Yaşamak için mi yiyoruz; yemek için mi yaşıyoruz?  

    Yaşamak için mi yiyoruz; yemek için mi yaşıyoruz?

    Üniversitemiz Personel Daire Başkanlığı Hizmet İçi Şube Müdürlüğü ile Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce “Yemekle İlişkimiz: Sağlıklı mı, Bağımlı mıyız?” konulu panel düzenlendi.

     

    İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Personel Daire Başkanı Mustafa Tanrıkulu, akademik-idari yönetici ve personel ile öğrenciler katıldı.

     

    Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, 2022 yılından bu yana hem Üniversitemizde hem de Bolu’da toplumsal farkındalık çalışmaları yürüttüklerini, ülke çapında düzenlenen bağımlılıkla mücadele konulu çalıştay ve benzeri etkinliklere katılarak, Üniversitemizi temsil ettiklerini ve bu konudaki çalışmalara katkı sunduklarını vurguladı.

     

    “Pasif etkilenimin önlenme başarısı, bu çalışmaların Üniversitemizde sahiplenilmesiyle mümkün.” 

     

    2023-2024 eğitim öğretim Bahar döneminde Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Personel Daire Başkanlığı ile iş birliği içinde bağımlılık farkındalığı konusunda Üniversitemiz personeline yönelik 6 etkinlik düzenlediğini kaydeden Doç. Dr. Kesgin, tütün ürünlerinden pasif etkilenimin önlenebilmesi için, bu çalışmaların Üniversitemiz genelinde sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

     

    Açılış konuşmasının ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğr. Gör. Uzm. Hacer Alpteker moderatörlüğündeki panelde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Taha Gökmen Ülger “Gıda Bağımlılığı” ve Dr. Öğr. Üyesi Nurefşan Konyalıgil Öztürk “Yeme Bağımlılığı” konularında sunum yaptı.

     

    Gıda ve yeme bağımlılığı, alkol ve tütün bağımlılığıyla benzer oranlarda görülüyor

     

    Sunumlarda; toplumlarda alkol ve tütün bağımlılığıyla benzer oranlarda görülen bu bağımlılık türlerine ilişkin özellikle çocuk ve adölesanların risk altında olduğu belirtildi; küresel olarak obezite görülme sıklığında gözlenen artışın önemli bir nedenin gıda ve yeme bağımlılığı olabileceği vurgulandı.

     

    Gıda ve yeme bağımlılığının nedenleri, farkları, belirtileri, görülme sıklığı, diğer hastalıklar ile ilişkisi ve tedavi stratejileri ele alındı; obezojenik risklerin nasıl azaltılabileceği ve gıda bağımlılığına yol açma riski yüksek besinlere maruziyetin nasıl engellenebileceği anlatıldı.

     

    Akademisyenlere teşekkür belgeleri mail adreslerine gönderildi. Panel, soru cevap ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

     

     

     

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/8ykb
    Önceki İçerikBirlikte Öğrenme Üniversitesi bahar dönemi sona erdi
    Sonraki İçerikMasa Tenisi Takımımız şampiyon oldu