Üniversitemiz Gölköy kampüsü ve ilçe yerleşkeleri ile birimlerin açık ve kapalı alanlarında sigara kullanmadığı halde pasif etkilenime maruz kalınmasını önlemek amacıyla, mevzuta uygun şekilde yapılması gerekenler hakkında, birimlerin ilgili akademik ve idari yönetici ve personeline eğitim verildi.
Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Personel Daire Başkanlığı’nca, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında “Tütünden Pasif Etkilenimin Önlenmesinde Mevzuat” başlıklı eğitim programı düzenlendi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salondaki programa; eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen Genel Sekreter Yardımcısı Nihani Yıldırım, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin, Personel Daire Başkanı Mustafa Tanrıkulu, Mühendis Özkan Gerboğa’nın yanı sıra daire başkanları ve birimlerin konuyla ilgili akademik ve idari yönetici ve personeli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Filiz Bolu, başta sigara olmak üzere tütün ürünleri kullanımının bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.
“Pasif etkilenim, sigara kullanmayanların hayatını tehlikeye atıyor.”
Tütün ürünlerinin kullanımının çok yaygın olduğuna işaret eden Dr. Bolu, “Tütün ürünleri sadece kullanan kişilere zarar vermez; bu kişilerle aynı ortamı paylaşan insanların hayatını da tehlikeye atar. Sadece kapalı alanlarda değil, belirlenmiş alanlar dışındaki açık alanlarda da sigara içilmesinin önüne mutlaka geçilmesi gerekiyor.” dedi.
Personel Daire Başkanı Mustafa Tanrıkulu ise, programın içeriği hakkında bilgi vererek, “Bu eğitimle, tütün içilebilir alanlar ve uygun olmayan alanların belirlenmesindeki kafa karışıklıklarını gidermek ve birim yöneticilerinin bu konudaki sorularını cevaplandırmak amacıyla Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde, Tıp Fakültesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün destekleriyle bir program düzenledik. Bu programa; İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü de dış paydaş olarak katkı sağlıyor.” diye konuştu.
“Sigara içmeyen insanların pasif etkilenime maruz kalması kabul edilemez.”
Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin ise yaptığı konuşmada, kamu kurum ve kuruluşlarının, topluma örnek teşkil edecek şekilde, açık alanlarında tütün mamülleri tüketimine belirli alanlar dışında izin vermemesi gerektiğine işaret ederek, özetle “Bu alanlar, toplam açık alanın yüzde 30’undan fazla olamaz ve giriş kapılarından en az 10 metre mesafede yer almalıdır. Bu mesafe artırılabilir. Halkın geçiş alanları da bu yasağın içinde yer alır. Bina içlerine sigara dumanı girmesi mutlaka önlenmelidir. Pasif etkilenimin önlenmesi için yapılan uygulamanın amacı, halk sağlığını korumak ve tütün kullanımının olumsuz etkilerini azaltmaktır. Açık alanlarda tütün kullanımı sınırlandırılarak, sigara içmeyenlerin etkilenim riski azaltılmaya çalışılmaktadır. Sigara içmeyen insanların pasif etkilenime maruz kalması kabul edilemez. Bunun önlenmesi için herkese sorumluluk düşmektedir. Temiz hava solumak ve bu hakkı talep etmek hepimizin görevidir.” ifadelerini kullandı.
Tütün ürünlerinden pasif etkilenimin önlenmesi eğitimi verildi
Açılış konuşmalarının ardından İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün tanıtım stantları gezildi ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin’in yaptığı panele geçildi. Panelde, üniversitemiz akademisyenleri ile tütünle mücadele konusunda saha çalışmaları yapan İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından, tütün ürünlerinden pasif etkilenimin önlenmesi konusunda ilgili birim yönetici ve personeline eğitim verildi.
Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sebahat Gücük, “Tütünün Pasif Etkileniminin Sağlık Etkileri”, İl Tütün Koordinatörü Neşet Yaşlı “Tütünün Pasif Etkileniminin Önlenmesinde Mevzuat, Tütün İçilebilir ve İçilemez Alanlar”, Saha Sorumlusu Sadık Acar ve Denetçi İsmail Özdoğan “Uygulama Örneği: Tütün İçilebilir ve İçilemez Alanların Belirlenmesi” konulu sunum yaptılar. Personelin sorularını cevapladılar.
Eğitim programı, teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.