Üniversitemiz yol haritasını ve Bolu’ya katkısını paydaşlarıyla değerlendirdi
Paydaşlarımızla iş birliği stratejilerini görüşmek ve Üniversitemizin yol haritasını belirlemek amacıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde “Üniversite ve Şehir…Güçlü İş Birliği, Güçlü Gelecek” temasıyla Paydaş Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı kapsamında paydaşlar, üniversitenin vizyonuna güçlü desteklerini ifade ederek, üniversite, şehir ve paydaşlar arasındaki bağları güçlendirme konusundaki ortak kararlılığı vurguladı; Bolu için güç birliği yapıldı.
Kongre Merkezi Yeşil Salonda düzenlenen programa; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAIBU) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him, Prof. Dr. Coşkun Karaca, Ulaştırma 13. Bölge Müdürü Erdem Öncebe, İŞKUR İl Müdürü İsmail Yalçın, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Abdullah Alemdar, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Bolu Çevre, Şehircilik ve İklim Değ. İl Müdürü Oğuzhan Kurt, İl Gümrük Müdürü Mahmut Berkli, Bolu İl Emniyet Md. Yrd. Özcan Özdemir, Bolu İl Milli Eğitim Müdür Yard. Yasin Yeşil, Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müd. Yard. Elif Özdal, Bolu İl Müftülüğü Müftü Yrd Mustafa Can, Bolu AFAD İl Müdür Yardımcısı Celal Kürşat Bozkurt, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı İl Koordinatörü Mesut Çınar, Düzce Üni. Deney Hayvanları UAM ekibi, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası temsilcileri, İzzet Baysal Vakfı ve İBUMED temsilcileri, akademik ve idari personel katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Üniversite-şehir buluşmasının önemini vurgulayan konuşmasında, göreve başladığı günden bu yana yapılan çalışmaları anlatan Rektör Alişarlı, özetle “Üniversitemizin kuruluşundan bu yana tüm rektörlerle birlikte Üniversitemizi hem ilimizde hem bölgemizde hem ülkemizde ve uluslararası camiada, güçlü, tanınır ve yetkin bir üniversite kılmak için gayret gösterdik. Bu emek sadece Rektörlük aracılığı ile değil akademik-idari personel ve öğrencilerin katkısıyla oldu; bu başarıya hep birlikte ulaştık. Üniversitemiz asli vazifelerini her zaman yerine getirmektedir. Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı, Ar-Ge faaliyetleri yerine getiriliyor. Elde ettiği birikimi ilgili kurumlarla, toplumla paylaşıyor. Bu noktada üniversitemiz sadece Bolu ilindeki kurumlarla, STK’larla değil, diğer birçok ilimizle de iş birliği çalışmaları yapıyor. Aynı zamanda uluslararası iş birliklerine önem veriyor. Ne kadar varlıklı, nitelikli ve yetkin olursa olsun hiçbir üniversite bir ilin sorunlarını çözmeye tek başına yeterli olmuyor. Muhakkak güçlü iş birlikleri kurması gerekiyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi de bu vazifeden şaşmadan ilerlemeye ve gelişmeye her zaman gayret gösteriyor.” diye konuştu.
Üniversitemiz hakkında bilgi veren Rektör Alişarlı, özetle “Üniversitemiz 1992 yılında, merhum İzzet Baysal’ın kurduğu vakfın marifetiyle kurulmuş, vakıf destekli bir devlet üniversitesidir. Göreve başladığımızda 10 fakültemiz vardı; şu an 16 fakültemiz var. 20 binin üzerinde öğrencimiz vardı; öğrenci sayımız 34 bini geçti. 180 olan uluslararası öğrenci sayımız 4 bini aştı. TÜBİTAK destekli, uluslararası destekli çalışmalarımız var. 110’un üzerinde öğrenci topluluğumuz var; her biri yılda en az 3 faaliyet gerçekleştiriyor. Bunlar sadece öğrenci faaliyetlerimiz, bunlara ek birçok faaliyetimiz daha var.” dedi.
Rektör Alişarlı: “Paydaşlarımızla iş birliği ve beraberliğin farkındalığına ve devamına önem veriyoruz.”
“Hedefimiz daha da büyümek ve gelişmek.” diyerek konuşmasına devam eden Rektör Alişarlı, “Bunu hep birlikte el birliği ve güç birliği ile başardık. Sanayimizle, STK’larımızla, paydaşlarımızla aramızda güçlü bir iş birliği var ve bunları aksatmadan yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bu iş birliği ve beraberliğin farkındalığına ve devamına önem veriyoruz. Üniversiteler, bu iş birliğinin itici gücü olacaktır. Aynı zamanda geleceğimiz olan gençlerimizin nitelikli bir şekilde yetişmesine imkân sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Bu toplantı, stratejik plan hedeflerine ulaşmada paydaş desteğini ve iş birliğini somutlaştırmak için bir platform sunuyor.”
Toplantının ana temasına vurgu yaparak sözlerini tamamlayan Rektör Alişarlı, özetle “İnanıyoruz ki üniversiteler sadece duvarları içinde bilgi üreten kurumlar değil, aynı zamanda bulundukları şehrin ve bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik dokusunun ayrılmaz bir parçası, kalkınmanın lokomotifidir. Bu toplantı, stratejik plan hedeflerine ulaşmada paydaş desteğini ve iş birliğini somutlaştırmak için bir platform sunuyor. Üniversitemizin bu hedeflere ulaşmasındaki iki ana motor gücünü Araştırma-Geliştirme ve Toplumsal Katkı faaliyetleri oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. İbrahim Çakır’dan Ar-Ge faaliyetleri sunumu
Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. İbrahim Çakır, Üniversitemizin Ar-Ge faaliyetleri ve politikaları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, üniversitenin araştırmalarını, topluma fayda sağlayacak ürün ve çözümlere dönüştürme kararlılığına vurgu yapıldı. Sunumda öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
- Üniversitenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini önceliklendiren, sanayi ve toplumun ihtiyaçlarını dikkate alan ve evrensel standartlarda araştırma yapmayı benimseyen stratejik yaklaşımı.
- NÜRDAM gibi merkezlerin milli uydu IMECE’ye NürFET sensörleriyle yaptığı katkı ve BETUM’un Abant Su gibi firmalarla yaptığı iş birlikleri ve sanayi odaklı projeleri.
- DEHAM ve YENİGIDAM’ın Seben elması/armudu ve yumurta gibi yerel ürünlerin dondurularak kurutulması gibi alanlardaki çalışmaları ve kapasite geliştirme faaliyetleri.
- TTMER’in üniversite-sanayi iş birliğini kolaylaştırmadaki başarısı (12 tescilli patent, 110 danışmanlık sözleşmesi).
- Bolu Teknokent’in kaydettiği önemli büyüme (2012’de 2 Ar-Ge firmasından 2024’te 65 firmaya).
- Ulusal ve uluslararası yayınlar, patentler, faydalı modeller ve dış kaynaklı projelerde (TÜBİTAK, TÜSEB, AB) gösterilen güçlü performans ve 2017-2025 yılları arasında imzalanan 164 İş Birliği Protokolü.
Prof. Dr. Nuriye Özengin’den Toplumsal Katkı faaliyetleri sunumu
Prof. Dr. Nuriye Özengin ise Toplumsal Katkı faaliyetleri konusunda ayrıntılı bir sunum yaptı. Üniversitemizin Bolu’yla olan bağı ve “Her Yaş Dostu Üniversite” mottosuna vurgu yapılan sunumda öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
- BAMER’in Mudurnu, Kıbrıscık, Göynük, Gerede, Yeniçağa, Dörtdivan, Mengen gibi ilçelere odaklanan sempozyumlar, konferanslar ve kültürel günlerle kültürel mirası yaşatma çabaları.
- KATUM’un “Anneler Üniversitede Okulu” (10. kez düzenlendi, 700+ katılımcı), Çocuk Üniversitesi ve Gençlik Üniversitesi gibi etkili programları.
- SUYAM’ın yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen çeşitli kursları.
- KARMER’in öğrenci ve mezunlara yönelik akademiler ve atölyelerle kariyer rehberliği.
- Fakülte ve meslek yüksekokullarının sağlık taramaları, hukuki bilgilendirmeler, sanatsal etkinlikler, çevre projeleri, farklı yaş gruplarına yönelik eğitimler (“Mutlu Dişler Projesi”, “Her Gülümseme Bir Başyapıt Projesi”, temel ekonomi okuryazarlığı, mahkumlara destek, STEM atölyeleri vb.) gibi sayısız sosyal sorumluluk projesi.
- Üniversitenin İzzet Baysal Şükran Günleri ve Gönül Sofrası gibi toplumsal etkinliklerdeki aktif rolü.
Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR ve Prof. Dr. Nuriye ÖZENGİN’in sunumlarının sonunda soru-cevap bölümleri gerçekleştirildi. İletişim Atölyesi öğrencileri, katılımcılarla röportajlar yaptı. Katılımcılar, İletişim Fakültesi İletişim Atölyesi öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu röportajlara katılarak, toplantı hakkındaki görüşlerini paylaştı.