Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri, Bolu Valisi Ahmet Ümit’i makamında ziyaret ederek, TÜBİTAK ve üniversiteler arası yarışmalarda dereceye giren projeleri ile üzerinde çalıştıkları yeni projelerini anlattılar.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, Proje Danışmanları Doç. Dr. Kemal Polat, Doç. Dr. Alaattin Osman Emiroğlu, Doç. Dr. Murat Pakdil ve Dr. Öğr. Üyesi Nihat Daldal ile çalışma gruplarındaki öğrencileri temsilen Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümleri öğrencileri Cihan Cücüoğlu, Sedat Öztürk ve Enes Çiçek, Bolu Valisi Ahmet Ümit’i makamında ziyaret ettiler.
Ziyarette, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın selamlarını Vali Ümit’e ileterek sözlerine başlayan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, özetle; “Fakülte olarak geçen yıl TÜBİTAK’ın elektromobil, otonom ve hidromobil yarışmalarına elektromobil kategorisinde Ayvaz adı verilen aracımızla ilk kez katıldık ve iki ödül aldık. Yarışmalara, Makine Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerimizden oluşturduğumuz grupla katıldık. Yarışmada aldığımız derece bize, rakip bir elektromobil grubu oluşturmak için motivasyon sağladı. Biz bu sene, TÜBİTAK elektromobil yarışlarına Ayvaz Elektromobil’in yanı sıra Baysal Elektromobil olmak üzere iki projeyle katılacağız. Ayrıca fakülte olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nın (SSB) İnsansız ve Otonom Kara Araçları Geliştirme Yarışması ROBOIK-18’e Tepegöz İnsansız Kara Aracımızla katıldık. Projemiz ön elemeyi geçti ve Eylül’de gerçekleşecek finallerde yarışmaya hak kazandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından yapılan Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) yarışmasına “Kırat” adını verdiğimiz İnsansız Hava Aracı ile katılacağız. Bu proje için Köroğlu İnsansız Hava Aracı Takımı oluşturduk ve öğrencilerimiz yoğun bir şekilde proje için hazırlanıyorlar.” dedi. Prof. Dr. Ömer Özyurt, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin proje ve çalışmalarını yerinde görmesi için Vali Ümit’i fakülteye davet etti.
Dekan Özyurt’un konuşmasından sonra öğrenciler, projeleri ve Türkiye çapında katıldıkları yarışmalar hakkında Vali Ümit’e bilgi verdiler. Öğrenciler, Ayvaz Elektromobil’i 25 kişilik bir ekip ve sınırlı bir bütçeyle kısa zamanda tasarlayıp hazır hale getirerek TÜBİTAK yarışlarında iki kategoride ödül almayı başardıklarını söylediler. Hız, tasarım, verimlilik ve yerlilik kategorilerinde yarışan Ayvaz Elektromobil’i bu yıl daha çok geliştirerek daha hafif ve verimli, yerli tasarım bir araç yaptıklarını ve bu araçla yarışmada daha iddialı olacaklarını vurguladılar.
“Üniversitemizin Böyle Güzel Eserlere İmza Atmış Olması Dolayısıyla İftihar Ediyoruz.”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Vali Ahmet Ümit ise; “Yaptığınız çalışmalar bu milletin evlatlarının çok zor şartlar altında dahi olsa imkân verildiğinde ya da imkân bulduğunda neleri yapabileceğinin, kimlerle yarışabileceğinin de açıkça ifadesidir. Bu anlamda çalışmalarınız ciddi önem taşımaktadır. Eğer Dünya üzerinde bugünkü rekabet ortamında yaşamak istiyorsanız, rekabet edebilmeniz ve başa oynamanız gerekmektedir. Bu da aynı zamanda bütün eylem ve işlemlerde kendi içerisinde yoğunluğu ve çoğulluğu gerektiriyor. Yani bir tane üniversite, bir tane fakülte, belli şahıslar değil birçok fakülteden birçok üniversitenin katkısı ile bu işlerin yürütülmesi çok daha güven verici. İnsanlar tarih boyunca savunmaya ya da saldırıya büyük harcamalar yapmışlar. Çünkü yaşamak istiyorsanız güçlü olmanız gerekiyor. Bu gücün birkaç çeşidi var ama hepsinin bir arada olması gerekiyor. İlk önce birlik ve beraberliğinizin, inancınızın, kültürünüzün, tarihinizin olması lazım. Bunun yanında gönül birlikteliğinin sağlanmış olması, milli birlik ve beraberliğinizin sağlanması lazım. Aynı zamanda dünyanın sahip olduğu silahlarla, teknolojik gelişmelerle rekabet edebilecek güce ve imkâna aynı zamanda arzu ve isteğe sahip olmanız gerekiyor.” dedi.
Yapılan bazı çalışmaların parasal değerlerle ölçülemeyeceğine değinen Vali Ümit; “Sizler bu projeleri yaparken işin maddi yönünden çok kabiliyetinizi, birikiminizi ortaya koymayı ve devletin, milletin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyorsunuz. Bu tür çalışmalar parasal değerlerle ölçülmez. Cenabı Hak bizlere önce milli şuur versin, basiret ve feraset versin. Sonra da güç ve kuvvet versin. Çünkü basiret ve feraset olmadığı takdirde yaptığımız işler çok fazla bir işe yaramıyor. Ama basiret ve ferasetle beraber, kendimizi ve dünyayı ihya edebilecek, çok rahatlıkla huzur ve saadete kavuşturabilecek güce, imkâna, potansiyele ve tarihi geçmişe sahibiz. Sizlerle bir araya gelmekten ve çalışmalarınızı dinlemekten çok mutlu olduğumu, duygulandığımı ifade etmek istiyorum. Üniversitemizin böyle güzel eserlere imza atmış olması dolayısıyla iftihar ediyoruz. Projelerinizin çoğalmasında ve gelişmesinde bizler de elimizden geleni yapma gayretinde olacak, imkânlar doğrultusunda sizlere destek olacağız. Sizleri yeniden tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Allah yardımcınız olsun.” diye konuştu.
Ziyaret, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.