Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Yerel Kalkınma Sempozyumu (YEKAS’18) üniversitemizde yapıldı. Sempozyumdan elde edilecek verilerle, Bolu’nun ve bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi ve Pembe salonlarda eş zamanlı yapılan ilk oturumların ardından sempozyumun açılış programı gerçekleştirildi.
Programa; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ve Prof. Dr. Mustafa Yaman, Genel Sekreter Doç. Dr. Samettin Gündüz, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ferudun Kaya, konuk üniversitelerin rektörleri, STK temsilcileri ve oda başkanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışta ilk olarak protokol konuşmaları yapıldı. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Türker Ateş, ekonomik kalkınmanın, yerelde üretimle başladığını vurguladı.
Bolu’nun sosyokültürel açıdan zengin bir il olmasına karşın ilçe bazında sorunlar yaşadığını kaydeden Ateş, “Bunun için ilimizin kanaat önderlerinin acilen çözüm üretmeleri gerekir. İlimize sektörel bazda baktığımızda, tarım yüzde 15’lerde, hizmet sektörü yüzde 55’lerde, sanayi sektörü ise yüzde 30’lardadır. Hizmet sektörünü ele aldığımızda, Bolu ilinin nüfusu yaklaşık binde 3 büyüyor ama üniversitemiz yüzde mertebesinde büyüyor. 300 bin nüfusun 30 binini üniversiteliler oluşturuyor. Dolayısıyla Bolu’nun bir üniversite kenti olduğunu ifade etmek isterim. Bunun, ekonomiye katkısı olduğu kadar sosyal alana da katkısı olduğunu biliyoruz. Üniversite aynı zamanda, ilin dışa açılan penceresidir. Yani uluslararası arenada ilimizi temsil edeceğimiz en büyük kapının burası olduğunu ifade etmek isterim. Dolayısıyla ilin tarımıyla, sanayisiyle, üniversitesiyle iç içe geçmesi lazım.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Sempozyuma Emeği Geçenlere Teşekkür Ediyorum”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasına, Bolu Valiliği ve Bolu Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra başta Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Doç. Dr. Ferudun Kaya, Eminevim Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün olmak üzere İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi’ne ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.
Yerel kalkınmanın genel anlamda yerel halk ve üniversiteler, STK’lar ve kamu kurumları gibi yerel dinamiklerle birlikte ortak kalkınmayı ifade ettiğini vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Şu anki sempozyumun bizim açımızdan en büyük özelliği şu: Burada 60’a yakın bildiri sunulacak. Ülkemizin birçok üniversitesinden kıymetli hocalarımız sempozyuma geldiler. Sizlere burada bir veri aktarımında bulunacaklar. Bunlar hemen bir kâra dönüşmeyebilir. Ama bu verileri gün gelecek birileri kullanacak, işleyecek ve göremediğimiz bir şeyi görüp onu kâra dönüştürecek. Bu tür sempozyumların en büyük kârı da bu.” dedi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde yapılan etkinliklerde Bolu’daki tüm paydaşlarımızı görmek istediğini vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Üniversite olarak şehirden gelen her teklife biz evet diyoruz. Şehrimizde yaptığı her etkinlikte, üniversite yanında olsun istiyor. Biz bunu hakikaten sağlıyoruz. Bunun için emek harcıyor, zaman ayırıyor, maddi masraflar yapıyoruz ama sonuç? Biz de yaptığımız tüm etkinliklerde şehrin dinamiklerini üniversitemizde görmek istiyoruz. Öğrencilerimiz aslında bu konuları derslerinde işliyorlar fakat burada olmak, soru sormak, dinlemek farklı. Nevzat Tarhan gibi kıymetli hocalarımızı getiriyoruz, bu hocalarımızdan faydalanmanızı istiyoruz. Sabahki oturumda Muharrem Özcan hocam israf konusunu işledi. Hakikaten çok güzel bir konuşmaydı, bunu herkesin dinlemesini isterdim. Bunların sizlere katkısı çok büyük olacak.” ifadelerini kullandı.
Bolu Belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan ise yaptığı konuşmada, yerel kalkınmanın, mahallin müşterek ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu belirterek, “Bu ihtiyaçlar her ilde birbirinden farklılık gösterir. Dolayısıyla yerel yönetimler deyince ilk akla gelen belediyelerdir. Son 20 yılda dünyamızda, Türkiye’mizde özelde de Bolu’da mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması noktasında paydaşlarımızla beraber sanayicilerimizle, spor dünyasıyla, sağlık sektörüyle, üniversitemizle beraber bizler de mahalli yöneticiler olarak bu iş birliğini sağlamak durumundayız. Bu konuda da ısrarcı ve kararlı olmak zorundayız ki bunu başarabilelim.” şeklinde konuştu.
“Yerel yönetimler, birçok alanda olduğu gibi kalkınmada da lokomotif olmak durumunda.” diyen Ağcan, “Çünkü yerel yönetimler, merkezi yönetime göre daha pratiktir. Meclisi kısa zamanda toplar, anında karar alır, projelerinizi hayata geçirirsiniz. İmkânları ve finansı kullanma noktasında da daha özgürdürler. Biz bunu Bolu’da büyük oranda başardık. Gerek sanayi ticaret odamızla, gerek üniversitemizle gerekse diğer paydaşlarımızla bu konuda çok ciddi mesafeler aldık, almaya da devam edeceğiz.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından sempozyumun sponsoru Eminevim YKB Emin Üstün ve Kemal Üstün’e, Bolu Belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan tarafından teşekkür plaketi verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın tebrik mesajları okundu.
Sempozyumun Açılış Konuşmasını Prof. Dr. Nevzat Tarhan Yaptı
Sempozyumun açılış konuşmasını ise, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Yerel Yöneticilikte Liderlik Stratejileri” konusunda yaptı. Rektör Alişarlı’nın Bolu’daki yerel dinamikler ve paydaşlarla yapmayı hedeflediği çalışmaları çok yerinde bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Bu, biraz zaman alan bir süreç. Bir Çin atasözü vardır: Bir yıllık varlık istiyorsanız buğday ekin, 10 yıllık varlık istiyorsanız ağaç dikin, 100 yıllık varlık istiyorsanız insan yetiştirin diyor. İnsan yetiştirmek, zihinlerdeki bariyerleri, ön yargıları yıkmak kolay değildir. Bu sempozyumla toprağa tohum atılıyor, bunun meyvesi de zamanla alınacak.” dedi.
Konuşmasında Endüstri 4.0’a değinen Prof. Dr. Tarhan, “Dünyada Endüstri 4.0 konuşuluyor şu anda. Endüstri 4.0’da artık nesnelerin interneti var. İnsansız üretim başlıyor. Böyle bir döneme girmişken süper bilgisayarlar kurulacak, süper serverlar var. En büyük sermaye hayal gücü. Bu nedenle gençlerin özellikle üniversite yıllarında kendilerine hedef koymaları, ego idealleri koymaları, sadece maddi değil manevi hedefler de koymaları, yaradılışa uygun hayat sürmüş müsün? Bütün bunlar bir genç için düşünülmesi gereken hedefler. Kalkınma aslında önce zihinlerde başlıyor. Bu nedenle zihinlerimizdeki ön yargıları değiştirmemiz çok önemli. Düzenleme kuruluna bu nedenle çok teşekkür ediyorum. Bu sempozyumda yerel kalkınma için çok önemli tohumlar atılıyor.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a Bolu Valisi Aydın Baruş ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.