Bolu’dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını konusunda 15-16 Eylül 2017 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlenecek uluslararası çalıştay hakkında Bolu Belediyesi’nde basın toplantısı yapıldı. Köroğlu geleneğinin yaşatıldığı tüm coğrafyaların temsil edileceği çalıştayda, dünden bugüne Köroğlu çalışmalarının değerlendirilmesi yapılacak, bundan sonra yapılacak bilimsel çalışmalar için yol haritası oluşturulacak.
Basın toplantısına, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ve Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa katıldı.
Çalıştay hakkında basın mensuplarına bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa, Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve AİBÜ BAMER’in ortaklaşa düzenlediği çalıştaya, UNESCO, Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA, TÜRKSOY ve Ziraat Bankası gibi kurum ve kuruluşların destek verdiğini söyledi. Yasa, Türkiye’de ve Türk dünyasında yapılan bilimsel çalışmalarda metot birliğinin sağlanabilmesi ve çalışmaların toplu halde gözden geçirilebilmesi amacıyla, geçen yıl sempozyum olarak düzenlenen Köroğlu etkinliğinin bu yıl çalıştay olarak yapılacağını belirtti.
11 ülkeden 41 bilim insanının 16 konu başlığı altında sunum yapacağını kaydeden Yasa, “Çalıştay, 12 oturumdan oluşacak. Çalıştaya, Köroğlu’nun yaşadığı, yaşatıldığı ve anlatıldığı bütün coğrafi çevrelerden bilim adamlarını davet etmeye çalıştık. Bu coğrafyalarda yapılan bilimsel çalışmaların en doğudan en batıya doğru hem Türkiye’den hem de söz konusu coğrafyalardan gelecek bilim insanları tarafından tahlili ve tenkidi bir bakış açısı ile değerlendirilmesini amaçladık. Dileğimiz çalıştayın, Köroğlu çalışmaları için bir kaynak teşkil etmesi ve yol gösterici olması.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı; “Köroğlu Etkinliklerine Destek ve Katkı Sağlamayı Sürdüreceğiz”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, uzun bir geçmişe sahip Köroğlu etkinliklerinin üniversitemiz ve bilim dünyasına sağladığı katkılara değinerek, “Etkinliklerin hepsinin ana teması, Köroğlu isminin Bolu ile anılmasını sağlamak, aynı zamanda özellikle son yıllarda uluslararası platformlarda gerçekleştirilen Köroğlu çalışmalarını hem Anadolu’da hem de Türk dünyasında yaygınlaştırmak. Üniversite olarak bu etkinlikleri düzenleyen tüm kurum ve kuruluşlara hem bilimsel hem sosyal alanda geçmişte olduğu gibi destek ve katkı sağlamayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu adına bir müze kurmaya başladıklarını vurgulayarak, “Köroğlu müzemizin inşaatı başladı. Müzemiz, Köroğlu uluslararası parkının ana nirengi noktasında, heykelin olacağı kaide içinde. Orada hem Köroğlu müzesi hem de Köroğlu araştırma merkezi olacak.” dedi.