Üniversitemizde madde bağımlılığı ile mücadele söyleşisi gerçekleştirildi. Uzun yıllar madde bağımlısı olarak yaşayan Fatih Budak, bu tür maddeleri sadece bir kez deneyen insanların bile ‘Asla kullanmam’ dedikleri maddelere bile bağımlı hale geldiklerini vurgulayarak, bu hayatta ne yaşanırsa yaşansın bu illete asla bulaşılmaması gerektiğini söyledi.
Mimarlık Fakültesi ve Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Madde Bağımlılığı ile Mücadele” programı düzenlendi. İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Genel Sekreter Yardımcıları İsmail Temel ve Nihani Yıldırım, daire başkanları, akademik ve idari personel ve öğrenciler ile kendisi de uzun yıllar madde bağımlısı olan Fatih Budak’ın kurucusu olduğu dernek yardımıyla bağımlılıktan kurtulanlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin yaptı. Madde bağımlılığının dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunun altını çizen Kesgin, “Her yıl milyonlarca insan madde bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Madde bağımlılığı zor ve uzun bir süreç olmakla birlikte tedavisi mümkün kronik bir hastalıktır. Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak en önemli hedefimiz, gençlerimizi, geleceğimizi bağımlı olmaktan korumayı başarmak, bağımlılık duygusuna girmiş olanlara rehberlik ederek bu döngüden çıkmaları için birey, aile ve topluma ışık tutmaktır.” diye konuştu.
Madde bağımlılığında iyileştiren, yenileyen mekanlar teması öne çıkıyor
Madde bağımlılığı konusunda iyileştiren, yenileyen mekanlar temasının öne çıkması nedeniyle Mimarlık Fakültesi olarak bağımlılık konusuyla yakından ilgilendiklerini vurgulayarak konuşmasına başlayan Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aysun Tuna ise özetle, “Tüm ülkeler için en önemli sosyal sorunlar arasında gösterilen ve ülkemizi de derinden etkileyen madde bağımlılığı konusunda iyileştiren, yenileyen mekanlar teması öne çıkmaktadır. Hedefimiz için ilk eylemimiz, ülkemizde sayılarının yeterli düzeyde olmadığını tespit ettiğimiz ve bu dönemde önemli bir ihtiyaç olan madde bağımlılığı özelinde rehabilitasyon merkezi proje çalışmalarının bu yılki eğitim öğretim döneminde proje atölyeleri programına alınması olmuştur.” şeklinde konuştu.
Fatih Budak: “Uyuşturucu maddeleri bir kez bile denemeyin.”
Açılış konuşmalarının ardından kendisi de uzun yıllar uyuşturucu maddeler kullandıktan sonra iyileşen ve madde bağımlılarının bu illetten kurtulması için çalışan, bunun için de Pusula Ayık Yaşam Derneği’ni kuran Fatih Budak, uyuşturucu maddeler kullanmaya nasıl başladığını ve neler yaşadığını, bağımlılıktan kurtulmak için yapılması gerekenleri gençlerle paylaştı.
Madde bağımlılığının, duygu kökenli bir beyin hastalığı olduğunu belirten Budak, bağımlılığın iradeyle kontrol edilemeyeceğini vurgulayarak, “Sevgi yoksunluğu, merak ve heyecan gibi nedenler, insanları madde bağımlılığına götürüyor. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ deyip bunu deneyen birçok insan var. İnanın bir kereden çok şey oluyor. Asla kullanmam dediğiniz maddeleri kullanmaya başlıyorsunuz. Herhangi bir uyuşturucu maddenin asla ve asla denenmemesi gerekir. Ne olursa olsun ne yaşarsanız yaşayın ama uyuşturucu maddelere asla bulaşmayın ve denemeyin.” dedi.
“Ailemi kaybederken yaşadıklarımın farkında bile değildim.”
“Sokaklar, hastaneler, hapishaneler, ölüm. Bu döngüden hiçbir bağımlı kurtulamaz.” diyen Budak, özetle “Ben statü sahibiyim, param var, güçlüyüm, iradem çok kuvvetli.” Maalesef uyuşturucu bağımlılığında bunların hepsi, toplumsal birer yalandır. 13 yaşında uyuşturucuyla tanıştığımda uyuşturucu bağımlısı olacağımı hiç düşünmüyordum. 13 yaşında hepimiz gibi aradığım şey, huzur ve mutluluktu. Ailemde bulamadığım için bunu arkadaşlarımda aradım. Ben bu deneyimleri yaşarken ağabeyim öldü, ablam öldü, kız kardeşim öldü, babam öldü ve en sonunda annemi kaybettim. Bu kayıpları yaşarken farkında değildim. En son geldiğim nokta buydu. Annem hasta yatağındaydı. Tabii anneme ulaşamıyorum, aramızda soyut bir duvar vardı. Annem, ‘Oğlum, uyuşturucuyu bırakmazsan hakkım sana haram olsun.’ dedi. ‘Eğer bir gün bırakabilirsen hakkım ak sütüm gibi helal’ diye konuştu. Bugün helalliği annemizden aldık, elhamdülillah. Sadece kendimi kurtarmadım. Birçok insanı da bu illetten kurtardık. Pusula Ayık Yaşam Derneği’ni kurmamın sebebi de benim gibi gençlerin kurtulmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı.
Uzun yıllar madde bağımlısı olan, ardından bağımlılıktan kurtulup eğitim hayatlarına devam ederek kendilerine yeni bir hayat kuran ve dernekte psikolog ve bağımlılık danışmanı olarak madde bağımlılarına yardımcı olan dernek personeli de kendi hikayelerini gençlerle paylaştı.
Soru cevap ve hediye takdiminin ardından program sona erdi.