AİBÜ’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Paneli…

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Özel Eğitim konulu panel düzenlendi. Özel Eğitim Topluluğu tarafından düzenlenen paneli, Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun da izledi.

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salondaki panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Coşkun, hepimizin engelli adayı olduğunu hatırlatarak, bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Üniversitemizdeki fizikî mekân ve alt yapı çalışmalarında engelli öğrenci ve personelin hayatlarını kolaylaştıracak gerekli tüm çalışmaları yapmaya gayret ettiklerini ifade eden Coşkun, engelli bireylerle ilgili eğitim amaçlı programlar düzenlediklerini, ileride daha kapsamlı programlar yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

    Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Doç. Dr. İlknur Çifci Tekinarslan’ın yaptığı panelde, ilk olarak Hacettepe Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necate Baykoç Dönmez, özel eğitimde okul ve aile iş birliği konusunu ele aldı. Bu konuda en büyük sorunlardan birinin eğitim olduğuna dikkati çeken Dönmez, öğretmenlere bu konuda zor ve büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, “Sınıfta özel eğitime ihtiyacı olan bir çocuk olabilir. Standardın dışına çıkıldığında öğretmenlerde panik başlayabiliyor ve hemen rehberlik bölümüne gidilecek kararı alabiliyorlar. Öğrenci dışlanmış ve etiketlenmiş oluyor. Arkadaşları da onu öyle algılıyor. Öğretmen nasıl bakarsa, çocuk o şekle girmiş oluyor adeta. Oysa her çocuğu kendi özellikleriyle değerlendirebilirsek daha başarılı olabiliriz.” dedi.

    “Gelişmişliğin Bir Ölçüsü de Dezavantajlı Grupların Toplumdaki Yeridir”

    Engelimi Nasıl Aştım? başlığı altında bir konuşma yapan Olcaytu Tuncel ise TBMM kütüphanesinde görev yaptığını ve mezun olduğu iki bölümün ardından şu anda da Tarih bölümünde eğitimine devam ettiğini anlatarak, eğitim, istihdam ve sosyal hayatın engelli bir bireyin hayatındaki önemine vurgu yaptı.

    Engelli bireylerin durumlarını hukuksal açıdan değerlendiren Saime Toptan ise, engelli bireylerin diğer bireylerle her ortamda eşit haklara sahip olduklarının altını çizerek, “Engelli bireyler, ayrımcı uygulamalar ve farklılıklarının düşünülmediği mekânlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıkları için zorlanıyorlar. Toplumdaki her kesimin gayretleri bu konunun çözümü için çok değerlidir. Toplumun bilinçlendirilmesi ve toplum eksenli çözümler önemlidir. Gelişmişliğin bir ölçüsü de dezavantajlı grupların toplumdaki yeri ve değeridir.” ifadelerini kullandı.

    Panelin sonunda konuklara çiçek takdim edildi.

    Önceki İçerikİzzet Baysal Gençlik Orkestrası, Karabük Üniversitesi’nde Sahne Aldı
    Sonraki İçerikSerdar Tuncer ile Şiirlerle Osmanlı Etkinliği…