Yükseköğretim kurumlarında kalite güvencesine ilişkin çalışmalar yürüten öğrenci topluluklarının, deneyimlerini birbirleriyle paylaşmaları, bilgi alışverişinde bulunmaları ve bir öğrenci kalite ağı oluşturmaları amacıyla, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu tarafından “Öğrenciler Süreçlere Katılıyor, Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Güçleniyor” başlıklı Öğrenci Toplulukları Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay; 27 ve 28 Ekim 2021 tarihlerinde, 24 üniversitenin yükseköğretimde kalite konusunda çalışmalar yapan öğrenci topluluklarının katılımıyla, 4 oturumda, Zoom platformundan çevrimiçi gerçekleştirildi. Çalıştayda üniversitemizi temsil eden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kalite Öğrenci Topluluğu adına, Topluluk Başkanı Nida Bayhan sunum yaptı.
“Öğrenciyi Anlamazsan, Öğrenciye Bir Değer Katamazsın.”
Çalıştayda, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas bir konuşma yaptı. Elmas, öğrencilerle sohbet havasında gerçekleştirdiği konuşmasında özetle, “Üniversite, diploma dışında öğrencilere hangi yetkinlikleri kazandırıyor? Dünyada ayakta kalmayı sağlayacak yetkinlikleri kazandıran, üniversitelerdir. Kalite öğrenci topluluklarına özellikle bunların vurgulanmasını bekliyoruz. Bunların mutlaka yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Öğrenciyi anlamazsan, onun dilinden konuşmazsan, öğrenciye bir değer katamazsın. Rektöründen hocasına kadar herkesin buna inanması lazım. Ben, rektörlerin öğrenci danışmanları olması gerektiğini düşünüyorum. Bu değişime ayak uyduramazsak ne olur, yaşayamaz mıyız? Bir süre yaşarız. Üniversiteleri düşünün, öğrenciler özellikle 2013, 2014’ten sonra açık bölüm olduğu halde, kontenjan olduğu halde bazı bölümleri tercih etmediler. Diyorlar ki, senin açtığın üniversiteye, senin açtığın bölüme gelmiyorum. Dolayısıyla, bu değişimi aslında gençler başlattı. Siz hem kendi geleceğiniz, hem de yeni nesillerin geleceği için bu değişimin tetikleyicisi, öncüsü olun. Biz, Kalite Kurulu olarak her türlü desteği veriyoruz. Kurul olarak, sizlerin atacağı her türlü adımın yanında olacağız, sizlere destek vereceğiz.” İfadelerini kullandı.
“Çalıştayı, 300’ü Aşkın Öğrenci Takip Ediyor.”
YÖKAK Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ ile Kurul Üyesi ve YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkanı Mehmet Bora ise, çalıştay hakkında öğrencilere bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, çalıştayın 300 kişilik dinleyici kitlesini aştığını kaydederek, tüm öğrencilere teşekkür etti. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında güncel olarak 30 kalite topluluğunun yer aldığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Uludağ, “Sizler süreçlere katılıp, işin bir yerinden tutup, daha nitelikli eğitim-öğretim süreci istedikçe, kalite toplulukları Türkiye genelinde daha çok yaygınlaşacak. Bu etkinlikten sonra, aramızdaki etkileşim ve iletişimin devam etmesini bekliyoruz. Karşılıklı çalışmalarımızı devam ettirmek istiyoruz.” diyerek, çalıştayın 2 günlük programı hakkında öğrencilere bilgi verdi.
“Amacımız, Kalite Süreçlerini İçselleştirmek ve Yaygınlaştırmak.”
Mehmet Bora ise, öğrenci komisyonu, kalite elçileri ve kalite gönüllüleri olarak, bir amaç doğrultusunda bu süreçlere dahil olduklarını belirterek, “Bu amaçlardan bazıları, kalite güvence süreçlerinin sistemlerini içselleştirmek, kalite güvencesi kültürünü öğrenebilmek ve bunu yaygınlaştırmak. Tüm arkadaşlarımızın bu süreçler dahilinde bilgi sahibi olabilmesi ve yine öğrencilerin kalite güvence süreçleri sistemine katılımının artırılması da önemli.” dedi. Kalite güvence süreçlerinde neler yapabileceklerine ilişkin 10 maddelik şemanın ayrıntılarını öğrencilerle paylaştı.
YÖKAK Öğrenci Toplulukları Çalıştayı
Konuşmaların ardından ilk oturum, 27 Ekim Çarşamba günü yapıldı. Oturuma; Kırşehir Ahi Evran, İstanbul Medipol, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Hasan Kalyoncu, Karabük, Kütahya Dumlupınar, Beykoz, İstanbul Arel, Mardin Artuklu, Süleyman Demirel ve Antalya Bilim Üniversitelerinin öğrenci topluluklarının başkan ve başkan yardımcıları katıldı.
28 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilen 3 oturuma ise; Hacettepe, Bolu Abant İzzet Baysal, Gaziantep, Erzincan Binali Yıldırım, Uşak, Muğla Sıtkı Koçman, Bilkent, Osmaniye Korkut Ata, İzmir Katip Çelebi, İstanbul Sabahattin Zaim, Zonguldak Bülent Ecevit, Kapadokya ve Sakarya Üniversitelerinin öğrenci topluluklarının başkan ve başkan yardımcıları katıldı.
Çalıştay kapsamında ayrıca, 28 ekim Perşembe günü Avrupa Öğrenci Birliği (ESU) Yürütme Kurulu Üyesi Pegi Pavletic’in konuşmacı olduğu panel düzenlendi.
Çalıştayda Üniversitemizi, BAİBÜ Kalite Öğrenci Topluluğu Temsil Etti
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kalite Öğrenci Topluluğu Başkanı ve Kalite Komisyonu Öğrenci Üyesi Nida Bayhan, çalıştayda yaptığı sunumda, topluluğun kuruluş motivasyonu, kuruluş süreci, topluluk bünyesinde yapılan ve yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Eğitim ve öğretimdeki kalite güvencesinin ve öğrencilerin süreçlere katılımının önemine vurgu yapan Bayhan, BAİBÜ Kalite Öğrenci Topluluğu olarak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak için gerçekleştirmek istedikleri projeler hakkında bilgi verdi.