Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörü Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) tarafından üretilen Milli Radyasyon Sensörleri, TÜBİTAK Uzay iş birliğinde, uydularda kullanılacak radyasyon dedektörlerine dönüştürülerek, yerli uydularda kullanımına başlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, dedektörün yörüngede dolaşan uyduların üzerine düşen radyasyonu algılayacağını kaydederek, “Elektronik devreler üzerine gelen radyasyon ölçülerek yörüngenin radyasyon haritası çıkarılacak ve radyasyon dozunun miktarına göre, daha sonra uzaya fırlatılacak uyduların elektronik devrelerinin bu doza dayanıklı şekilde üretilmesi sağlanacak.” dedi.
Söz konusu sensörlerin TÜBİTAK Uzay iş birliğiyle dedektöre dönüştürüldüğünü belirten Varank, “Dedektörler uçuş öncesi testlerden başarıyla geçti. Şimdi bu dedektörler, tasarım ve üretim aşamaları devam eden milli ve yerli uydularımız Türksat 6A, İMECE ve aynı zamanda uluslararası anlaşmalar çerçevesinde TÜBİTAK Uzay tarafından Asya Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü (APSCO) için üretilen Small Student Satellite-2B (SSS-2B) uydularına entegre edilecek.” diye konuştu.
“Sensörler Nükleer Santrallerde de Kullanılacak”
NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz da, nükleer santrallerde kullanılan erken uyarı sistemi ve santralin çalışmasını kontrol edecek sensörlerin üretimine yönelik iki hedeflerinin de gerçekleştiğini kaydetti.
Merkezde üretilen sensörlerin, uluslararası kuruluşların nükleer reaktör testlerinden başarıyla geçtiğini dile getiren Yılmaz, “Bundan sonraki aşama, sensörleri nükleer santrallerde kullanmak.” dedi.
Yılmaz, seri üretimin hızla devam edeceğini, Ar-Ge çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü sözlerine ekledi.
NÜRFET Milli Radyasyon Sensörleri ile ilgili gelişmeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sitesi ve Bakan Mustafa Varank’ın sosyal medya paylaşımları ile de duyuruldu.