Üniversitemiz, XIII. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor

    Bolu Valiliği himayesinde 25 ve 26 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenen XIII. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu, Üniversitemiz ev sahipliği ve paydaşlığında yapılıyor.

    Bolu Müftülüğü, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Bolu Önder İmam Hatipliler Derneği (BOLİMDER) ve Yunus Emre Camii Vakfı iş birliğinde düzenlenen sempozyumda, “Ailede Çocuk” teması işleniyor.

    Toplam 20 panelin farklı salonlarda eş zamanlı yapılacağı sabah ve öğleden sonraki 4 oturumda, “Aile İçi İletişim ve İlişkiler”, “Çocuk Gelişimi ve Dönemleri”, “Dini Eğitim ve Değerler”, “Psikoloji ve Davranışsal Eğitim”, “Çocuk Sağlığı ve Refahı”, “Eğitim Ortamları ve Araçları”, “Bilinçli Ebeveynlik ve Sorumluluklar”, “Toplumsal Kültür ve Değerlerin Çocuklara Aktarımı”, “Teknolojinin Etkisi ve Dijital Eğitim”, “Toplumsal Sorumluluk ve Çocuk Hakları”, “Dezavantajlı Çocuklar” ve “Aile Bütünlüğü ve Çocuklar” konu başlıkları kapsamında, akademisyen ve alanında uzman isimler sunum yapacak.

    Kongre Merkezi Bordo Salonda saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılışına; Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Aydın Him, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Bolu Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Yunus Emre Cami Vakfı Başkanı Mehmet Keskin ve yönetim kurulu üyeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı yönetici ve personeli, il müdürleri, akademik-idari yönetici ve personel ile öğrenciler katıldı.

    Kur’an-ı Kerim tilaveti sunuldu

    Tarihi Yıldırım Beyazıt Camii Müezzin Kayyımı Esat Tuna, Kur’an-ı Kerim tilaveti sundu.

    Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Camii Vakfı Başkanı Mehmet Keskin, daha önce gerçekleştirilen sempozyumları hatırlatıp bir mahalle camiinde başlayan bu önemli çalışmalarla ilgili bilgi vererek, özetle “Efendimiz Aleyhisalatualeyhisselam, Mescid-i Nebevi yaparken de işletirken de insanı merkeze aldı. Cami merkezli bir hayatı oluşturdu. Biz de Mescid-i Nebevi’nin bir şubesi olan camimizde, O’nun günümüzdeki vekilleri olarak, insanlarda cami merkezli bir hayatı oluşturabilmek için, hayat merkezli camileri inşa etmek ve ihya etmek için çaba sarfetmeye çalışıyoruz. Her yıl değişik ihtiyaca binaen, ihtiyacı giderecek temaları istişareler sonucu belirleyerek, her yıl farklı ortam ve ortaklarla bunu yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

    Millî Eğitim Bakanlığı Öğretim Programları ve Materyalleri Daire Başkanı Hasan Özaslan ise, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne değinerek, özetle “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni uygulamaya koyarak, yetkin ve erdemli insan yetiştirmeyi, 21’inci yüzyılda değerleriyle barışık, değerlerini özümsemiş, bu değerlerle yeni medeniyetler, yeni atılımlar kurmayı ümit eden bir gençlik yetiştirmeyi, bakanlığımızın en önemli politika amaçları arasında uygulamaya koymuş bulunuyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde öne çıkan 20 kök değerden biri aile bütünlüğüdür. Günümüzde bazı akımlara karşı aile bütünlüğünü korumak, bütün kurum ve kuruluşların, bütün sivil toplum örgütlerinin görevi olduğu gibi, elbette ki bakanlığımızın en önemli ödevleri arasında yer almaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde huzurlu insan, huzurlu aile ve toplum, yaşanabilir çevre ideali ile yola çıktık ve bu konuda bütün çalışmamız, çabamız bunlara yöneliktir.” diye konuştu.

    “Dikkatimizi yeniden en sağlam kalemiz olan aileye yöneltmemiz gerekiyor.”

    Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen ise, ailenin toplumumuzdaki önemine değinerek, özetle “Nüfusumuzun artış hızı düşüyor. Nüfus artış hızımız 1.51’e düşmüş. 26 Avrupa ülkesi içinde 6’ncı sıraya gerilemişiz. Yaşlı nüfus oranı ilk kez yüzde 10’un üzerine çıkmış. 2 milyondan fazla yalnız yaşayan insan var evlerinde. Boşanma oranları yükselmiş. Bütün bu göstergeler, bizim dikkatlerimizi yeniden en sağlam kalemiz diye nitelendirdiğimiz aileye yöneltmek gerektiğini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

    Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, sempozyum hakkında bilgi vererek, özetle “Eğitimden iletişime, ilahiyattan sağlığa farklı birçok alandan hocamız, aile ve çocuk üzerine yapacakları araştırmaları 2 gün boyunca kamuoyuyla paylaşacaklar. Her birimiz için büyük önem arz eden konuları, dikkatli bir şekilde takip etmek hem aile yaşantımızı hem de toplumsal hayatımızı doğrudan etkileyecektir. Toplumun özü ve çekirdeği olarak tanımlanan aile, çocuğun zihinsel, duygusal, bedensel ve ahlaki değerlerini ilk şekillendiren kurumdur. Aile, toplumun inanç ve kültürel değerlerini bir kuşaktan diğer kuşağa aktarılması gibi temel işlevinin yanında, özellikle çocuğun ilk sosyal deneyimlerini edindiği yerdir. Toplumların sağlam temeller üzerine inşa edilmesi, sağlam aileler ile mümkündür. Çocuklar, Allah’ın bize emanetidir. Onlar bizim mülkümüz değil, bizim elimizde yetişecek Allah’ın kullarıdır. Bu açıdan her anne-baba, çocuklarını hem dünyevi hem uhrevi ilimle donatmak için gayret etmelidir.” ifadelerini kullandı.

    Rektör Alişarlı: “Çocuk eğitimi ve çocukla iletişim konusunda en güzel rehberimiz Hz. Peygamberimizdir.”

    Çocukların göz bebeğimiz ve geleceğimizin teminatı olduğunu vurgulayan Rektör Alişarlı, özetle “Çocuk eğitimi ve çocukla iletişim konusunda en güzel rehberimiz Hz. Peygamberimizdir. Çocuklara meclisinde ve mescidinde daima yer ayıran Allah Resulû, onlara değer vermiş, geleceğin yetişkinleri gözüyle bakmış ve çocukların haklarını korumuştur. Zira çocuk, Kur’an’ın ifadesiyle, dünya hayatının süsü, Peygamber Efendimizin diliyle de, kişinin amel defterini açık tutacak iyilik kaynağıdır. Çocuk, evin bereketi, ailenin umudu, toplumun geleceğidir.” değerlendirmesinde bulundu.

    Rektör Alişarlı: “500’den fazla anne ve anne adayını eğitimlerimize dahil ettik.”

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak çocuğu, kadını ve aileyi güçlendirmek, kadına ve çocuğa şiddeti durdurmak ve bu alanda ilimizde çalışmalar yapmak amacıyla, 3 sene önce Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduğumuzu hatırlatan Rektör Alişarlı, merkezin Anneler Üniversitede ve Çocuk Üniversitesi gibi önemli projeleri hayata geçirdiğini vurguladı ve bu önemli bu programlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi; ilimizde 500’den fazla anne ve anne adayının eğitimlere katıldığını söyledi.

    Bolu Valisi Abdulaziz Aydın ise, özetle “İki evladın emanet sahibi olarak, böyle anlamlı bir sempozyuma il olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bugün buraya hem il içinden hem il dışından teşrif eden kıymetli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Eminim çok güzel bir sempozyum olacak; sonuçlarını da ilgiyle takip edeceğiz.” diyerek, sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

    Açılış paneli   

    Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hamit Coşkun moderatörlüğünde açılış paneli gerçekleştirildi. Panelde Prof. Dr. Mehmet Emin Ay “Ailede İletişim Problemlerine Nebevi Çözümler”, Prof. Dr. Saffet Köse “Modern Çağın Sorunu: Baba Yoksunluğu”, Prof. Dr. Sefa Saygılı “Sağlıklı Aile” ve Doç. Dr. Burhan İşliyen “Çocukların Eğitiminde Güzel Örneklik” konularında sunum yaptı.

    Sunum yapan akademisyenlere ve Yunus Emre Cami Vakfı Başkanı Mehmet Keskin ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan’a teşekkür plaketleri, protokol üyeleri tarafından verildi. Sempozyum, 26 Ekim Cumartesi günü, 4 oturumda, farklı salonlarda eş zamanlı yapılacak panellerle devam edecek.

     

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/donn
    Önceki İçerikGeleceğin üniversite öğrencilerinden Üniversitemiz Gölköy Kampüsüne ziyaret
    Sonraki İçerik26 Ekim Hasta Hakları Günü, Diş Hekimliği Fakültemizde kutlandı