Türkiye’deki 25 merkezden biri olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi (GETAT), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı.
Açılışa; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Yaman, Genel Sekreter Doç. Dr. Samettin Gündüz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ural, Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, BAİBÜ İzzet Baysal Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erdal Dilekçi, Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, hekimler, sağlık sektörü yönetici ve çalışanları ile STK temsilcileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılışta ilk konuşmayı, GETAT’ın hastaneye kazandırılmasında büyük emeği geçen bağışçı Akkent Yapı Ltd. Şti. Sahibi Kamuran Avcı yaptı. Avcı konuşmasında, Peygamber Efendimizin de dile getirdiği gibi, hayırlara vesile olacak işler yapmanın önemini vurguladı.
Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol ise, GETAT’ın Türkiye’deki 25 merkezden biri olduğuna dikkati çekerek, “Bu merkez, Peygamber Efendimizin sünneti olan hacamatın da uygulanacağı, tamamlayıcı tıbbın bulunduğu bir mekân olacak. İnşallah hastalarımızın şifasına vesile olur ve katkı sağlar.” dedi. İlçelerden 1000’e yakın hastayı günübirlik tedaviler için hastaneye getirdiklerini kaydeden Demirkol, özverili çalışmalarından dolayı Başhekim ve sağlık çalışanları ile emeği geçenlere teşekkür etti.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, yakın geçmişe kadar en problemli yapımızın sağlık alanı olduğunu vurgulayarak, “Göreve başladığımız zamanlarda vatandaşlarımızdan devamlı hastanelerle ilgili şikayetler duyardık. Şu an Bolu’da belki de en kuvvetli olduğumuz, en çok hayır dua aldığımız yapı sağlık kurumlarımız. Sağlık kurumlarımıza destek konusunda da başta İzzet Babamız olmak üzere, hayırseverlerin çok büyük desteklerini alıyoruz. Türkiye’ye örnek olacak bu çalışmaların devamının gelmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
Bolu Valisi Aydın Baruş, hastanade tedavi gören tüm hastalara şifalar dileyerek başladığı konuşmasında, Modern tıp tekniklerinden önce insanların uyguladığı yöntemlerin yüzyıllar boyunca insanlık hafızasında çok değerli bir birikim oluşturduğunu belirtti. Vali Baruş, “İslâm medeniyetinin de bu anlamda çok büyük bir birikimi olduğunu hepimiz biliyoruz. İbn-i Sina, Kanun Fi’t Tıb yani Hekim Yasaları kitabını yazmış ve burada geleneksel tıp yöntemlerinin çağına göre en ileri tekniklerini anlatmış ve bugün modern tıbbın doğduğu yer olarak gördüğümüz batı medeniyetine aslında kaynaklık etmiş bir bilim adamıdır. Yaklaşık 700 yıl boyunca batı üniversitelerinde Avicenna ismiyle meşhur olmuş ve yazmış olduğu bu temel yasalar, temel kurallar buranın tıp fakültelerinde okutulmuştur. Biz bununla gurur duyuyoruz ama bu mirası İslâm dünyası olarak devam ettirmemiz gerektiğini de biliyoruz. Bu anlamda yüzyıllar boyunca kullanılan geleneksel tıp yöntemlerinin bugün modern tıbbın sahip olduğu imkanlara ek olarak tamamlayıcı tedavi amacıyla kullanılması önemli. Bugün burada, Türkiye’deki 25 merkezden birini Bolu’ya kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İş adamlarından ve sivil toplum örgütlerinden Bolu’ya yaptıkları katkılara devam etmelerini temenni eden Baruş, özetle “Bu, büyük bir hayırseverliktir. Çünkü burada şifa bulacak insanların dualarını alacaksınız. Fizik Tedavi hastanemiz gerçekten bölgemiz için çok önemli. Burada şifa arayan binlerce insan var. Bu hastalarımızın tedavisinde ciddi çaba harcayan İl Sağlık Müdürümüz ve Başhekimimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu merkez de, Fizik Tedavi hastanemizin dağıtmış olduğu şifaya ek katkı verecektir.” diye konuştu.
Açılışın ardından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni inceleyen il protokolü, Başhekim Uzm. Dr. Erdal Dilekçi’den bilgi aldı. Merkezde, Kupa (Hacamat), Hirudoterapi (Sülük), Mezoterapi, Ozon ve Hipnoz tedavileri uygulanacak.