15-16 Eylül 2017 tarihlerinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlenen Bolu’dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü ve Yarını Uluslararası Çalıştayı sona erdi. Çalıştayın sonunda gerçekleştirilen değerlendirme oturumunda sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.
Marka Şehir Bolu ve Köroğlu Festivali kapsamında Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu logo desteğiyle düzenlenen uluslararası çalıştaya, Türkiye’nin yanı sıra 12 ülkeden 38 bilim insanı katıldı ve 12 oturumda 16 konu başlığı tartışıldı. Çalıştayın kapanış oturumuna katılan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ise tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkürlerini ilettiler.
Köroğlu çalışamalarının duayen isimleri Prof. Dr. Fikret Türkmen ve Prof. Dr. Dursun Yıldırım tarafından gerçekleştirilen değerlendirme oturumunun ardından çalıştayın sonuç bildirgesi, Prof. Dr. Metin Ekici tarafından okundu.
10 maddeden oluşan çalıştay sonuç bildirgesinde; bugüne kadar yapılan sempozyum, kongre ve çalıştaylarda sunulan bildiriler arasında sayıca az olan konular üzerinde yoğunlaşılması önerisinin yanı sıra, Köroğlu ile ilgili olarak yapılan tüm çalışmaların toplanarak sanal bir kütüphanede bir araya getirilmesi, Bolu’nun kültür değerlerinin tanıtılmasının hedefleneceği bir belgesel film hazırlanması, Köroğlu ile ilgili uluslararası dillerde yapılan yayınların çevirilerinin yapılarak literatüre kazandırılması, Köroğlu ile ilgili lisans üstü tez çalışmalarının artırılması, Kazak Bilimler Akademisi arşivinde yer alan ve yaklaşık 2700 sayfadan oluşan Kazak Köroğlu varyantının Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin katılacağı ortak bir proje kapsamında Türkiye Türkçesine aktarılması, başta Türkiye olmak üzere Köroğlu geleneğinin yaşatıldığı bütün bölgelerde derleme çalışmalarının yeniden yapılıp metot birliğini sağlamak için Bolu öncülüğünde bilim adamlarından oluşan bir komisyonun kurulması ve ilerideki bilimsel çalışmaların iki yılda bir yapılması konusunda öneriler sunuldu.