden çok kuruma başvurduğunuzda daha çok destek alıyorsunuz. Faaliyet konuları; iyi uygulama örnekleri, özel bilgi-beceriler, üniversite-sanayi iş birlikleri, iş birliği ağları, değer zincirleri gibi birtakım başlıkları kapsıyor. MARKA ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ön onayının ardından projenin detaylı yazımı, MARKA’nın katkısı ve katılımıyla beraber yürütülüyor. Yani MARKA bizzat işin içinde yer alıyor. Bu şekilde yüksek bütçe istediği için kaynak bulamamış, sonuç itibariyle devam eden bir üretim ve istihdam da yaratacağını düşünülen alanlarda öğretim üyelerimizin üç-dört projesi olduğu bilgimiz var, önümüzdeki haftalarda MARKA Proje Uygulama Birimi yönetimiyle yapacağımız toplantıda sunulmasını planlıyoruz’’ dedi.
Ayrıca bu gün sabah, Bolu Halk Bankası yönetimiyle, Bolu Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (Teknokentte) bulunan firmalara sağlanacak bazı avantaj ve destekleri için bir protokol imzaladıklarını bildirdi.
“Sanayinin İhtiyaçlarına Yönelik Hazırlanan Tez Çalışmalarına Destek Verilebilir.”
Sunumların ardından akademisyenlerden gelen sorulara cevap verildi. “Ür-Ge desteği kapsamında doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan çalışmalar destek alabilir mi?” şeklindeki bir soruya Abdurrahman Usta, sanayinin ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan tez çalışmalarına KOSGEB tarafından ürüne dönüşmesi için destek verildiğini belirtti. Prof. Dr. Kamil Gürel ise, “Edirne ve Kayseri’de sanayinin ihtiyaçları için sanayi sorunlarından bir tez havuz oluşturmuşlar. O havuzdan, tez yapan öğrencilere destek uygulamışlar. Böylelikle kısa sürede çok sayıda üniversite-sanayi iş birliği oluşmuş. Bolu’da da KOSGEB’in bu desteğiyle bizlerde aynı şeyleri birlikte yapabiliriz” dedi.
KOSGEB desteklerinin ilk ağızdan anlatılması için üniversitemizdeki diğer araştırmacılarla KOSGEB il Müdürü Abdurrahman Usta’nın buluşmasını sağlayacak yeni bir bilgilendirme toplantı yapılması planlandı.