Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) az bir süre kala, 12’nci sınıf öğrencilerinin üniversite tercihlerini daha bilinçli yapabilmeleri, fakülte ve bölümleri daha iyi tanıyabilmeleri ve üniversite atmosferini deneyimleyebilmeleri amacıyla Üniversitemizde ilk kez gerçekleştirilen Gençlik Üniversitesi, Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen açılış programıyla başladı. Üniversite adayı öğrenciler, Nisan ayı boyunca 12 fakültemizi ve bölümlerini tanıma ve derslere girme fırsatı yakalayacak.
Üniversitemiz Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen Gençlik Üniversitesi’nin açılış programına; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Coşkun Karacak, İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, Bolu Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, KATUM Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil, Müdür Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Soytürk, akademisyenler, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, “Projenin temel amacı, 12’nci sınıf öğrencilerimizin üniversite bölümlerini ziyaret ederek derslere katılmaları, akademik yaşamı yakından gözlemlemeleri ve üniversite atmosferini tecrübe etmeleridir. Böylece öğrencilerimiz, gelecekteki eğitim ve meslek seçimlerinde daha bilinçli kararlar verecek ve hayallerine giden yolda önemli bir adım atmış olacaklardır.” dedi.
Gençlik Üniversitesi’nden 1536 öğrenci faydalanacak
Bu tür deneyimlerin öğrencilerin motivasyonunu artırırken aynı zamanda gelecekleri hakkında daha bilinçli kararlar almalarını sağlayacağına vurgu yapan Öncü, “Üniversite hayatını erkenden keşfetmek, öğrencilerimizi yalnızca sınavlara değil aynı zamanda hayata da hazırlayacaktır. Bu nedenle liseler ve üniversiteler arasında bu tür programların yaygınlaştırılması büyük önem arz etmektedir. Bugün burada 17 lisemizden 1536 12’nci sınıf öğrencimiz, 12 fakülte, 45 bölümün laboratuvarlarında, sınıflarında, kütüphanelerinde ve kampüs ortamında üniversiteli olmayı tecrübe edeceklerdir. Her bir ders ve her bir ziyaret onların zihinlerinde yeni ufuklar açacak; meraklarını ve öğrenme isteklerini daha da pekiştirecektir.” diye konuştu.
“Kariyerine Işık Tut” projesi Gençlik Üniversitesi’nin ilk adımı oldu
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise öğrencilere, doğanın kalbindeki Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne hoş geldiniz dedi ve Ramazan bayramlarını tebrik etti. Gençlik Üniversitesi’nin, bir protokol çerçevesinde geniş kapsamda yapılan ilk proje olduğuna işaret eden Rektör Alişarlı, projenin geçmişi hakkında bilgi vererek, özetle “Bu etkinliği ilk olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ankara Altındağ Belediyesi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Amatör Astronomi ve Bilim Topluluğunun ‘Kariyerine Işık Tut’ projesiyle gerçekleştirmiştik ve bunu yaklaşık 3-4 yıl sürdürdük. Hatta bu proje, Millî Eğitim Bakanlığı’nın tüm iller bazında yaptığı proje yarışmalarında da Türkiye dereceleri yaptı; başarılı yürüyen bir projeydi. Benzer şekilde öğrencilerimizi hangi bölümde okumak istiyorsa, o bölümü ziyaret etmeye ve dersleri takip etmeye davet etmiştik. Bu etkinliğin sonunda birçok öğrencinin fikrinin değiştiğini gördük. Bu sebeple, elde edilmiş tecrübenin daha çok öğrenciye ulaşabilmesi amacıyla Gençlik Üniversitesi’ni düzenlemeyi kararlaştırdık.” dedi ve emeği geçen başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve KATUM olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Öğrencileri fakülte ve bölümlerde misafir ediyoruz
Üniversite olarak birçok faaliyet yaptığımızı hatırlatan Rektör Alişarlı, özetle “Bunların başında asli görevlerimiz olan eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Elde ettiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi toplumla paylaşıyoruz; bu da çok önemli. Burada bahsetmek istediğim ‘Her yaş dostu üniversite’ mottosuyla biz topluma, Bolu halkına dokunmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri, Anneler Üniversitede Okulu. 2019 yılından bu yana 12’ncisini gerçekleştirdik. Bu zamana kadar yaklaşık 700 anne ve anne adayına sağlıktan medyaya, sıfır atıktan finansa, iklime, depreme kadar birçok güncel temada eğitim verdik. Aynı zamanda Çocuk Üniversitesi yapıyoruz. İlkokul çağındaki çocukları üniversiteyle tanıştırıyoruz. Aynı sizler gibi çocuklar da belli fakültelerde eğitim alıyorlar. Çok şey fark ediyor onlar için. Bunu sizler de fark edeceksiniz. 12 yıldır kurduğunuz hayalleriniz pekişecek ya da kendinize yeni bir yol çizmenize yardımcı olacak. Hangi fakültenin kendinize uygun olduğuna karar verebileceksiniz. Sizleri önümüzdeki günlerde fakültelerde ve bölümlerde misafir edeceğiz. Fakültenin ve bölümün size uygun olup olmadığını iyi tartın ve kararınızı verin. Umarım sizler için faydalı bir program olur.” ifadelerini kullandı.
12’nci sınıflara yönelik oryantasyon eğitimi
Açılış konuşmalarının ardından oryantasyon eğitimine geçildi. Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun “Derin Çalışma ve Sınav Kaygısını Azaltma” konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Hedef, dersi derste dinleme ve düzenli çalışma, olumlu düşünme, öncelikler, beslenme, uyku düzeni-dinlenme, egzersiz ve benzeri konularda bilgi verdi. İnternet bağımlılığı ve öğrenilmiş çaresizlik sorunlarına ayrı bir pencere açan Coşkun, bu sorunların çözümlerine yönelik önerilerde bulundu.
Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Geliş ise “Her Proje ve Her İcat Bir Fikirle Başlar! Geçmişten Günümüze Proje Döngüsü” başlıklı sunumunda, Hezarfen Ahmet Çelebi, Leonardo Da Vinci, Mimar Sinan ve Lâgarî Hasan Çelebi’nin çalışmalarından örnekler vererek proje döngüsü aşamalarını anlattı. Fikir-problem tanımlama, araştırma-bilgi toplama, tasarım-planlama, uygulama-prototip üretimi ve sonuçlandırma-yaygınlaştırma aşamaları hakkında bilgi verdi.
Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Akçay ise “Geleceğine Yön Ver” başlıklı sunumunda, kendi ifadesiyle “Düz liseden Tıp Fakültesi hocalığına” uzanan kariyer yolculuğunu eğlenceli üslubuyla anlattı. Albert Einstein’ın “Özel bir yeteneğim yok; sadece tutkulu bir meraklıyım.” sözünü öğrencilere örnek gösteren Akçay, zekâ, başarı, meslek seçimi, sorgulayan-meraklı gençlik, yetenekler, ulaşılabilir hedef, zamanı iyi yönetmek, düzenli ve disiplinli çalışma gibi konularda öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Nisan ayı boyunca Üniversitemizi tanıyacaklar
Açılış programının sonunda akademisyenlere teşekkür belgeleri verildi. Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. 12’nci sınıf öğrencileri Nisan ayı boyunca Üniversitemiz fakülte ve bölümlerini ziyaret edip tanıma, derslere girme, fakülte binası, laboratuvar, sera-arazi ve tesislerini gezme fırsatı bulacak. Yabancı diller konuşma kulübü, kurgusal duruşma, resim, müzik ve benzeri uygulama atölyelerinde bölümlerin çalışmalarına katılabilecek.