BAİBÜ’lü Akademisyenin Hobi Projesi, Ata Tohumlarını Geleceğe Taşıyor

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mengen Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Berker Çiftçi, hobi amaçlı üretmeye başladığı ata tohumlarını, ülkemizin dört bir yanına göndererek, ata tohumlarımızın ülkenin her yerinde toprakla buluşturulup çoğaltılmasına ve yaygınlaştırmasına vesile oluyor.

    Ata tohumu üretimine, 6 yıl önce dünyaya gelen evladı ve gelecek nesillere sağlıklı gıda miras bırakabilmek amacıyla hobi olarak başlayan Çiftçi, Bolu’nun Mengen ilçesinde 471 metrekarelik arazide oluşturduğu tohum ambarında, Bolu’nun yanı sıra Türkiye’nin 67 ilinden gönüllülerin desteğiyle temin ettiği ata tohumlarını bir araya getirdi.

    Geleceğe Kıymetli Bir Miras Bırakılıyor

    Tohum bilgilerini kayıt altına alarak, “Tohum Ambarı Mengen” sosyal medya hesabı üzerinden başlattığı dağıtım kampanyasıyla, ata tohumlarını Türkiye genelinde 130 kişiye gönderen Çiftçi, ata tohumlarımızın ülkemizin her yerinde yetiştirilip çoğaltılmasına katkı sağlayarak, gelecek nesillere kıymetli bir miras bırakıyor.

    Projesine yöre çocuklarını da dahil eden Çiftçi, ata tohumu eğitimi verdiği çocuklara birlikte mevsimine göre tohumları toprakla buluşturuyor ve onlara doğa sevgisi aşılamayı amaçlıyor.

    “Tohum Ambarında Şu Anda 414 Çeşit Atalık Tohum Var.”

    Hobi projesiyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Berker Çiftçi, gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenebilmesi için, ata tohumlarının çoğaltılıp daha fazla insana ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Tohum ambarında atalık tohumlar muhafaza edilip çoğaltılıyor. Bu tohumlar, sınırlı bir şekilde ücretsiz olarak dağıltıldı ve bu her yıl gerçekleşecek. Tohum ambarında şu anda 414 çeşit atalık tohumumuz var. Bunların bir kısmı kendi tohumlarımızdan yıllar içerisinde üretmiş olduklarımız, bir kısmı da gönüllüler tarafından ambara gönderilen tohumlar.” dedi.

    “Tohum ambarı, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miras olacak.” diyen Çiftçi, “Bu değeri çocuklarımıza en iyi şekilde aktarmalıyız. Çocukların, sebze ve meyveleri sadece marketten satın alınan bir ürün olmadığını, bunların topraktaki hallerini, nasıl yetiştirildiklerini görmeleri temel amaçlarımızdan biri. Anadolu’nun kadim kültürünü yansıtan bu tohumlara sahip çıkacağız ki, gelecek kuşaklara bunları aktarabilelim ve sağlıklı yarınlar bırakabilelim.” dedi.

    Türkiye’de birçok kişinin bireysel anlamda, belediyeler ve üniversitelerin ise daha profesyonel anlamda “Tohum Bankaları” oluşturduğunu vurgulayan Çiftçi, “İnsanlar, sağlıklı yaşama dair bir çaba içerisinde. Küresel bazda baktığımız zaman, dünyada büyük ölçekli ambarlar mevcut. Yerel bazda tohum ambarları sayısı ne kadar çoğalırsa, sağlıklı yaşama attığımız adımlar o kadar hızlı olacak.” diye konuştu.

    Önceki İçerik1. Üniversite Öğrencileri İçin Resim Yarışması Sonuçları Açıklandı
    Sonraki İçerikRektör Alişarlı’dan Fetih Mesajı