BAMER’den Yerel Tarih Çalışmalarına Destek

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Köroğlu Ortaokulu 7. Sınıf öğrencilerinin öğretmenleri Gülsen Ateş Sahar önderliğinde hazırladığı “Yerel Tarih Proje Fuarı ve Proje Yarışması”na ev sahipliği yaptı.

BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa bu konuya ilişkin olarak verdiği bilgide; Yerel tarih konusundaki çalışmalara destek olduklarını, bu çerçevede Köroğlu Ortaokulu 7. Sınıf öğrencilerini konakta daha önce de ağırladıklarını, onlara konağı gezdirerek bilgi verdiklerini ayrıca kültürel varlıklar ve kültürel mirasın korunması ile ilgili olarak kendilerine bir seminer sunduklarını belirtti. Bu tür çalışmaların gençlerin yaşadıkları çevreyi daha iyi tanımalarını sağlayacağını vurgulayan Yasa, gençlerin şehri tanıdıkça, şehirle ilişkiye girdikçe yani yanı başlarında bulunan ve yaşayan tarihi keşfettikçe onu daha çok seveceklerini dolayısıyla daha çok koruyacaklarını kaydetti. Bilginin peşinden bilinci de getireceğini sözlerine ekleyen Yasa, “tarih bilincine sahip, kültürel kimliğini kazanmış bu öğrenciler kültürel mirası koruyacak, yaşamasını sağlayacak ve yarınlara aktaracaktır, gözümüz arkada kalmasın” dedi.

Etkinlik Saat 11.00’de Yrd. Doç. Dr. Fahri Kılıç, Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa ve Yrd. Doç. Dr. Adnan Altun’dan oluşan jürinin projeleri değerlendirmesi ile başladı. Aralarında “Milli Mücadelenin Simgesi Gülezler Konağı”, “Bolu’nun Babası İzzet Baysal”, “Tarihin Yaşayan Yapısı Hükümet Konağı”, “İpek Yolundaki Kervanların Durağı: Taşhan”, “Sözlü Tarih Çalışması ve Saraçhane Camii” gibi 34 öğrencinin hazırladığı 20 proje değerlendirildi. Jürinin birinciyi belirlemekte zorlandığı yarışmada . Emine Özkan, Beyza Kavas ve İrem Sarıyıldız’ın hazırladığı 3 proje birinciliği paylaşırken, Nesrin Koban ikinci, Hatice Koç-Gökhan Konuk üçüncü oldu. Gülezler Konağı üzerine çalışan Emre Kaplan, Mehmet Emir Doğan ve Enes Özkan Jüri özel ödülüne layık görüldü. Yarışmanın sonuçlandırılmasından sonra saat 13.00’de

Programın açılışı ve ödül törenine geçildi. Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Belediye Başkanı Alaeddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer, Öğretim Üyeleri, Öğrenciler ve velilerin katılımı ile gerçekleşen tören Öğretmen Gülsen Sahar Ateş’in konuşması ile başladı. Sosyal Bilgiler dersi kapsamında hazırlanan sergi ve yarışmanın amacının öğrencilerin yaşadıkları yerin tarihi değerlerine dikkat çekmek, Bolu’nun yerel tarihine yönelik faaliyetlere katılımlarını sağlamak ve yerel tarihe ilişkin görüşlerini ortaya koymak olduğunu belirten Sahar bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti. Program AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gencer’in konuşması ile devam etti. Konuşmasında toplumların ve şehirlerin de insanlar gibi bir hafızası olduğunu belirten Gencer ”bizler bu hafızanın içinde doğuyoruz ve hayatımızı sürdürüyoruz, genç nesiller bu şekilde çalışırlarsa kültürel mirasımızı, şehirsel dokumuzu korumamız daha kolay olur” dedi. Belediye Başkanı Alaeddin Yılmaz ise konuşmasında özellikle Bolu’nun tarihi değerlerine sahip çıktıklarını, bu konuda üzerlerine düşen her türlü göreve hazır olduklarını vurgulayarak Gülezler Konağını Bolu’ya nasıl kazandırdıklarını anlattı ve Bolu’nun tarihi ve kültürel dokusu ile ilgili olarak yapılacak her türlü çalışmayı desteklemeyeceklerini belirtti. Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı da, “Bu projeler çok önemli çünkü ilimizin geçmişten gelen kültürünü ve yaşayan tarihi değerlerini, bir arada ve bütün olarak insanımıza sunma ve değerlendirme fırsatı vermiş. Çocuklarımız tarihimize ve kültürümüze farklı bir bilinçle sahip çıkmış ve bilmeyenlerin öğrenmesi için önemli bir çalışmaya imza atmışlar. Bu sergide emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum. Gülezler Konağını kendisine yakışır bir hale getirmek için belediyemiz ciddi bir emek sarf etmiş, belediyemize ve başkanımıza çalışmaları için ayrıca teşekkür ediyorum”dedi. Program derece alanlara ödüllerinin takdimi, proje fuarının gezilmesi ve kokteylle son buldu.

Önceki İçerikSözleşmeli Personel İlanına Yedekten Atanmaya Hak Kazananlar
    Sonraki İçerikPazarlama Araştırmalarına Çok Yönlü Bakış…