Diyanet’in Hazırladığı Tefsir Kitabına BAİBÜ’den Önemli Katkı  

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Gökkır’ın editörleri arasında bulunduğu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı 3’üncü tefsir kitabı “Hayat Rehberi Kur’an Konulu Tefsir”, 6 yıllık uzun ve titiz bir çalışmayla hazırlanarak tamamlandı.

    “Hayat Rehberi Kur’an Konulu Tefsir” kitabı, Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Erbaş, “Kur’an-ı Kerim’in farklı bir yöntem, sade bir üslup, güncel bir lisan ve yeni bir yaklaşımla yorumlandığı ‘Hayat Rehberi Kur’an Konulu Tefsir’ isimli tefsir çalışmamızı, milletimizle buluşturmanın heyecan ve sevincini yaşıyoruz.” dedi.

    Kur’an-ı Kerim’i, insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran bir kandil, hak ile batılı, doğru ile yanlışı, güzel ile çirkini, faydalı ile zararlıyı birbirinden ayıran bir hayat rehberi olarak niteleyen Prof. Dr. Erbaş, Kur’an’ın hayatın tüm alanlarını kapsayan ilke ve mesajlarıyla insanlığın yolunu ve ufkunu aydınlattığını vurguladı.

    Prof. Dr. Erbaş, Kur’an-ı Kerim’in son ilahi vahiy olması hasebiyle evrensel bir kitap olduğunu belirterek, özetle “Onun mesajları ve ilkeleri, tüm zamanlara ve bütün insanlığa hitap etmektedir. Kur’an-ı Kerim’in kıyamete kadar varlığını devam ettirecek olması, aynı zamanda onu anlama çabasının da her daim dinamik kalmasını gerektirmektedir. Tefsir geleneği, Hazreti Peygamber ile başlamıştır ve sistematik bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Bu, Kur’an-ı Kerim’in mesajını hayatla buluşturma ve bütün insanlığa ulaştırma arzu ve heyecanının bir yansımasıdır.” diye konuştu.

    Tefsir Kitabına Emek Verenler Arasında Dekan Gökkır da Yer Aldı.

    Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan ve İslam’ın ana kaynağı Kur’an’ın tematik tasnifini esas alarak geliştirilen “Konulu Tefsir” projesi tamamlandı. Yürütme Kurulu Üyelerinin kavramsal tasarım, teorik modelleme ve içerik modüllerini hazırlamasıyla başlayan projenin Yürütme ve Editörler Kurulu Üyeleri arasında, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Gökkır da yer aldı.

    Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, 2015 yılının Haziran ayında kapsamlı ön çalışmalar, yoğun istişareler ve geniş müzakerelerin ardından başlatılan proje kapsamında hazırlanan tefsir kitabı projesinde; 14 editör, 6 araştırmacı, 65 üniversiteden 127 yazar ve 19 redaktör görev yaptı. 5 cilt halinde yayımlanan tefsir eserini ayrıcalıklı kılan en önemli özelliği, bir konuyla ilgili bütün ayetlerin bir araya getirilerek, Kur’an bütünlüğü içerisinde güncel bir dil ve üslupla yorumlanması oldu. Eser, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın “Hak Dini Kur’an Dili” ve bir komisyon tarafından hazırlanan “Kur’an Yolu” tefsirlerinden sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yazdırılan 3’üncü tefsir eseri olma niteliğini taşıyor.

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından, projenin yürütme ve editörler kurulu üyeleri arasında yer alan BAİBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Gökkır ve diğer editörlere tefsir eserine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. 

    Önceki İçerikSTEM & Makers Fest/Expo Bilim Etkinliği BAİBÜ’de Gerçekleştirildi
    Sonraki İçerikVizyoner Genç KÖK Projesi Başvuruları Devam Ediyor