Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), Bolu Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde ülkemizde ilk kez düzenlenen “Uluslararası Güvenli Okullar, Çalışan Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu” başladı. 2 gün sürecek sempozyumda, okul ve kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması ve öğrencilerin hem staj hem iş hayatında iş sağlığı ve güvenliğini benimseyebilmelerine katkı sağlanması hedefleniyor.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyuma, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, AİBÜ Rektörü Mustafa Alişarlı, AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Bolu İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Kunuk, Milli Eğitim Bakanlığı yönetici ve temsilcileri, Çalışma ve sosyal Güvelik Bakanlığı Yöneticileri, Bolu Bağışçılar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, Kurum Müdürleri, STK yönetici ve temsilcileri, iş güvenliği uzmanları ve akademisyenler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Bolu İl Koordinatörü ve Sempozyum Başkanı Sema Kara, sempozyumun gerçekleşmesinde katkıları olan AİBÜ, Bolu Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Hacer Alpteker ve Doktor Öğretim Üyesi Makbule Tokur Kesgin’e Düzenleme Kurulu Üyeliği ve İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Konteynırı oluşturulmasındaki katkı ve destekleri için teşekkür etti. Sonraki yıllarda daha büyük kitlelerle daha kapsamlı olarak sempozyumun tekrarlamak istediklerini ifade etti.
İş yeri ve sağlığı güvenlik birimi olarak, eğitim ortamlarında, gerek öğrencilerin gerek çalışanların bu konudaki davranışlarını kalıcı kılmayı hedeflediklerini kaydederek, “Can kayıpları, kaybedilmiş organların, meslek hastalıklarının sonucu ortaya çıkan mağduriyetin telafisi yoktur. Hiçbir ceza mağduriyeti gideremez. İşte bu yüzden sağlık ve güvenlikle ilgili sorunları daha oluşmadan önlemek zorundayız. Hedefimiz, çalışma hayatında ve toplumda bir güvenlik kültürü kavramı oluşturulmasıdır. Amacımız sıfır iş kazası ile çalışanlarımıza ve öğrencilerimize güvenli ortamlar oluşturmaktır.” dedi.
Bolu İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Kunuk ise, güvenlik kültürünün bir davranış biçimi olduğunu vurgulayarak, “Güvenlik kültürünü benimseyerek hayatımızın her aşamasında uygulamalı ve en önemlisi ‘bana bir şey olmaz’ demekten vazgeçmeliyiz. Sağlıklı ve güvenli iş yerlerinin ve iş eğitim ortamlarının oluşturulması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için bu yönde bir kültürün oluşturulması ve bunların başta meslek liselerinde olmak üzere tüm toplumda yaygınlaşması çok önemlidir. Anaokulundan itibaren eğitim müfredatında, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi konulmalı, yükseköğretimde ilgili tüm alanlarda bu eğitim verilmelidir.” diye konuştu. Destekleri için AİBÜ, Hemşirelik Bölümüne ve Bolu Belediyesine teşekkür etti.
Milli Eğitim Bakanlığı İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Abdülhamit Karataş ise, sempozyumun önemine işaret ederek, özetle “Tehlike ve riski ortadan kaldırmanız mümkün değil belki ama bunu en aza indirmek mümkün. Sağlıklı bir nesil için, koruyucu ve önleyici tedbirleri çoğaltmamız gerekiyor. Her can, bir başka canı kurtarabilir. Bizim bu anlamda çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Buradaki çabalarımızdan biri de insanlarımızı donanımlı hale getirmek.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiftçi: “Sempozyum, Türkiye’de Bir İlk Olması Nedeniyle de Önemli”
AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ise yaptığı konuşmada, özetle “Sempozyum, Türkiye’de bir ilk olması nedeniyle de önemli. Sempozyumun ana temasını da oluşturan güvenli okullar konusu ile gerek öğrencilerin gerekse çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılacak bu tür akademik çalışmaların, plan ve mevzuat iyileştirmelerine çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının niteliklerinin artırılması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimlerin daha ciddi bir şekilde ele alınması ve müfredat zenginleştirme çalışmalarının yürütülmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülüklerini yerine getiren kurum ve kuruluşlarımıza yönelik teşviklerle halkımızın ve çalışanlarımızın bu konudaki farkındalığının artırılacağı ve bu kültürün yaygınlaşmasına vesile olacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ise, iş güvenliği eğitiminin okullarda başlayıp hayatın her alanına yaygınlaştırılmasının iş kazalarının önüne geçeceğini belirterek, “Belediyeler olarak ‘önce insan’ diye çıktığımız yolda insana verilen değerin, iş güvenliğinin sağlanması ve toplumun sağlığının denetimiyle sağlanacağını biliyoruz. Böyle bir organizasyonun içinde daha yeni bir yüksekokul olmasına rağmen Seben İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu’nun da olması bizleri onurlandırmaktadır.” dedi.
Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise yaptığı konuşmada, “Eğitimdeki hedeflerimize ulaşmanın yolu, nitelikli ve güvenli okul ortamları oluşturmaktan geçiyor. Okullarımız, çok sayıda kişinin bir arada bulunmasından dolayı güvenlik risklerini bünyesinde barındırıyor. En büyük risk grubu arasında ise meslek liseleri geliyor.” diyerek, okullarda güvenliğin sağlanması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi, sempozyumda emeği geçenleri kutladı.
Açılış konuşmalarının ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Bakanlık Koordinatörü Özkan Avcı, “Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Milli Eğitim Bakanlığı Örneği” konulu sunum yaptı. Konuşmaların ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Konteynırı açıldı. Büyük beğeni toplayan konteynır için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri başka şehirlerde de örnek alınarak benzerinin yapılması gerektiği dile getirildi.
Sempozyum kapsamında, kemanda üniversitemiz Öğretim Görevlisi Gamze Çalık Çetin ve bağlamada İbrahim Çetin’in sunduğu müzik dinletisi beğeniyle dinlendi. Sempozyum bilimsel programının ardından konukların katılımıyla 3 Mayıs Perşembe günü Gölcük, 4 Mayıs Cuma günü Abant gezisi yapılarak taçlandırıldı.