Üniversitemiz Öğr. Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt’un buluşu ulusal patent aldı

    Üniversitemiz Öğr. Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt’un 2 yıldır sürdürdüğü “Kuersetin Yüklü Gümüş Kitosan Bir Nanopartikül” başlıklı projesi Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ulusal patent aldı.

    Konuyla ilgili konuşan Kurt “Bitkilerde en çok bulunan flavonoidlerden birisi olan kuersetin antioksidan özelliğinin yanında, antiinflamatuar, antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktiviteleri olduğu biliniyor. Gümüş nanoparçacıkları antibiyotiklerin alternatifi şeklinde ilaç, sensör veya katalizör olarak birçok alanda kullanılıyor. Bunun yanında kitosan, yengeç, karides gibi kabuklu su ürünlerinin ana bileşeni olup, böceklerin iskeletinde ve mantarların hücre duvarlarının yapısında da bulunur. Kitosanın yara iyileştirici, antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktiviteye sahip olduğu araştırmacılar tarafından bildirilmiştir. Yara iyileşmesini hızlandıran ve aynı zamanda antibakteriyel etkisi de olan kitosan kaplı kuersetin yüklü kolloidal gümüş nanoparçacıklar (K/K-Ag NP) diyabet yaraları ve yanık tedavisi gibi birçok alanda kullanılabilen ürünlere dönüştürülebilir.” şeklinde konuştu. Buluşun; sağlık, gıda ve tekstil alanlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş çevreye zararı en az düzeyde, biyo-aktif yapısını uzun süre muhafaza edebilen antibakteriyel özellikli kuersetin yüklü gümüş kitosan nanopartikül ile ilgili olduğunu dile getiren Kurt “Bakterilerin antibiyotiklere karşı oluşturdukları direnç her geçen gün artıyor. Bunun önüne geçebilmek ve özellikle infeksiyonların tedavisi için yeni alternatif ajanların ve bunların antibiyotiklerle kombinasyonlarının geliştirilmesi gerekiyor. Romalıların içme sularının temiz kalması için su torbalarında gümüş para tuttukları bilinir. Literatürde, gümüş nanopartiküllerinin beta-laktam sınıfı antibiyotiklerle birlikte kullanılmasının bu antibiyotiklerin etkisini 100 kat kadar artırdığı yapılan çalışmalarla gösterildi. Kitosan, gümüş, kuersetin tek başına deneysel olarak kullanılmasına rağmen, bilgimiz dahilinde üçlü sentezi içeren bir bilimsel çalışma ve ürün bulunmamaktadır.” dedi. Proje süreci hakkında bilgi veren Kurt Üniversitemiz Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elif Berna Olutaş’ın öncülüğünde Öğr. Gör. Dr. Hamza Karakuş ve Prof. Dr. Muhammet Yıldırım’ın katkılarıyla üçlü nanopartikülün sentezinin gerçekleştirildiğini belirtti. Sentezlenen üçlü nanopartikülün ilk üç ayda karakterizasyon çalışmaları tamamlandığını ifade eden Üniversitemiz Öğr. Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt, Doktora sonrası araştırmacı Cansu Kara Öztabağ’la birlikte beyin tümörü üzerine antikanser araştırmaları yaptıklarını açıkladı. Antibakteriyel etkilerinin Üniversitemiz Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fatma Avcıoğlu tarafından yapıldığını ifade eden Kurt, sonuçların istatistiksel olarak değerlendirilmesi Düzce Üniversitesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalında Doç. Dr. Mehmet Ali Sungur tarafından yapıldığını söyledi.

    Yaklaşık iki yıl süren araştırmaların ardından buluş, alanında öncü Beilstein Journal of Nanotechnology Dergisinde “Quercetin- and caffeic acid-functionalized chitosan-capped colloidal silver nanoparticles: one-pot synthesis, characterization, and anticancer and antibacterial activities” adıyla yayınlandı.

    Buluş; diyabet yaraları ve yanık tedavisi gibi birçok alanda kullanılabilen ürünlere dönüştürülebilir, gelecekte tedavilerde kullanılabilmesi için yerli ilaç firmalarıyla görüşmeler sürüyor.

    Mevcut makalenin kısa URL'si : https://ajanda.ibu.edu.tr/axio
    Önceki İçerikÖğrencilerimiz, ünlü Alman markası DHL’e staja gidiyor  
    Sonraki İçerikAçık Kapı Görüşmeleri Devam Ediyor