Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (BAİBÜ) en yeni fakültelerinden biri olan Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimlerinde Kariyer Sempozyumu düzenledi. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Hemşirelik Bölümü öğrencilerimizin büyük ilgi gösterdiği sempozyumda, iki gün boyunca kariyer planlaması eğitimi verildi.
27 Mart Çarşamba günü Kongre Merkezi Yeşil Salonda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen ilk programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz, Bolu İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Şerife Koçyiğit, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu İlçe, konuk akademisyenler ve fizyoterapistler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Arzu İlçe, yeni kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ilk etkinlik olan Kariyer Sempozyumu’nda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileriyle ilk kez bir araya geldiğini ve bundan duyduğu mutluluğu belirterek, “Tüm öğrencilerimizi sevgi ve muhabbetle kucaklıyorum.” dedi.
“Kariyer planı, sizi hedeflerinize ulaştıracak bir yol haritasıdır.” diyen Prof. Dr. İlçe, özetle “Kariyer planlamanızı 1’inci sınıftan itibaren yapmalısınız. Hayatta mutlaka bir hedefiniz olmalı. Aksi halde dümensiz bir gemi gibi hayatın içerisinde savrulabilirsiniz. İyi bir fizyoterapist nasıl olmalı? Üniversitemizin güzide bir bölümünde okuyorsunuz. Burada aldığınız eğitimin yanı sıra mesleğinizi mutlaka sevmelisiniz. Temeli insan olan, insana dokunan bir mesleği yapacaksınız. O nedenle iyi bir fizyoterapist, insanlara, hastalara yardım etmeyi sevmeli. Eğitim yaşantınız mezuniyetle bitmemeli. Çünkü sağlık, çok dinamik bir alan. İyi bir fizyoterapist her zaman okumaya ve araştırmaya zaman ayırmalı.” diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz ise yaptığı konuşmada, kariyer planlamasını öğrencilik yıllarında yapmanın önemine işaret ederek, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrenci olduğu yıllarda üniversitelerde mesleki bilgi ve beceri paylaşımlarının yapıldığı böyle imkânların o dönemlerde pek olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Ayaz, akademisyen olmaya nasıl karar verdiğini ve akademisyenlik sürecini öğrencilerle paylaştı. Sempozyumun verimli geçmesini temenni eden Prof. Dr. Ayaz, emeği geçenleri tebrik etti.
Açılış konuşmalarının ardından BAİBÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Avcı, “Fizyoterapide Kariyer Yönetimi” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Kariyer planlamasında lise ve üniversite çağlarının önemli yıllar olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Avcı, öğrencilerin kariyer planlamasında nelere dikkat etmeleri gerektiği ve ardından iş seçenekleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Avcı, özetle “20’nci yüzyılda eğitimli insan sayısı arttı. Özellikle kadınların eğitim ve iş hayatında kendilerine daha fazla yer bulduklarını görüyoruz. Bu artış, insanların artık okul yaşantısından itibaren kariyerlerini planlama, kendilerine bir yön belirleme konusunda daha net adımlar atmalarını beraberinde getirir oldu. Ve bu yeni ekonomik düzen içerisinde artık hiçbir ülkede yaşam boyu iş garantisinin olmadığını görüyoruz. Bu noktada, kişinin kendini ne kadar geliştirebildiği yani yaşam boyu öğrenme prensibini edinmiş olup olmaması ve o kişilerin iş yerleri içinde ne derece istihdam edilebilir oldukları önem taşımaya başladı.” dedi.
İki bölüm olarak gerçekleştirilen Sağlık Bilimlerinde Kariyer Günleri’nin ilk gün programının sonunda katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.
‘Hemşirelikte Kariyer Sempozyumu’
Kariyer etkinliğinin ikinci gününde, Hemşirelik Bölümü Kariyer Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma; Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Yaman, Dekan Prof. Dr. Arzu İlçe, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu İlçe, “İşimize dört elle sarılırsak ülkemizin gelişimine ve istikrarına da katkı sağlamış oluruz. Artık dünyada devlet eliyle kalkınma bitti. Girişimcilik ve özel sektör çok güzel fırsatlar sunuyor. Sizleri desteklemek adına bu yıl bölüm olarak bir müfredat çalışması hazırlığındayız. Bu çalışmada da KOSGEB’den girişimcilik sertifikası alabileceğiniz girişimcilik dersini programımıza ekleyeceğiz. Aynı zamanda yine girişimcilik ve inovasyon konusunda sizlere geliştirebilmek adına proje yönetimi derslerini de müfredatımıza ekleyeceğiz” diye konuştu.
Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Yaman ise “Gelecek yıl böyle bir etkinliği daha geniş kapsamlı bir organizasyonla yapacağız. İnsanoğlu kendi mesleğini en iyi şekilde yaptığı müddetçe kendini iyi hissedecek. Çok iyi hemşire olacaksınız, çok iyi sağlık elemanı olacaksınız. Size gelen hasta, hastalığın ciddiyetini, tedavinin önemini bilemeyecek ama tedavi süresince aklında kalacak tek şey, sağlık personelinin gösterdiği ilgi olacak. Programda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Sempozyumda katılımcılar, hemşirelikte kariyer planlaması konularında ayrıntılı sunumlar gerçekleştirdiler.