Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamaları kapsamında, Üniversitemiz tarafından düzenlenen, “Osmanlı’dan Günümüze Muhtarlık” temalı panel düzenlendi.
Bolu Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Coşkun Karaca, Genel Sekreter İhsan Ağcan, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve Bolular katıldı.
Bolu muhtar dernekleri başkanlarının selamlama konuşmasıyla başlayan salon programında, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İlhan Çalışkan, Bolu Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İlhami Otacıoğlu ve Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen birer konuşma yaparak, tüm muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutladılar; İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı kınadılar.
Gazze’de süren katliam lanetlendi
Panelin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Zaman zaman duygulanarak yaptığı konuşmasında dünyanın Gazze’de bir katliama şahit olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, insanlığın bu kadar geliştiği günümüzde bu katliama şahit olmanın acı verdiğini belirterek; “Bu yeni bir gelişme değil. İsrail, o topraklara adım attığından bu yana yaşanan olaylar bunlar. İsrail, acı ve kan üzerine kurulmuş bir devlet ve halen bu şekilde genişlemeye devam ediyor. Hakka, hukuka riayet etmiyor. İnsanlıktan bir nebze nasibini almamış bir terör devleti. Tarafımız belli olsun diye kınıyoruz, lanetliyoruz. Sessiz kalmak yerine bir şekilde daha fazlasını yapmalıyız. Tüm İslam dünyasının birlik olması gerektiği bir zamandayız.” diye konuştu.
Tüm şehitlerimizi ve Gazze’de şehit düşen insanları rahmetle anan Rektör Alişarlı; “Allah hepimize basiret ve uyanıklık versin. Zulümleri durduracak güç versin ve yardımcımız olsun. O topraklar, Osmanlı toprağıydı. Sadece Filistin’den intikam alınmıyor; bizim geçmişimizden ve kadim medeniyetimizden de intikam alınıyor. Birlik olma, ümmet olma şuuruyla hareket etmek, mazlumların yanında olduğumuzu tüm dünyaya haykırmak, eskiden olduğu gibi namımız korku salar ve adaleti her tarafa yaymak umuduyla dua ediyorum. Bizler, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyoruz. Devlet olmak büyük bir nimet ve çok kıymetli. Ümit ediyorum, ikinci yüzyılımızda, birinci yüzyıldan daha güçlü, tam bağımsız, sağlıkta, eğitimde, adalette lider, tüm dünyaya örnek olacak, umut olacak, mazlumların sesi olacak bir dönemi yaşarız.” ifadelerini kullandı.
Rektör Alişarlı, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutladı
Muhtarların, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlayan Rektör Alişarlı, muhtar ve vatandaş ilişkisinin önemine değinerek, 2015 yılı sonrasında muhtarlara çok ciddi haklar verildiğini ve muhtarlığın kuvvetli bir yapı haline getirildiğini söyledi. Muhtarlığın önemli bir müessese olduğunun altını çizen Rektör Alişarlı, vatandaşla devlet arasında bir köprü işlevi görmesinin yanı sıra mahalle ve köylerin sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yaşatılmasında, gelenek ve göreneklerin gençlere aktarılmasında muhtarlık faaliyetlerinin önemli olduğunu anlattı.
60’ıncı evlilik yıldönümlerini kutlayan çifte, Rektör Alişarlı’dan tebrik plaketi
Konuşmasının ardından Rektör Alişarlı, bu yıl 60’ıncı evlilik yıldönümlerini kutlayan Mudurnu Hacıhalimler Köyü Muhtarı Yusuf Tanrıkulu ve eşi Bedriye Tanrıkulu’na tebrik plaketi takdim etti ve gençlere örnek olmalarını temenni etti. Değerli büyüklerimize pasta ikram etti.
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan ise yaptığı konuşmada, muhtarların halkın temsilcileri, yerel yönetimlerle halk arasındaki köprü olduklarını söyledi. Demokrasinin temel taşı olarak nitelediği muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutladı.
Vali Yardımcısı Şen, Gazze’de masum insanları katleden İsrail’i kınadı
Vali Yardımcısı Abdullah Şen ise, Gazze’de masum insanları katleden İsrail’i kınayan bir konuşma yaptı. Bolu’nun Türkiye’de taşrada ilk muhtarlık uygulamasının merkezi olduğunu kaydeden Şen; “Devletin idari sisteminde muhtarlar kılcal damarlardır. Devletin merkezi Ankara’da planlanan hizmetlerin, mahalle mahalle, ev ev, köy köy, en ücra beldelerimize ulaşabilmesi için muhtarın görevini çok efektif, fonksiyonel yapabilmesi lazım. Muhtarlar, seçimle gelmekte ve köylerde devleti temsil etmektedir. Bu iki özellik bir arada, valide, kaymakamda, belediye başkanında yoktur. Bu açıdan da çok önemlidir. Başkanlık sisteminde de muhtarlık görevine çok önem verilmiştir.” şeklinde konuştu.
Osmanlı’dan Günümüze Muhtarlık paneli
Açılış konuşmalarının ardından Osmanlı’dan Günümüze Muhtarlık konusunun ele alındığı ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Elif Yücetürk’ün yaptığı panele geçildi. Osmanlı Devleti’nde Taşrada Muhtarlık Teşkilatının Kuruluşu/Bolu Örneği konulu sunum yapan Doç. Dr. Mehmet Süme, 19 Haziran 1834’te kurulan Bolu muhtarlık teşkilatının faaliyetlerini ve idare yönetimini anlattı. Osmanlı’nın muhtarlık ve idare sisteminin çok iyi olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Süme, “Osmanlı Devleti, kayıt sisteminde çağdaşı bütün devletlerden daha ilerdeydi. Bugün Osmanlı arşivlerinin dünyanın en zengin arşivleri olduğunu söylüyoruz. Bunu teyit eden Halil İnalcık’a ait bir söz var: ‘Bana Osmanlı arşivlerini verin, size bir kültür imparatorluğu kurayım.’ demiş Halil hoca. İşte Osmanlı Devleti’nin arşivinin bu kadar zengin olması yerelde muhtarlar ve imamlar, merkezde kalemlerin marifetiyle, hemen hemen her şeyin kayıt altına alınmasıyla oluşmuştur.” dedi.
“Osmanlı döneminde var olan muhtarlık teşkilatını günümüzde devam ettiriyoruz.”
İlk muhtarlık teşkilatının 1829 yılında kurulduğunu belirten Süme, “Bu özelliği itibariyle Cumhuriyetimizin en köklü kuruluşlarından biridir. ‘İl gider, töre kalır.’ anlayışı vardır Türklerde. Evet, Osmanlı yıkılmış, yerine Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş ama Osmanlı Devleti döneminde var olan bir kurumu bizler günümüzde devam ettiriyoruz ve 194’üncü yılını kutluyoruz.” diye konuştu.
Başkanlık Sisteminde Muhtarlık konulu sunum yapan Doç. Dr. Mustafa Altunok ise, muhtarların sadece ikametgah belgesi ve yoksulluk kağıdı veren basit bir figür olmadığını vurgulayarak, muhtarların devlet ve vatandaş arasında bir köprü, yerelde lider ve demokrasinin kocabaşı olduğunu söyledi.
“Başkanlık sisteminde kadın muhtar sayısı arttı.”
Başkanlık sistemiyle önemi artan muhtarlık görevinde, kadın muhtarların önemine değinen Doç. Dr. Altunok, “Başkanlık sistemi ile birlikte kadın muhtar sayısı da arttı. 2019’da köy muhtarlarının 65’ten 115’e yükseldiğini, mahalle muhtarlarının da 429’dan 970’e çıktığını görüyorsunuz. İstanbul en fazla kadın muhtarın olduğu yer. Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt gibi illerimizde sadece birer kadın muhtar var. Ne yazık ki, Şanlıurfa’da kadın muhtar günümüze kadar hiç çıkmamış. Bolu bu konuda daha şanslı bir kentimiz.” dedi.
Altunok, muhtarlara verilen ödenekler, tek kimlik kartı uygulaması, muhtar bilgi sistemi, muhtar akademisi projesi ve benzeri konularda yapılan iyileştirmeler hakkında da bilgi verdi.
Bahçeköy Muhtarı Mustafa Turan ise, Sosyal Hayatta Muhtarlık ve Sosyal Proje Uygulamaları konulu sunumunda, muhtarlık faaliyetlerinden ve deprem bölgesine verdikleri desteklerden söz etti. İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü katliamı lanetledi. Bolu Tepecik Mahallesi Muhtarı Mehmet Çetin de, muhtarlığın sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Panelin sonunda, konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.